Hovedinnhold

Uhørt fra Frp

<p><b>UENIGE OM RUSSLAND:</b> Utenriksminister Børge Brende (H) og FrPs utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring Gjedde.</p>

UENIGE OM RUSSLAND: Utenriksminister Børge Brende (H) og FrPs utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring Gjedde.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
Meninger

Regjeringspartiet Frp har valgt seg en utenrikspolitisk talsmann som er uenig med egen regjering. Denne uken gikk Christian Tybring-Gjedde ut mot regjeringens sanksjoner mot Russland. - Vi må ta innover oss at ikke Russland kommer til å forlate Krim, sier politikeren til Aftenposten, og ber om at utenriksminister Børge Brende jobber for å oppheve sanksjonene.

Det er som om han har glemt hvorfor sanksjonene ble innført. Det var russerne som invaderte Krim og brøt folkeretten. Den norske regjeringen har bred støtte i Stortinget for å delta i straffetiltakene EU tok initiativet til.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Og det er ingen grunn til å avvikle dem nå. Russland står med soldater i Øst-Ukraina, de okkuperer Krim og fortsetter støtten til prorussiske separatister i landet. Det er helt riktig som utenriksminister Brende sier, russerne selv som sitter med nøkkelen til å oppheve sanksjonene.

Les også: Russland hardt ut mot sanksjoner

Putin kan begynne med å respektere våpenhvileavtalen Russland selv signerte på. Dette understreker for så vidt også Tybring-Gjedde. Det gjør det bare merkeligere at han i samme åndedrag langer ut mot sine partifeller. Det er ikke bare uklokt og illojalt, det er også usedvanlig dårlig timing. Torsdag varslet Russlands statsminister Medvedev «åpen handelskrig», etter nye amerikanske sanksjoner. Og i helgen bestemte Putin at flere hundre ambassadeansatte amerikanere skal utvises fra Moskva.

Bakgrunn: Russland ber USA redusere antallet diplomater som svar på sanksjoner

Alle som har oppdratt barn vet at det er vanskelig å stå imot protester. Men at å være ettergivende bare gir kortvarig glede. For kravene har en tendens til å dukke opp med fornyet kraft. Internasjonale straffesanksjoner er i en annen liga. Men for at virkemidlene skal ha betydning, må det også på dette nivået utvises fasthet.

Vladmir Putins Russland er sterkt avhengig av sin olje og gasseksport. De lave prisene på landets fremste råvarer, tærer på budsjettene. Og sanksjonene forverrer situasjonen. Russland protesterer selvsagt hardt fordi de økonomiske straffetiltakene er dypt problematiske for landet. Og det skal de være. For det skal ikke lønne seg å overse folkeretten, ta seg til rette i andre land og herje med anerkjente grenser. Slikt bør få følger. Tybring-Gjeddes utspill derimot, er en oppfordring til å slippe løs flere små, grønne menn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger