Hovedinnhold

Vil ikke avklare om han går av

Jens Stoltenberg (Ap) nekter å svare på om han går av som statsminister om de rødgrønne taper valget - slik samtlige meningsmålinger tyder på.

VG følger

Før stortingsvalget i 2009 var Stoltenberg tydelig på at han og regjeringen ville trekke seg dersom de tapte flertallet.

Dette nekter han å gjenta:

- Jeg nøyer meg med å si at om det blir høyre-partiene, eller de borgerlige, som får flertall, er det de som bestemmer, sa statsministeren til VG i går, etter kampanjemøter med velgere i Brevik og Sandefjord.

BILDESPESIAL: JENS PÅ VALGKAMPMØTER

Men Høyre-leder Erna Solberg advarer Stoltenberg mot å klamre seg til makten:

- Disse tonene har vi hørt fra Brundtland i 1989 og Stoltenberg I i 2001. Vi vet at Ap liker å klamre seg til makten, men han må innstille seg på at hvis det blir borgerlig flertall, så blir det borgerlig regjering, sier Høyre-leder Erna Solberg.

For fire år siden sa Stoltenberg at «de borgerlige har sagt at de kommer til å fremme mistillitsforslag. Jeg stoler på det og vil ta dem på ordet». Han la til at det i så fall vil bety slutten på den rødgrønne flertallsregjeringen.

Uttalelsen falt i TV-stasjonenes partilederutspørringer torsdag 10. september, bare fire dager før valget.

I partilederdebatten i Arendal mandag gikk Stoltenberg til angrep på Høyre-lederens lederegenskaper fordi hun ikke har avklart sentrale spørsmål med Frp, KrF og Venstre.

VG spurte Stoltenberg om han nå legger til grunn at det virkelig blir en ny borgerlig regjering, om rødgrønne mister flertallet 9. september:

Vil ikke spekulere

- Jeg driver med én ting, og det er å drive valgkamp for at vi skal fortsette. Og jeg kommer ikke til å spekulere i hva som skjer dersom vi taper. Men det er åpenbart at hvis det blir de andre som vinner, er det de som bestemmer hva som skjer. Og stemmer man på et av de fire borgerlige partiene, får vi en eller annen regjering der Høyre og Frp er de to dominerende partiene, svarer Stoltenberg.

- Kommer du til å gå av allerede valgnatten?

- Jeg har redegjort for hva som skjer hvis vi vinner valget. Så får de redegjøre hva som skjer hvis de vinner valget. Ut over det vil jeg ikke spekulere i masse hypotetiske ting, simpelthen fordi det er de som da har flertall, som bestemmer, sier Jens Stoltenberg.

VG skrev i forrige uke at flere i Ap mener at partiet kan komme raskt tilbake i regjering, fordi de tror det vil oppstå kaos på borgerlig side. Stoltenbergs uttalelser kan derfor leses som et varsel om at han vil sitte og avvente utfallet av forhandlingene mellom de borgerlige, før han eventuelt varsler sin avgang.

- Tap er tap

Men også Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande mener at Stoltenberg må ta konsekvensen av et eventuelt valgnederlag umiddelbart:

- Jeg legger til grunn en ryddig prosess fra Stoltenbergs side. Det er naturlig at han kaster kortene dersom de taper valget og ikke forsøker å sette i gang et spill. Også Arbeiderpartiet må forstå dette. Har du tapt, så har du tapt, sier Jensen.

- Vi har sagt at et borgerlig flertall på Stortinget skal bety en borgerlig regjering. Jeg forventer at Stoltenberg legger det til grunn, og tar konsekvensen av det allerede på valgnatten dersom de rødgrønne taper flertallet, sier Trine Skei Grande.

Det samme antyder KrFs leder Knut Arild Hareide:

- Meldingen fra KrF er at et ikke-sosialistisk flertall vil få en ikke-sosialistisk regjering etter valget, sier han.