Hovedinnhold

Svensk professor:

Tre glass vin er sunt

STOCKHOLM/OSLO (VG) Drikk mellom ett og tre glass (15 cl) vin daglig og få bedre helse.
Det er budskapet fra flere svenske medisinske eksperter.

- Jeg synes det er greit at voksne folk over 40 år drikker ett til tre glass vin om dagen. Det er bra for dem, sier den pensjonerte medisinprofessoren Bengt E. Karlberg ved Linköpings universitet til VG.

Professor Jørg Mørland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt mener de svenske ekspertene ikke har fått med seg det siste innen forskning om alkoholens effekter.

- Nyere forskning viser at vi reagerer mye mer individuelt på alkohol enn vi tidligere har trodd. For noen er 2-3 glass om dagen veldig uheldig, sier Jørg Mørland.

Drikker stadig mer

Nordmenn og svensker drikker stadig mer alkohol, og myndighetene fortviler.

- Men stikkordet er måtehold. Vi må bort fra den skandinaviske helgefylla, hvor folk drikker seg kav fulle, og heller se hvordan befolkningen gjør det i middelhavslandene. Hvis folk koser seg i et sosialt lag, ser jeg ingen grunn til at man ikke skal dele en flaske vin med gode venner, sier professor Karlberg.

I går arrangerte Svenska läkaresällskapet et seminar ved navn «Nytten og gleden ved alkohol». Der gikk de til angrep på myten om at alkohol er et onde som bør fjernes fra butikkhyllene.

Det er flere grunner til at en kan nyte et glass vin i godt lag, hevder Karlberg.

- For det første øker alkohol mengden av det sunne kolesterolet i blodet. For det andre reduserer det risikoen for blodpropper og åreforkalkning. Og til sist inneholder drueskallet vinen er laget av, antioksidanter. Disse stoffene hjelper til å redusere det dårlige kolesterolet.

Det finnes til og med forskningsresultater som viser at vindrikkere har noe høyere intelligens enn andre, sier professoren, som selv er en ivrig vinkjenner.

Professor Bengt Fagrell jobber ved Karolinska Institutet i Stockholm. Også han gir sin støtte til voksne folk som ønsker å nyte alkohol i små og moderate mengder.

Er ikke enig

- Det råder ingen tvil om at alkoholen bidrar til stor glede, både sosialt og medisinsk. Flere hundre undersøkelser fra velrenommerte institusjoner viser at hjerte- og karsykdommene minskes, og at den totale sykeligheten og dødeligheten påvirkes positivt, sier han til Aftonbladet.

Begge advarer dog mot for store inntak.

- Da kan man bli avhengig. For store alkoholinntak er skadelig for kroppen, sier Karlberg.

Men det svenske Folkhälsoinstitutet liker ikke legenes budskap.

- Dette er et kjempestort folkehelseproblem. Hvert tiende dødsfall i Europa er koblet til alkohol, sier instituttets direktør Gunnar Ågren.

Professor Jørg Mørland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt avviser ikke at alkoholen kan ha helsefremmende effekter for dem over 40, men mener det er problematisk å gå ut med en anbefaling av hvor mye alkohol det er greit å drikke.

- Selv om alle drakk moderate mengder alkohol, ville bare et fåtall få glede av de positive effektene som kan følge med, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks