Hovedinnhold

Ahus-sykepleier sa opp i dag: - Jeg fikk nok

TUNG AVGJØRELSE: Sykepleier Sheena Lovaine Smith Simensen mener Ahus-ledelsen ikke tar sykepleiernes protester på alvor. I dag har hun levert sin oppsigelse. - Det har vært en veldig, veldig tung avgjørelse, sier hun. FOTO: Trond Solberg
TUNG AVGJØRELSE: Sykepleier Sheena Lovaine Smith Simensen mener Ahus-ledelsen ikke tar sykepleiernes protester på alvor. I dag har hun levert sin oppsigelse. - Det har vært en veldig, veldig tung avgjørelse, sier hun. FOTO: Trond Solberg
Barsel-sykepleieren har vært med helt fra starten og holdt ut fordi ledelsen lovet at problemene kun var en fase. Tre ekstra jobbhelger ble dråpen for firebarnsmoren.

Denne saken handler om:

- Jeg og mange med meg trodde at ting skulle bli bedre etter hvert. Ellers hadde jeg ikke flyttet fra Rikshospitalet og til Ahus i 2010. Nå, tre år etter, løper vi fortsatt like fort i barneklinikken og barselavdelingen, sier Sheena Lovaine Smith Simensen.

I går kunne VG fortelle at verneombudet ved Ahus frykter masseoppsigelser. Problemene ved Ahus går tilbake flere år. Hittil i år har 29 sykepleiere ved intensivavdelingen på Ahus valgt å slutte i jobben, mange fordi ledelsen ved Ahus i juni påla sykepleierne flere helgevakter enn tredje hver uke.

Sa opp i protest

I dag leverte også Simensen oppsigelsen til sjefen. Samtidig som partene i konflikten melder om brudd i turnus-drøftinger.

- Mellomlederne vet om frustrasjonen hos de ansatte. Jeg elsker jobben min, kollegene mine, men jeg kom til et punkt hvor jeg fikk nok, sier sykepleieren som pendler tre timer hver dag.

Tre jobbhelger til betyr enda flere helger uten å kunne se barna.

- Jeg vet at sykepleier-yrket er slik. Vi jobber allerede 17 helger i året. Jeg har akseptert å se barna mine lite. Å jobbe jul, påske og nyttår. Men de tre ekstra helgene gjør at vi må jobbe annenhver helg innimellom. Jeg kan ikke planlegge frem i tid, sier Simensen.

Ikke tatt på alvor

Gårsdagens møte mellom Ahus og Norsk sykepleierforbund ledet ikke til enighet om videreføring av turnusordningen.

- Problemet er at ledelsen ikke tar oss på alvor. Med så stor arbeidsbelastning er det veldig lett å bli syk. Mange er sykmeldte. Stillinger som utlyses får ikke nok søkere. Barselavdelingen får ikke ansatt nok jordmødre, og må ta inn sykepleiere, sier Simensen.

Hun forteller at en annen har sagt opp i barneklinikken hvor hun jobbet tidligere og en til har sagt opp i barselavdelingen.

I tillegg er det mange andre som ser etter nye jobber utenfor Ahus.

Vedvarende problemer

- Dette handler ikke bare om tre ekstra jobbhelger. Dette handler om innstillingen til ledelsen. De kutter og kutter på kostnader. Fravær erstattes ikke mer vikarer.

- En og annen slik vakt går, men ikke daglig. Å stadig ha dårlig samvittighet fordi man ikke får gitt nok tid til pasienter. Dette går på pasientsikkerheten løs, sier hun.

Sykepleierne ved intensivavdelingen på Ahus skal ikke pålegges ekstra helgevakter før om ytterligere 15 uker, men mange ansatte ser hvor det bærer hen og velger å slutte.

Bønn til ledelsen

Sheena Simensen har en bønn til ledelsen før hun slutter.

- De må høre på sine ansatte. De må høre på Norsk Sykepleierforbund. Vi som sykepleiere er mest opptatt av pasientsikkerheten. Det er begrenset hvor lenge man kan løpe fort fra pasient til pasient. Å si opp er vår måte å si i fra på når ikke noe annet nytter, avslutter hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks