Hovedinnhold

USA slakter PSTs terrorberedskap

** Pekte ut en fjerde mulig terrorist
** Norge sa nei til 24 engelske agenter

FRITTALENDE: USAs ambassadør Barry White har sendt tilbakemeldinger til sjefene i Washington DC om at norsk sikkerhetstjeneste ikke holder mål. Foto: Scanpix.
FRITTALENDE: USAs ambassadør Barry White har sendt tilbakemeldinger til sjefene i Washington DC om at norsk sikkerhetstjeneste ikke holder mål. Foto: Scanpix.
(VG Nett) Den amerikanske ambassadøren er svært kritisk til hvordan Politiets Sikkerhetstjeneste etterforsker terror i Norge.

VG følger


 • WikiLeaks er et nettsted opprettet i 2006 for å beskytte kilder, varslere, journalister og aktivister som ønsker å lekke dokumenter uten selv å bli kjent.
 •   - Grunnlagt av den australske journalisten og tidligere hackeren Julian Assange.
 •   I april 2010 publiserte nettstedet et videoopptak av et angrep med et amerikansk helikopter i Bagdad i Irak i 2007. Et titalls sivile ble skutt og drept.
   
 •  I juli offentliggjorde de 76.000 hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret om krigen i Afghanistan.
 •   Den 22. oktober ble 400.000 hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Irak lagt ut
 •  
  Den seneste lekkasjen skal bestå av 251.287 dokumenter som vil bli frigitt gradvis.  
 •   I dokumenter som VG Nett har fått tilgang til, retter amerikanske myndigheter sterk kritikk mot norske myndigheter og PSTs vilje og evne til å håndtere terrortrusler.

  TERRORSIKTELSENE
 • Tre personer med permanent oppholdstillatelse i Norge ble 8. juli 2010 varetektsfengslet og siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord. De tre er:
 • Mikael Davud (39), den antatte hovedmannen, er uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning.
 • David Jakobsen (31). Usbeker. Kom til Norge som asylsøker i 2002.
 • Shawan Sadek Saeed Bujak (37). Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999 og er innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland og senere utlevert til Norge.

Vet du noe om saken? Tips VG!

 • MMS/SMS: 2200
 • E-post: 2200@vg.no
 • Tlf: 22 00 00 00

Research: Johannes Wahlström

Det kommer frem av en hemmelig rapport til amerikanske myndigheter, skrevet av Oslo-ambassadør Barry White 13. november i fjor.

Rapporten er en del av materialet varslernettstedet WikiLeaks har fått tak i, og som VG Nett og VG i dag kan publisere innholdet av.

Noe annet som kommer frem i dokumentene, er at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i hemmelighet gikk inn for å utveksle norske terrornavn med amerikanerne etter et beinhardt og langvarig press fra USA. LES MER:Norge og USA laget hemmelig terroravtale

- Kan ikke holde følge

«PST har tatt seg vann over hodet (is in over its head) i denne etterforskningen. De kan simpelthen ikke holde følge, ikke en gang etter å ha trukket tilbake all annen overvåkning fra all annen etterforskning i landet», skriver den amerikanske ambassadøren i notatet, som er ført i pennen nesten åtte måneder før pågripelsen av de tre terrorsiktede.

Forholdene som beskrives, var antatt å være så følsomme at den hemmelighetsstemplede rapporten også er merket «noforn» - som betyr at ingen utlendinger er ment å se rapporten.

Amerikanerne er tidvis svært friske i sin karakteristikk av den norske innsatsen mot terror. Justisminister Knut Storberget (Ap) mener våre allierte har liten grunn til å klage.

Storberget: - PST fikk honnør

- Jeg vil minne om at PST fikk stor internasjonal anerkjennelse når man i sommer gikk til pågripelse. Jeg synes det er all grunn til å gi honnør til PST, sier Storberget.

Rapporten, som VG Nett og VG sitter på, er et referat fra en gruppe ved den amerikanske ambassaden som er kalt «Oslo's emergency action committee», eller krisetiltaksgruppe.

Temaet for møtet denne dagen var å gi en oppdatering på en antatt terrorcelle i Norge, med tilknytning til Al-Qaida.
PST hadde i flere måneder overvåket uiguren Mikael Davud, usbekeren David Jacobsen og irakeren Shawan Sadek Saeed Bujak. Sikkerhetspolitiet mente de tre mennene utgjorde en terrorcelle.

Et forhold som bekymret amerikanerne, var at PST sto i fare for å demontere overvåkningsutstyr i hjemmet og bilene til de tre terrormistenkte mennene de etterforsket.

Amerikanerne var opprørt over at en dommer i Oslo tingrett 12. november i fjor ikke fornyet PSTs tillatelse til å fortsette den tekniske overvåkningen av leiligheten og bilene til de mistenkte. Rapporten ble skrevet mens PST forberedte sin anke til retten.

Fikk hjelp fra USA

Ambassaden mener det gikk for tregt med å oversette de avlyttede samtalene, til tross for at det ble hentet inn amerikansk hjelp:

«Selv med denne hjelpen er det et stort etterslep i forhold til tiden det tar å oversette det som blir samlet inn.»

I rapporten fremkommer det at det ikke er noe i materialet som avslører hvor eller når de terrormistenkte har tenkt å slå til.
«Men stasjonen er bekymret på bakgrunn av det vi enda ikke vet, på grunn av PSTs begrensede ressurser.»

Ambassaden vil ikke kommentere

Den 8. juli år slo PST til og pågrep de tre mennene i en koordinert aksjon.

Mikael Davud har innrømmet å ha planlagt en aksjon mot den kinesiske ambassaden i Oslo, mens Shawan Sadek Saeed Bujak skal ha lagt planer om et angrep på den danske avisen Jyllandsposten, og tegneren Kurt Westergaard. David Jacobsen ble løslatt i midten av oktober, men er fortsatt siktet.

- Vi kommenterer ikke enkeltdokumenter, opplyser pressetalsmann Timothy Moore ved den amerikanske ambassaden.

Heller ikke PST ønsker å si noe.

- Vi kan ikke kommentere opplysninger ambassader sender til sine hjemland, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste PST til VG.

Tidligere PST-sjef Jørn Holme vil ikke kommentere den ramsalte kritikken fra etterretningsfolkene som utgjorde den såkalte krisetiltakskomiteen i Oslo.

- Jeg vil ikke kommentere operative forhold fra min tid som sjef for PST, sier Holme.

Pekte ut mulig fjerde terrorist

Den 14. oktober i fjor hadde en av de tre mennene som sikkerhetspolitiet mente utgjorde en terrorcelle, en kodet telefonsamtale med en fjerdeperson.

Samtalen førte til at britisk og amerikansk etterretning «ble svært bekymret» over hans intensjoner og potensielle involvering med denne cellen.

En sikkerhetsoffiser ved ambassaden - omtalt som RAO - ba derfor PST om å begynne å spane på denne personen.

PSTs etterforskere virket ifølge den amerikanske ambassadøren «... dedikerte, kompetente og samarbeidsvillige. », men de nektet å overvåke fjerdemannen.

Oppsiktsvekkende

Da hadde britiske etterretningsoffiserer på besøk kommet med et oppsiktsvekkende tilbud:

PST skulle få bistand fra 24 britiske etterretningsagenter som skulle overvåke de terrormistenkte.

Men norsk sikkerhetspoliti skal ha takket nei.

«Ikke bare vil de ikke bruke sine egne ressurser på ham (...), men de avslo også tilbudet fra den besøkende britiske etterretningstjenesten om to 12-personers overvåkningsteam som kunne ha assistert nordmennene for å dekke de eksisterende tre subjektene bedre, og bidra med dekke det fjerde objektet», heter det i rapporten.

Britene og amerikanerne mente samtalen mellom en av de tre og fjerdemann ga grunn til å sette i gang full spaning på mannen.

«PST fant i stedet en måte å tolke den samme oversatte kodede samtalen i et mer rosenrødt, mindre truende lys, en tolkning som gir liten mening for USA eller Storbritannia.», heter det i referatet fra krisetiltaksgruppen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer