Hovedinnhold

Israels ambassade presses til å fjerne sikkerhetstiltak

SIKKERHET: Dette gjerdet rundt den israelske ambassaden i Oslo vil plan- og bygningsetaten rive. Foto: Berit Roald / Scanpix
SIKKERHET: Dette gjerdet rundt den israelske ambassaden i Oslo vil plan- og bygningsetaten rive. Foto: Berit Roald / Scanpix
(VG Nett) Samtidig som Israel ber om økt sikkerhet rundt jødiske mål i Europa, kan den israelske ambassaden i Oslo bli tvunget til å rive et gjerde som er satt opp for å beskytte ambassaden mot angrep.

Denne saken handler om:

Ambassaden fikk i 2000 en midlertidig tillatelse til å bygge en mur og et gjerde rundt bygningen. Etter flere runder der både riksantikvaren og fylkesmannen har kommet med innsigelser mot sikkerhetstiltaket har plan- og bygningsetaten i Oslo kommune nå gitt sitt endelige avslag på ambassadens søknad om en forlengelse av dispensasjonen.

Bakgrunnen for avslaget er blant annet at området der ambassaden ligger er vernet.

Saken skal nå endelig behandles av byutviklingskomiteen. Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), bekrefter at saken vil bli behandlet i løpet av vinteren. Dersom politikerne følger anbefalingen fra fagetaten må muren og gjerdet rives.

Saken fortsetter under bildet!

UTSATT: Det har vært flere store demonstrasjoner utenfor den israelske ambassaden. Her fra opptøyene i forbindelse med Gaza-krigen i 2009- Foto: Erlend Aas / SCANPIX
UTSATT: Det har vært flere store demonstrasjoner utenfor den israelske ambassaden. Her fra opptøyene i forbindelse med Gaza-krigen i 2009- Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Nye lokaler

Ambassaden understreker i sin søknad at sikringstiltakene rundt bygget har vært «et vesentlig bidrag til sikkerheten rundt ambassaden». Samtidig påpekes det at norske myndigheter har ansvaret for å ivareta sikkerheten rundt utenlandske ambassader.

- Trusselbildet har dessverre utviklet seg i mer alvorlig retning i den senere tid, og en sikring av ambassaden, uten disse tiltakene, vil kreve urimelige store ressurser fra norske myndigheter, heter det i brevet.

Ambassaden har i lengre tid jobbet med å finne nye lokaler. Utenriksdepartementet, som har bistått ambassaden i flytteprosessen, viser til at nettopp det omfattende sikkerhetsbehovet har gjort det vanskelig å finne alternative lokaler.

Ber om støtte

Israel har tidligere bedt om styrket sikkerhet rundt jødiske mål i Europa, blant annet i kjølvannet av den spente situasjonen mellom Iran og Vesten rundt det iranske atomprogrammet. Den israelske sikkerhetstjenesten frykter terrorangrep mot israelske og jødiske mål, og har bedt sikkerhetstjenestene i Europa om å skjerpe sikkerheten rundt mulige terrormål.

BAKGRUNN: Norske jøder frykter ekstremister skal få våpen

Også Det mosaiske trossamfunn i Norge har tidligere kritisert norske myndigheter for manglende støtte til sikkerhetstiltak rundt synagogen i Oslo, som ble utsatt for et angrep i 2006.

Leder av Israels venner, stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF), advarer mot en firkantet tolkning av planverket. Han understreker at sikkerhetstrusselen mot den israelske ambassaden er reell.

- Dette kan ikke behandles som en vanlig plansak. Vi har eksempler både fra Oslo og andre steder i verden på at slike mål er utsatt. Om ikke etaten tar hensyn til det, så regner jeg med at politikerne i Oslo tar en grundig vurdering av sikkerhetsaspektet når de skal behandle saken, sier han.

Også Utenriksdepartementet understreker at ambassaden har «særskilte sikkerhetsbehov som må ivaretas på en tilfredsstillende måte». Departementet anbefaler derfor at ambassaden får en forlengelse av dispensasjonen.

- Vil vurdere sikkerhet

Byråd Bård Folke Fredriksen ønsker ikke å forskuttere den politiske behandlingen av ambassade-striden, men bekrefter at byutviklingskomiteen vil få saken til behandling i løpet av vinteren.

- Det er for tidlig å konkludere, men ambassadens behov for sikkerhet er ett av aspektene vi vil vurdere svært nøye, sier Fredriksen.

VG Nett har vært i kontakt med både den israelske ambassaden i Oslo og det israelske utenriksdepartementet i Jerusalem, men ingen ønsker foreløpig å kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks