Hovedinnhold

Pappaen til 10-åring som ble ranet:

Takker dem som banket opp sønnens ranere

RANET HER: 10-åringen ventet på bussen på Helsfyr i Oslo da ranerne slo til. Foto: ROGER NEUMANN
RANET HER: 10-åringen ventet på bussen på Helsfyr i Oslo da ranerne slo til. Foto: ROGER NEUMANN
Faren til den 10 år gamle gutten som ble ranet på Helsfyr i Oslo, takker de to som angrep ranerne og banket dem opp. - Heldigvis skjedde det ikke noe med sønnen min, sier faren til VG.

Vet du noe om saken? Tips VG!

  • MMS/SMS: 2200
  • E-post: 2200@vg.no
  • Tlf: 22 00 00 00

Den ti år gamle gutten satt og ventet på bussen på Helsfyr søndag formiddag da to utenlandske menn - 24 år og 18 år gamle - kom bort til ham.

- Han satt og spilte på mobiltelefonen sin. De to mennene truet den fra sønnen min, sier faren.

En 17-åring og en 30 år gammel mann fikk med seg at 10-åringen ble ranet og angrep de to ranerne. Det var flere vitner til det som videre skjedde på bussholdeplassen.

- Det var ranerne som begynte å slå, har jeg fått vite av en bussjåfør som var på stedet. Den 30 år gamle mannen ble slått i ansiktet av den ene raneren før 17-åringen brukte vold, forteller faren.

LES OGSÅ: Varetektsfengslet for ran av 10-åring

Politiet kom raskt til stedet i flere patruljer og fant flere tenner på asfalten som stammet fra den yngste raneren. Den yngste raneren var så alvorlig skadet, at han ble kjørt med ambulanse rett til Ullevål sykehus hvor han ble operert for hodeskader.

Kunne gjort det samme

- Jeg håper de to som hjalp sønnen min ikke får noen problemer med myndighetene. Jeg er blitt fortalt at 17-åringen ringte etter ambulanse etter at han hadde banket opp ranerne, sier faren.

- Jeg håper de to som ranet sønnen min blir straffet ordentlig, og at de to som hjalp ham ikke straffes.

LES OGSÅ: Politiet: Apple-produkter er ettertraktet blant ranerne

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til VG mandag kveld at han håper vanlige folk ikke vil vegre seg for å gripe inn og hjelpe dersom de ser ran eller ransforsøk.

Faren til 10-åringen sier han er veldig takknemlig overfor de to som angrep ranerne.

- Jeg kunne ha gjort det samme. En ti år gammel gutt kan ikke forsvare seg, sier han.

Han frykter hva som vil skje hvis de to som hjalp sønnen hans blir straffet:

- Da vil det bli slutt på at folk hjelper hverandre og ingen vil bry seg.

Politiet mener det var 17-åringen som var den mest aktive under overfallet av de to ranerne.

Ifølge politiet skal han ha sparket den yngste raneren mens han lå nede på bakken. 17-åringen etterforskes og er siktet for vold.

Den ti år gamle gutten fikk ingen fysiske skader under ranet og politiet kjørte ham hjem til foreldrene.

- Heldigvis skjedde det ikke noe med sønnen min, sier faren til VG.

Faren forteller at han har bodd 20 år i Norge.

- Jeg har aldri gjort noe galt og jeg liker ikke at andre gjør gale ting. Jeg er en utlending med norsk pass mens sønnen min har norsk pass, sier faren.

- Ikke ta loven i egne hender

17-åringen, som var mest aktiv under angrepet på ranerne, satt i ettermiddag i avhør på Stovner politistasjon. Politiet har siktet ham for legemsbeskadigelse etter at han sparket og slo den 18 år gamle raneren i ansiktet - også mens han lå nede. Da politiet kom til stedet lå ranerens tenner utslått på fortauet.

- Vi har registrert, spesielt i sosiale medier, at det er en stor grad av sympati med de som har utøvd volden. Men sett fra politiets side, så er ikke dette i tråd med norsk strafferett. Du kan ikke ta loven i egne hender, sier konstituert politimester, Roger Andresen.

- Dersom det skjer kriminalitet, er det beste å ringe politiet først. Deretter kan du vurdere egne evner og eventuelt hjelpe, mener Andresen.