Hovedinnhold

Ble forsøkt rekruttert av Scientologikirken:

- En guffen opplevelse

TESTES: Slik ser personlighetstesten scientologene tilbyr på Internett. Faksimile: Scientologi
TESTES: Slik ser personlighetstesten scientologene tilbyr på Internett. Faksimile: Scientologi
(VG Nett) En «selger» huket tak i den unge kvinnen på gata og tilbød en personlighetsanalyse. Resultatet av denne ble nedslående, men scientistene tilbød hjelp.

Et stort antall nordmenn har gjennom en årrekke kommet i kontakt med Scientologikirken etter et mer eller mindre fast mønster. I dette rekrutteringsarbeidet har den omstridte testen Oxford Capacity Analysis (OCA) en sentral rolle.

Dette er den samme testen som Kaja Bordevich Ballo (20) tok timer før hun tok sitt eget liv i Nice for to uker siden.

Studenten, som er datter av stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV), hadde tidligere hatt problemer med blant annet spiseforstyrrelser, men familien og venner mener hun nå var kommet gjennom disse problemene og hadde det bra.

Les også:Scientologene taper sjelden i retten

- Skikkelig guffent

TOK SITT LIV: Kaja Bordevich Ballo (20) tok selvmord kort tid etter å ha tatt en personlighetstest i regi av Scientologikirken i Nice. Dette har utløst en debatt rundt testen. Foto: Privat
TOK SITT LIV: Kaja Bordevich Ballo (20) tok selvmord kort tid etter å ha tatt en personlighetstest i regi av Scientologikirken i Nice. Dette har utløst en debatt rundt testen. Foto: Privat

De mener det nedslående resultatet på personlighetsanalysen kan ha medvirket til at hun valgte å ta sitt eget liv, og fransk politi jobber også med å undersøke en eventuell sammenheng mellom testen og selvmordet.

Etter at nyheten om Ballos selvmord ble kjent gjennom oppslag i både VG og Dagbladet tirsdag, har VG Nett vært i kontakt med et betydelig antall mennesker som på et eller annet tidspunkt har vært i kontakt med Scientologikirken.

Se hele testen på organisasjonens nettsider
(VG Nett er ikke ansvarlige for innholdet på eksterne nettsteder)

Metoden som er benyttet er praktisk talt identisk med den Vibeke, som av hensyn til familien ikke ønsker å stå frem med etternavn, forteller.

Hennes møte med Scientologikirken fant sted for 20 år siden, på et tidspunkt da hun selv var tidlig i 20-årene.

- Jeg ble stoppet av en kar som lurte på om jeg hadde lyst til å ta en personlighetstest. Jeg er nysgjerrig av natur, og sa ja. Jeg ble tatt med i et bakrom. Jeg fikk utdelt denne testen, og fikk et eget rom der jeg kunne sitte og svare.

- Da jeg hadde svart ferdig, ble jeg satt inn i et annet rom og skulle se på film sammen med andre, mens de «rettet» testen min. Så ble jeg tatt med på et tredje rom, sammen med to som arbeidet der. De satt i en time og fortalte meg hvor dårlig menneske jeg var, at jeg ikke hadde noen venner, at livet mitt egentlig var helt i grøften, men de kunne hjelpe meg! Jeg skulle bare kjøpe noen bøker, så ble alt bra.

- Det var skikkelig guffent. Hadde jeg ikke vært så sterk, kunne jeg fort blitt revet med. Det har jeg tenkt på mange ganger etterpå, sier Vibeke, som aldri senere har hatt noen kontakt med Scientologikirken.

Les også:Er ditt liv en konstant kamp for å overleve?

- Spekulativt

KRITISK: Pressetalsmann Matthias Fosse i Scientologikirken i Oslo er skuffet over at familien til Ballo og media kobler dødsfallet og personlighetstesten hun tok timer i forveien. Foto: Aftenposten
KRITISK: Pressetalsmann Matthias Fosse i Scientologikirken i Oslo er skuffet over at familien til Ballo og media kobler dødsfallet og personlighetstesten hun tok timer i forveien. Foto: Aftenposten

Pressetalsmann Matthias Fosse i Scientologikirken i Oslo forteller at omkring 10 000 nordmenn har tatt den samme testen, og trolig har flere millioner gjennomført den på verdensbasis. Han mener det blir helt galt å knytte testen sammen med at noen tar selvmord eller får andre problemer i ettertid.

- Jeg synes det blir spekulativt å knytte dette sammen. Jeg har vært med i 24 år. I alle disse årene har jeg aldri hørt om at noen beskylder testen for å ha vært årsak til at noen har begått selvmord, sier Fosse til VG Nett.

DISKUTÉR:- Hvorfor omtaler pressen selvmord?

Han forteller at rekrutteringsmetoden Vibeke har vært gjennom fortsatt er i bruk, men at normalen er at bare én person gjennomfører analysen.

Likevel er det slik at de fleste som kommer i kontakt med kirkesamfunnet blir rekruttert gjennom venner og bekjente, og at gaterekrutteringen dermed ikke er den dominerende måten å rekruttere på.

- Historiene det her refereres til er en side av saken, men det er også mange som ikke har opplevd det slik, sier Fosse.

- Har dere på noe tidspunkt vurdert å advare folk på forhånd mot at analysen som kommer etter testen kan være tøff?

- Det har så langt ikke vært aktuelt. Det har aldri vært noe problem at folk har brutt sammen etter disse samtalene, sier Fosse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer