Hovedinnhold

Tør amerikanerne stramme inn våpenlovene?

<p>MÅ BEVISSTGJØRE: Barack Obama ønsker å stramme inn våpenlovene før han takker av som president om 18 måneder. Her fotografert i det hvite hus tidligere i uken.<br/></p>

MÅ BEVISSTGJØRE: Barack Obama ønsker å stramme inn våpenlovene før han takker av som president om 18 måneder. Her fotografert i det hvite hus tidligere i uken.

Foto: Mandel Ngan, Afp
I sluttspurten av presidentskapet avslører Barack Obama at ingenting har frustrert ham mer enn USAs våpenlover.

Denne saken handler om:

Helsereform, homoekteskap, Iran-avtalen og en økonomi i oppsving. Historiebøkene om Obamas tid i det hvite hus er i ferd med å skrives. Men en hjertesak mangler, forteller presidenten i et intervju med BBC denne uken, nemlig innskjerpinger av våpenlovene.

– Det jeg har vært mest frustrert over, er at vi ikke har gode nok våpenlover som følger sunn fornuft. Til og med ikke etter gjentatte masseskytinger, sier Obama i intervjuet.

Han lover å fortsette kampen i sine siste 18 måneder som president. Det trengs.

Les også:Obama ber om strengere våpenlover.

Ni drept i en kirke i Charleston før sommeren, elleve skutt i Detroit, fire skutt på Manhattan. Før helgen ble dessuten to personer drept og syv skadet etter en skyteepisode i en kino i den amerikanske delstaten Louisiana.

Masseskytingene er grufulle og mange, men utgjør ikke kjernen i USAs våpenproblematikk. Den angår amerikanerne som hver dag skytes i drap, selvmord, selvmorforsøk, våpenuhell og politiepisoder.

Ifølge organisasjonen Brady Campaign, som kjemper for strenger våpenlover, er tallet på antall amerikanere som skytes daglig ca.300, hvorav 90 dør (55 av disse er selvmord). Syv av de som dør daglig er barn mellom 0–19 år, ifølge Brady Campaign. Fem av barna drepes og to tar sitt eget liv.

I kjølvannet av masseskytingen på Sandy Hook Elementary School i 2012 hvor 26 døde, gjorde Obama et forsøk på å stramme inn lovene, med krav om bakgrunnssjekk på alle som kjøper våpen. Forslaget ble stoppet i kongressen.

Hvorfor står det helt stille når så mange dør?

USAs kanskje mektigste lobbygruppe, National Rifle Association of Americas mantra om at «nasjonen er sikrere med våpen» står sterkt i folks bevissthet. Amerikanerne krever sin grunnlovfestede rett til å bære våpen. Dermed stoppes alle forsøk på å stramme inn lovene i kongressen.

Les hvorfor ekspertene mener NRAs argumentasjoner for dagens våpenlover ikke holder mål her.

– Jeg har måttet holde taler som denne for mange ganger. Nok en gang er uskyldige mennesker drept delvis fordi noen som vil påføre andre mennesker skade, har tilgang til våpen. Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa Obama etter kirkeskytingen i Charleston.

I dagene som fulgte oppfordret presidenten til holdningsendringer hos hver enkelt amerikaner. For hadde et tydelig flertall i det amerikanske folk ønsket strengere lover (slik de ønsket og fikk på 1990-tallet), ville politikerne for lengst gitt dem det.

Det finnes tegn til endringsvillighet. En meningsmåling utført for CNN i juni viser dødt løp mellom de for og imot strengere lover (i fjor var 55 % imot innstramminger). Men på spørsmål om nye lover vil redusere antall skyteepisoder svarer 61 % nei. Forskning indikerer for øvrig at restriktive lover vil senke dødstallene.

Kun amerikanerne kan redde seg selv fra den dystre statistikken.  Det gjenstår å se om Obama klarer å overbevise opinionen i løpet av sine siste 18 måneder som president.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger