Hovedinnhold

Vaskemaskin-produsent tar ansvar for HIV-skandale

SLANGEN I PARADIS: En defekt på denne slangen på en spesialvaskemaskin på Slagelse sykehus i Danmark er skyld i at 719 dansker kan ha blitt smittet av HIV. Foto: Ekstrabladet /Linda Johansen
SLANGEN I PARADIS: En defekt på denne slangen på en spesialvaskemaskin på Slagelse sykehus i Danmark er skyld i at 719 dansker kan ha blitt smittet av HIV. Foto: Ekstrabladet /Linda Johansen
(VG Nett) Over 700 pasienter kan ha blitt smittet med HIV på et dansk sykehus på grunn av en vaskemaskin-feil. Nå vedkjenner maskinprodusenten seg ansvaret.

Denne saken handler om:

I går ble det kjent at Slagelse sykehus i Danmark oppdaget en feil ved en av sykehusets vaskemaskiner som kan ha ført til at 719 pasienter har blitt smittet med HIV eller leverbetennelse.

Det er kikkertene til mage-tarm-undersøkelser som ikke har blitt tilstrekkelig vasket på grunn av en feil i en slange som vasker kikkertene etter bruk.

Ifølge overlege Ove Bendtsen ved Slagelse Sygehus var det en oppmerksom sykepleier som ved en tilfeldighet oppdaget luftbobler i en slange, og varslet om feilen, skriver Ekstrabladet.

Vaskemaskinen vært i bruk i ni måneder da feilen ble funnet og nå må alle som er undersøkt i perioden sjekkes for infeksjoner.
Innrømmer ansvar

Det er det japanskbaserte, internasjonale firmaet Olympus som har produsert maskinen.

- Vi benekter ikke vårt ansvar og erkjenner at det er snakk om en feil. Maskinen har ikke vært brukt feil eller misligholdt på noe vis, sier Olympus' europeiske direktør, Harald Dremel, til Ekstrabladet.

Å sjekke slangen hører ikke til maskinens vedlikeholdsrutiner.

Firmaet leverer utstyr til sykehus over hele Europa. Dremel sier de har tatt kontakt med alle kunder i Europa, inkludert flere danske sykehus, og avklart at feilen kun har forekommet ved Slagelse.

Meget alvorlig

Overlege på mikrobilogisk avdeling på Slagelse sykehus, Henrik Friis kaller saken svært alvorlig.

- Risikoen er beskjeden - for ikke å si veldig, veldig liten, men den er jo ikke null. Og derfor er det naturligvis en meget, meget alvorlig sak, sier Henrik Friis.

Danske medier omtaler saken som en skandale og den har også vakt politiske reaksjoner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks