Hovedinnhold

Tårer da ekteskapsloven ble vedtatt

STORTINGET (VG Nett) André Oktay Dahl (H) måtte kjempe mot tårene da Odelstinget i dag vedtok de vesentligste delene i forslaget til ny ekteskapslov. Også Kim Friele gleder seg over loven.

Dette omfatter loven

*Homofile skal ha samme rett til å inngå ekteskap som heterofile.
*Homofile ektepar vil få mulighet til å bli vurdert som adoptivforeldre på linje med heterofile.
*Lesbiske par skal ha samme mulighet til å bli vurdert for assistert befruktning på samme måte som heterofile.
*Kirken skal ha rett, men ikke plikt til å vie homofile par.
*De som ønsker det, kan få omgjort partnerskap til ekteskap. De som ikke ønsker det, får beholde sin status som registrerte partnere. Det vil ikke være mulig å inngå partnerskap etter at loven trer i kraft.

Vedtaket ble møtt med jubel fra galleriet på Stortinget.

Og da VG Nett møtte Høyre-representanten André Oktay Dahl i vrimlerommet utenfor Stortingssalen rett etter endt avstemming, begynte han intervjuet med å tørke bort en tåre.

- Jeg hadde ikke trodd det, men det ble veldig sterkt for meg der inne. Det er første gang jeg har sittet der inne og virkelig vært rørt. Endel av dette har jeg opplevd selv, sier Oktay Dahl - som selv inngikk partnerskap i fjor. Nå venter han med glede på å få brevet som omgjør partnerskapet til ekteskap.

I selve stortingssalen gikk André Oktay Dahl med briller - for å skjule tårene. For de var mange, sier han.

Håper flere står frem

- Når vi nå fjerner forskjellsbehandlingen i Stortinget, er det mitt håp at flere vil stå frem med sin legning, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfelt til TV2 Nyhetskanalen.

VGTV:- Loven fratar barn retten til en far

Stortinget har også vedtatt at lesbiske par får rett til assistert befruktning.

RØRT: André Oktay Dahl (H) felte flere tårer under avstemmingen om ny ekteskapslov. Foto: SCANPIX
RØRT: André Oktay Dahl (H) felte flere tårer under avstemmingen om ny ekteskapslov. Foto: SCANPIX

Stemmefordelingen var 84-41 når det gjelder selve ekteskapsloven. Det eneste lille nederlaget for regjeringen, var at høyresiden fikk flertall for at sæddonator må være kjent ved kunstig befruktning.

- Det var ikke viktig. Vi fikk gjennomslag for alle hovedsakene, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), som sier at hun er stolt og rørt etter vedtaket.

- Jeg føler at jeg har vært med på å forandre verden i dag, sier hun.

- Overrasker ingen

- Frp og KrF overrasker ingen, særlig ikke vi som har vært et halvt hundreår på dette huset og rekt som grå katter. Vi har hørt det før, sier Kim Friele, som har kjempet aktivt for homofiles rettigheter siden 60-tallet.

Hun var glad for den nye ekteskapsloven, som gjør at hun og Wenche Lowzow nå kan gjøre om sitt partnerskap til ekteskap.

- Alle trinnene fra avkriminalisering og opp har vært historiske, men dette er toppen av kransekaken, sier Lowzow.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRYLLUPSKAKE: SV-leder Kristin Halvorsen feiret med kake utenfor Stortinget etter vedtaket. Foto: SCANPIX
BRYLLUPSKAKE: SV-leder Kristin Halvorsen feiret med kake utenfor Stortinget etter vedtaket. Foto: SCANPIX


Harde fronter

Debatten om ekteskapsloven fortsatte så lenge at Odelstinget måtte ta en pause og fortsette klokka 18.00 i dag. I løpet av pausen hadde imidlertid så mange trukket seg fra talelisten at loven gikk til avstemming allerede etter et lite innlegg fra Odd Einar Dørum (V).

Det var særlig spørsmålet om barns rettigheter som satte følelsene i sving. Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen anbefalte Fremskrittspartiets hovedtaler Ulf Erik Knudsen om å ta et «oppgjør med sine egne fordommer».

Hva mener du?Diskutér ekteskapsloven her!

Knudsen hevdet at forskning viser at lesbiske og homofile forhold er mindre stabile enn heterofile forhold og at det forekommer mer vold i homofile og lesbiske forhold. Frp mente også at forslaget om at lesbiske som lever i stabile parforhold skal ha rett til assistert befruktning, er i strid med FNs barnekonvensjon.

- Det bør være grenser for hva det skal være tillatt å si fra Stortingets talerstol og for å spre myter. Det som er fakta er at barn som i lesbiske og homofile forhold har like gode oppvekstvilkår som andre barn. Det som eventuelt plager dem er fordommer, og det synes jeg Knudsen skulle jobbe med, sa Halvorsen.

BLOGG:11. juni 2008. Dagen da diskrimineringen tok slutt!

Ser bort fra barna

BER FOLKET KLAGE: Ulf Erik Knudsen (Frp) i Stortingets kulturkomité er lite fornøyd med at TV 2 valgte å sende landskampen mot Tyskland på betal-TV. Foto: VG
BER FOLKET KLAGE: Ulf Erik Knudsen (Frp) i Stortingets kulturkomité er lite fornøyd med at TV 2 valgte å sende landskampen mot Tyskland på betal-TV. Foto: VG

KrF og Frp gikk hardt ut mot forslaget om assistert befruktning og hevdet at det fullstendig ser bort fra barnas rettigheter til å få vite hvem som er deres biologiske opphav.

Regjeringen foreslår at lesbiske skal få assistert befruktning i Norge og at barnet skal ha rett til å få vite om hvem faren er når det fyller 18 år. I dag kan slik befruktning foretas blant annet i Danmark, men med ukjent donor.

Hovedbudskapet til KrF og Frp var at barn har rett til å ha en far og en mor.

- Loven er en grunnleggende forandring for ekteskapet og rammene for barns beste. Loven handler om voksnes rettigheter, ikke barns beste, sa Bjørg Tørresdal (KrF).

- Det endrer grunnleggende forholdet mellom mor, far og barn. Det dreier seg om homofile og lesbiskes rettigheter, barna er det ikke så nøye med, hevdet Ulf Erik Knudsen (Frp)
Han fulgte opp med å si at far blir redusert til en sædcelle i en sædbank.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer