Hovedinnhold

Ap lover sykehjemsplass til alle

LA FREM PLAN: Gro Harlem Brundtland var med da Jens Stoltenberg la frem eldreplanen. Foto: Scanpix
LA FREM PLAN: Gro Harlem Brundtland var med da Jens Stoltenberg la frem eldreplanen. Foto: Scanpix
LØRENSKOG SYKEHJEM (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg lover nå sykehjemsplass til alle - og 12.000 nye årsverk i pleie og omsorg.

Denne saken handler om:

- Det viktigste vi lanserer i dag er at alle som trenger det skal ha rett til sykehjemsplass. Det skal være sykehjemsplass til alle som trenger det. Dette skal følges opp med bygging av nok sykehjemsplasser og omsorgsboliger, og 12.000 nye årsverk i pleie og omsorg, sier Ap-partileder Jens Stoltenberg.

Ekkoet fra valgkampen i 2005 gjallet i dag på Lørenskog sykehjem i Akershus. I 2005 lovte Stoltenberg 10.000 nye hender i eldreomsorgen - nå lover han 12.000 nye årsverk.

Hva skal du stemme?Ta VG Netts velgerguide!

Fremskrittspartiet viser til tall fra Kommunenes Sentralforbund (KS), og mener det kun er opprettet 4.400 nye stillinger innen eldreomsorgen de siste fire årene. Jens Stoltenberg og helseminister Bjarne Håkon Hanssen viser også til tall fra KS - og hevder de har beregnet veksten til 10.600 nye årsverk.

KS opplyser til VG Nett at begge tallene er riktige, det avhenger av måten man teller på. Se rapporten fra KS her (ekstern lenke).

- Er det noe Stoltenberg er god til, så er det å regne. Vi har regnet på dette, og vi har ikke bare oppfylt, men overoppfylt løftet om 10.000 nye hender. Det er siden 2005 blitt 14.000 nye hender, sier Hanssen.

Følg VG Nett Valg 2009 på Facebook!

Ønsker

Flere av de VG Nett snakket med på sykehjemmet etterlyser flere ansatte på sykehjemmet.

- Det er mye venting fordi det er for lite betjening her. Vi trenger mer betjening. Ellers maten helt prima og jeg stortrives her, sier 89 år gamle Alfhild Langenes som har bodd på sykehjemmet siden mars i år.

MÅ VENTE MYE: Alfhild Langenes mener det er for få ansatte på pleiehjemmet. Foto: Anne Vinding
MÅ VENTE MYE: Alfhild Langenes mener det er for få ansatte på pleiehjemmet. Foto: Anne Vinding

Ved bordet ved siden av sitter Borghild Hofsrud (93). Hun har bodd hjemme hele livet, men nå har svimmelheten tatt overhånd. Hun er redd for å være hjemme alene etter å ha slått seg stygt mot komfyren og varmeovner hjemme.

- Nå er mitt største ønske at jeg får plass her. Her kan de passe på meg og det er trygt og godt, forteller Hofsrud til VG Nett.

I snart fire uker har hun ventet på svar fra ledelsen på Lørenskog sykehjem om ønsket blir innfridd. Men selv om sykehjemmet rommer 142 plasser er det ikke sikkert at Hofsrud får ønsket sitt oppfylt med det første. For Lørenskog sykehjem sliter - i likhet med svært mange sykehjem landet rundt - med å kunne tilby plass til alle som trenger og ønsker det.

- En av de store utfordringene våre er nok plasser - og at vi har god nok kvalitet på de plassene, sier institusjonsleder Arnfinn Gisleberg.

Fem punkter

Arbeiderpartiets plan inneholder fem punkter. Kvaliteten på eldreomsorgen skal styrkes gjennom en verdighetsgaranti.

Utbyggingen av sykehjemsplasser og omsorgsboliger skal økes frem mot 2015. Partiet vil også innføre en lovfestet plikt for kommunene til å tilby dagtilbud for demente.

Slik ville Stortinget ha sett ut i dag.Se de siste meningsmålingene!

Det skal opprettes 12.000 flere årsverk i pleie og omsorgstjenesten innen 2015. Styrket kommuneøkonomi skal føre til dette.

Antall leger i kommunene skal økes slik at det blir en bedre legetjeneste ved sykehjemmene og ufaglærte i pleie- og omsorgssektoren skal få tilbud om fagutdanning.

Partiet vil også firedoble innsatsen til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor pleie og omsorg.

Aktiv alderdom

I tillegg legger partiet frem fem punkter som skal sikre en god og aktiv alderdom. De vil sikre møteplasser og kunnskap gjennom tilskudd til eldresentra og andre former for møteplasser.

De vil også innføre gratis tannhelskontroll for eldre.

Kommunehelsetjenestene skal styrkes slik at det blir flere fastleger med bedre tid til de eldre pasientene.

Partiet vil gi eldre innflytelse ved å beholde og rekruttere eldre til politiske verv på alle nivå.

De vil også tredoble bevilgningene til den kulturelle spaserstokken slik at eldre får et bedre kulturtilbud.

I går lovet Fremskrittspartiet å utnevne egen eldreminister hvis partiet kommer i regjering etter valget. Siv Jensen sendte samtidig et brev til statsminister Jens Stoltenberg med fem krav til regjeringen om tiltak innen eldreomsorgen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks