Hovedinnhold

Uro i Bahrain på ettårsdagen for opprøret

TÅREGASS: Sikkerhetsstyrkene var massivt til stede på ettårsdagen for opprøret i kongedømmet Bahrain tirsdag. Politiet hindret demonstrantene i å nå fram til Perleplassen, som var fjorårets samlingssted for demokratiforkjemperne. Foto: REUTERS/SCANPIX
TÅREGASS: Sikkerhetsstyrkene var massivt til stede på ettårsdagen for opprøret i kongedømmet Bahrain tirsdag. Politiet hindret demonstrantene i å nå fram til Perleplassen, som var fjorårets samlingssted for demokratiforkjemperne. Foto: REUTERS/SCANPIX
Stridsvogner patruljerte gatene, helikoptre hang i lufta og politiet brukte tåregass for å spre demonstranter som ville markere årsdagen for opprøret i Bahrain tirsdag.

Denne saken handler om:

Situasjonen i Bahrain

  • Øystaten Bahrain er et kongedømme i Persiabukta. Landet har drøyt 1,2 millioner innbyggere, over halvparten av dem er utenlandske gjestearbeidere fra Asia.
  • Flertallet av de egentlige bahrainerne er sjiamuslimer, men sunnimuslimene har lenge sittet med makten.
  • Kong Hamad Bin Isa al-Khalifa, som er sunnimuslim, utpeker statsminister og medlemmer av overhuset i nasjonalforsamlingen. Politiske partier er forbudt, mens valgsammenslutninger er tillatt.
  • Den sjiamuslimske blokken er den største i nasjonalforsamlingen.
  • 14. februar i fjor brøt det ut demonstrasjoner med krav om mer omfattende reformer.
  • Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater sendte 16. april soldater til landet for å hjelpe til med å slå ned uroen. Det ble innført unntakstilstand fram til 1. juni.
  • 35 mennesker ble drept i urolighetene, deriblant fem sikkerhetsfolk. Ifølge Amnesty International er minst 20 personer til drept i ettertid.
  • Bahrain huser flere amerikanske flybaser og er hovedkvarter for den amerikanske marinens femte flåte.

Ungdommer kastet brannbomber mot politibiler under sammenstøtene i hovedstaden Manama. Demonstrantene ville markere ettårsdagen for demokratiopprøret, som er blitt knust av myndighetene.

Det massive militære nærværet denne uken viser hvor redd det sunnimuslimske regimet er for en ny bølge av sosial uro.

Sjiamuslimsk flertall

Det er hovedsakelig sjiamuslimene, som mener seg behandlet som annenrangs borgere, som står bak opprøret. Sunnimuslimer har styrt i landet i over 200 år selv om sjiamuslimene er i flertall.

Kongedømmet har også fått militær støtte av nabolandene Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater til å slå ned opprøret. Disse landene frykter lignende opprør hos seg selv.

Ønsker mer innflytelse

Opposisjonen krever at Bahrains folkevalgte forsamling får rett til å utpeke regjeringer, med andre ord at det innføres en form for parlamentarisme. De anklager dagens herskere for å være en liten maktelite som nekter å gi fra seg innflytelse.

- Ned med kong Hamad, ropte demonstrantene som tirsdag forsøkte å komme fram til Perleplassen i hovedstaden, samlingsstedet for de massive protestene i fjor.

Men sikkerhetsstyrkene var godt forberedt og klarte å spre demonstrantene, som gjentatte ganger forsøkte å ta seg fram til sentrum. Ifølge opposisjonen ble et titall personer arrestert.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks