Hovedinnhold

EU-byråkrati koster Norge 16 milliarder kroner i året

REAGERER: Liv Signe Navarsete mener at de store summene beviser at konkurranseutsetting ikke lønner seg. Foto: Markus Aarstad/VG
REAGERER: Liv Signe Navarsete mener at de store summene beviser at konkurranseutsetting ikke lønner seg. Foto: Markus Aarstad/VG
En kartlegging av hvor mye byråkrati konkurranseutsetting koster medlemslandene i EU og EØS viser at Norge ligger helt i kostnadstoppen med 16 milliarder kroner i året.

Denne saken handler om:

Det er EU-kommisjonen som har foretatt kartleggingen av hva det koster å legge ut offentlige oppdrag ut på anbud. Ettersom norske konkurranseregler er dobbelt så strenge som de EØS-avtalen fastsetter, blir det svært dyrt å la private gjøre jobben for offentlig sektor, skriver Klassekampen.

Les også: EU avventer avklaring fra Norge

De særnorske reglene gjør at det kan koste så mye som 300.000 kroner å la private konkurrere om et oppdrag til under 1 million kroner, altså rundt 4 prosent av oppdragsverdien. Bare Tyskland er verre. Det får kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til å reagere.

- Her har vi sannheten rett fra EU. Høyre og Frp, som snakker så varmt om konkurranse og såkaldt byråkrati, burde fortelle folk hvor mye papirarbeid konkurranseutsetting påfører folk, sier hun.

Les også: NHO kurser Høyres ordførerkandidater i konkurranseutsetting

Navarsete vil nå gjøre det mulig for stat og kommune å utføre flere oppgaver selv, uten at regelverket skal tvinge dem til å la private konkurrere. Hun mener pengene heller kunne vært brukt på sykehjem og skoler.

Ifølge EU-kommisjonens rapport kan Norge spare 1,4 milliarder i året bare på å heve grensen for å legge ut offentlige anbud til EU-nivå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter