Hovedinnhold

Fremvekst av nynazister i Norge:

- Bare et spørsmål om tid før det eksploderer

Politiet og PST frykter væpnet ekstremistoppgjør

BEKYMRER: Den nye tilstedeværelsen av russiske høyreekstremister som Vyacheslav Datsik bekymrer politiet. Foto: Privat
BEKYMRER: Den nye tilstedeværelsen av russiske høyreekstremister som Vyacheslav Datsik bekymrer politiet. Foto: Privat
(VG Nett) PSTs trusselvurdering vektlegger cocktail av russiske nynazister og norske anti-islamister

Denne saken handler om:

Tips oss

Aggressive russiske nynazister, norske anti-islamister og radikale muslimer utgjør en livsfarlig cocktail som kan eksplodere hvert øyeblikk, mener Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

PST legger mandag klokken 11.15 frem sin åpne trusselvurdering. Men VG Nett kan allerede nå avsløre deler av innholdet.

Blant annet vektlegger PST at det høyreekstreme miløjet nå er på sterk fremmarsj, etter at ytre høyre i flere år har ligget med brukket rygg.

De nye høyreekstremistene er foreløpig uorganiserte og landskapet er uoversiktelig. Men politiet frykter nå at det bare er et spørsmål om tid før det eksploderer.

Les også: Fant kniv på høyreekstremist da Storberget vitnet

Skremmende

De siste ukene har politiets mest operative enheter konsentrert seg sterkt om en ny trussel: Hatefulle og voldelige nynazister på krigsstien mot muslimer.

- Kombinasjonen av russiske nynazister med tilgang til våpen, og norske anti-islamister er skremmende, sier en politikilde.

VG Nett vet at politiet har fokus på miljøer i blant annet Oslo, Bergen og Tønsberg, i tillegg til andre steder i landet.

Vektlagt

I trusselvurderingen som Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har laget for 2011 vil høyreekstreme bli sterkt vektlagt, får VG opplyst.

- Vi vil fremlegge en åpen trusselvurdering om dette på mandag, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til VG Nett.

- Hvor alvorlig ser dere på aktiviteten i de høyreradikale miljøene i Norge nå?

- Aktiviteten til slike grupperinger har vist seg å gå i bølgedaler opp gjennom historien. Nå er den på vei opp. Vi kommer tilbake med mer om dette i trusselvurderingen, sier Bernsen.

Alarm

Fremveksten av Norsk Defence League, NDL, som er en avlegger av den anti-islamistiske organisasjonen English Defence League, har fått alarmene til å gå hos norsk politi.

Organisasjonen hevder den består av «kristne mennesker som vil bekjempe islamiseringen av det norske samfunnet». TV2 intervjuet nylig nordmannen Remi Huseby under en anti-islamistisk demonstrasjon i Luton i England.

- Jeg er her for å vise min motstand mot islamiseringen av Europa, sa Huseby.

Han hevdet at NDL har over 500 medlemmer. 26. februar skulle de etter planen ha arrangert en demonstrasjon i Oslo, med støttespillere fra England og andre land. Demonstrasjonen ble avlyst, angivelig på grunn av frykt for sammenstøt med motdemonstranter.

Ulmer voldsomt

Ifølge politiet ulmer det voldsomt under overflaten på begge sider. Det kan være et tidsspørsmål når det smeller for alvor.
Kretsen rundt russeren Vjatsjeslav Datsik er til bekymring for politiet.

Datsik har søkt asyl i Norge, men den høyreekstreme nasjonalisten og kampsporteksperten er samtidig begjært utvist til Russland.

Ladd våpen

Da han møtte opp hos Politiets utlendingsenhet 21. september 2010 og søkte asyl hadde han med et ladd våpen. Han er dømt for ulovlig våpenbesittelse.

I august 2010 rømte Datsik fra en mentalinstitusjon ved St. Petersburg og flyktet til Norge der han altså meldte seg for myndighetene og søkte asyl.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks