Hovedinnhold

Venter på ekstremværet «Ole»:

Denne øya er 11 meter på sitt høyeste - varsler opp mot 25 meter høye bølger

<p>FLATT: Røstlandet, den største av øyene i Røst kommune, er bare 11 meter på sitt høyeste.<br/></p>

FLATT: Røstlandet, den største av øyene i Røst kommune, er bare 11 meter på sitt høyeste.

Foto: Dag Fonbæk, VG
TROMSØ (VG) – Vi tar det med ro, men er litt spente, sier ordføreren.

Denne saken handler om:

Tips oss

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
Iphone/IpadAndroid
...eller sjekk pent.no

Høsten 2011 gjorde ekstremværet «Berit» skader for 300 millioner.

Den varslede orkanen «Ole» inneholder samme ødeleggende cocktail: Sterk vind, høye bølger og springflo.

– Også denne gangen vil lavtrykket ramme Lofoten hardest. Og det blir sterkere vind nå enn under «Berit». I tillegg har vi som den gang høyvann på grunn av astronomiske årsaker, i kombinasjon med et lavtrykk som hever vannflaten samt pålandsvind, sier statsmeteorolog Matilda Hallerstig ved Vervarslinga for Nord-Norge til VG.

Ifølge meteorologisk institutt kan gjennomsnitt bølgehøyde lørdag bli 12-14 meter på de mest utsatte stedene.

Enkeltbølger kan bli hele 22 til 25 meter høye.

Samlet kriseteamet på Røst

Høyeste punkt på Røstlandet, den største og mest befolkede av øyene i Røst kommune ytterst i Vestfjorden, ligger bare 11 meter over havet. Likevel både tror og håper ordfører Tor Arne Andreassen (Ap) at det vil gå bra.

– Røst er skapt slik at de største bølgene når ikke inn til land. De brytes mot skjærene lenger ut, sier Andreassen til VG.

<p>STILLE FØR STORMEN: Fisker Frode Nilsen fra Herøy sikrer sjarken i havna på Ramberg i Lofoten. Lofotfisket får vente til «Ole» har passert.</p>

STILLE FØR STORMEN: Fisker Frode Nilsen fra Herøy sikrer sjarken i havna på Ramberg i Lofoten. Lofotfisket får vente til «Ole» har passert.

Foto: Knut Ivar Johansen

Kommunens kriseteam møttes likevel fredag formiddag for å diskutere situasjonen. Det store usikkerhetsmomentet er vannstanden. Under «Berit» sto store deler av øya under vann.

– Da var det utrolig stor flo. Men her på Røst var det nesten vindstille, så ødeleggelsene ble minimale. Men vi er i beredskap, og trår til hvis det skjer noe. Vi tar det med ro, men er litt spente, medgir Andreassen.

Øya er utstyrt med nødstrømsaggregat, og kan også forsyne nabokommunen Værøy med elektrisitet om nødvendig i en krisesituasjon.

Evakuerer øysamfunn

Salten politidistrikt anbefalte tidligere i dag evakuering av de 20 innbyggerne i Givær i Bodø kommune.

– Vi har hatt et møte i den lokale redningsledelsen her i Salten. Vi anbefaler å evakuere befolkningen på Givær, sier politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt til NRK.

– Nå er det viktig at alle tar sitt ansvar - alle kommuner, berørte etater, virksomheter og hver enkelt av oss. Dette er et uvanlig ekstremvær, og vi forventer materielle skader, sier fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, i en pressemelding.

Midtre Hålogaland politidistrikt oppfordrer publikum til å sikre sine eiendeler for å unngå unødige personskader og materielle skader.

<p>«OLE»: Slik vil ekstremværet prege Nord-Norge i helgen.<br/></p>

«OLE»: Slik vil ekstremværet prege Nord-Norge i helgen.

Foto: Stormgeo

Hold deg innendørs!

Ekstremværet «Ole» vil gjøre seg gjeldende i Trøndelag og Nordland allerede natt til lørdag. Vinden vil i første omgang komme fra sørvest.

– Men i løpet av formiddagen lørdag vil den dreie vestlig og etter hvert nordvestlig. Vi venter vind opp til full til sterk storm, og perioder med orkan. I Lofoten, ytre strøk i Troms og fjellområder i Nordland kan man få vindkast opp mot 45 m/s, som kan være veldig ødeleggende, forteller Hallerstig.

<p>2006: Slik så det ut ved Statles Rorbusenter i Mortsund i Vestvågøy etter stormen i 2006. I 2011 ble ytterligere fem rorbuer feid på havet.<br/></p>

2006: Slik så det ut ved Statles Rorbusenter i Mortsund i Vestvågøy etter stormen i 2006. I 2011 ble ytterligere fem rorbuer feid på havet.

Foto: Knut-ivar Johansen

Stille: 0-0,2 m/s

Flau vind: 0,3-1,5 m/s

Svak vind: 1,6-3,3 m/s

Lett bris: 3,4-5,4 m/s

Laber bris: 5,5-7,9 m/s

Frisk bris: 8,0-10,7 m/sv

Liten kuling: 10,8-13,8 m/s

Stiv kuling: 13,9-17,1 m/s

Sterk kuling: 17,2-20,7 m/s

Liten storm: 20,8-24,4 m/s

Full storm: 24,5-28,4 m/s

Sterk storm: 28,5-32,6 m/s

Orkan: 32,7 >

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
Iphone/Ipad, Android
...eller sjekk pent.no

Ifølge statsmeteorologen er grensen for ekstremvær vind på 35 m/s. Orkan er vind med en middelstyrke over 32,6 m/s.

– Det er bare å holde seg innendørs, tjore fast gjenstander og forberede seg skikkelig, sier Hallerstig.

I forrige uke mistet store deler av Nord-Norge strømmen på grunn av uvær. Lokale kraftselskaper og Statnett har økt beredskapen i helgen på grunn av uværet.

Åtte rorbuer feid på havet

Høsten 2011 gjorde ekstremværet «Berit» og  kombinasjonen storm og springflo store skader i Lofoten. Store deler av Kabelvåg sentrum ble oversvømt. Ved Statles Rorbusenter i Mortsund i Vestvågøy ble flere rorbuer feid på havet av bølgene.

– Vi mistet tre rorbuer i stormen i 2006, og fem under «Berit» i 2011, sier daglig leder Ottar Bjørn Statle til VG.

Se video:Her blir rorbuene knust til pinneved i 2011

De nye rorbuene sto ferdige allerede sommeren 2012. Men i motsetning til de gamle som sto på pæler i havet, ble de nye satt opp på en steinfylling.

Ekstremværet «Ole» består av den samme ødeleggende kombinasjonen som «Berit». Meteorologisk institutt varsler at den sterke vinden i kombinasjon med flo kan gi ekstremt høy vannstand.

Men siden vinden på sitt sterkeste vil komme fra nordvest, vil ikke Vestfjorden og de mest befolkede områdene på innsiden av Lofotveggen bli like berørt som i 2011, tror meteorologene.

–  Ifølge værmeldingen vil vinden komme fra mer nordvest. Vi ligger dermed i le. Vi har sikret alle løse gjenstander. Nå er det bare å håpe at det skal gå bra, sier Statle.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks