Hovedinnhold

Her er Støres største utfordringer

(VG Nett) Her er kravene og utfordringene til Jonas Gahr Støre, fra helsevesenet og eksperter.

- Det er et felt med store og vanskelige utfordringer som krever handlekraft. Slik presenterte statsminister Jens Stoltenberg sin nye helseminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen fredag formiddag.

VGTV:  Strøm-Erichsen ga råd til Støre

Fredag gjorde statsminister Jens Stoltenberg flere endringer i regjeringen.

Espen Barth Eide blir ny utenriksminister, Anniken Huitfeldt arbeidsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen forsvarsminister, Jonas Gahr Støre helseminister og Hadia Tajik kulturminister.

Tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har fått avskjed i nåde etter søknad.

For å gjøre seg populær har Støre en lang liste med krav og utfordringer å følge opp.

VGTV: Se Stoltenberg presentere den «nye» regjeringen

- Må avsette ledelsen

- Vi har en helt klar forventning om at den nye helseministeren bytter ut ledelsen i Helse Sør-Øst. Dermed gir han et signal om at han tar de ansattes bekymring på alvor og ikke gir dem skylden, som Bente Mikkelsen og styreleder Anders Oksum har gjort, sier Aasmund M. Bredeli, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen ved OUS.

Han mener det er mye å ta fatt i og nevner et betydelig etterslep på sykehusbygninger, og gammelt og utdatert medisinsk-teknisk utstyr og nye IKT-løsninger.

Han stiller også spørsmål ved om kapasiteten i helsevesenet er god nok i forhold til forventninger til helsevesenet og de rettigheter pasienter har.

Les også: Tre dødsfall knyttes til for lav bemanning

Les videre under bildet...

UTFORDRING: Jonas Gahr Støre må løse opp i bemanningsutfordringene ved ahus som helseminister. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRING: Jonas Gahr Støre må løse opp i bemanningsutfordringene ved ahus som helseminister. Foto: NTB Scanpix


Mediehåndtering

Oddvar Kaarbøe, forskningsleder ved Helseøkonomi Bergen og professor i helseøkonomi ved Universitetet i Bergen, sier den største utfordringen Jonas Gahr Støre har er å fortelle folk at vi har et godt helsevesen som gjør mye rett og har en god struktur.

Han mener løsningen på problemene i helsesektoren handler mer om politisk kløkt enn at det går over styr som må ordnes i.

- Den økonomiske styringen er bedre enn tidligere. Nå er det viktig å holde trykket oppe på samhandlingsreformen. Det er også en utfordring i forhold til Oslo-gryta. Nær Stortinget og medier er det viktig å skape arbeidsro samtidig som at det ordnes opp i ting som ikke er som de skal, sier Kaarbøe.

- Den nye rusministeren

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, møtte den nye ministeren på Slottsplassen.

- Nå gratulerte jeg nettopp Støre på Slottsplassen. Jeg sa til ham at du er den nye rusministeren, for vi må slutte å kriminalisere narkotika, det er en helseutfordring, sier Knutsen.

Han håper Støre starter med å trekke tilbake narkotikameldingen.

- Den var bare en erkjennelse av feilslått politikk. Vi trenger mer enn en erkjennelse, at den fører til en ny politikk. Stoltenberg-utvalgets forslag kom ikke med i meldingen, sier Knutsen og fortsetter:

- Phoenix Haga og Nybøle er to behandlingsinstitusjoner som må legge ned og 3000 står i kø for behandling. Det er det bare Gahr Støre som kan ordne opp i. Og vi trenger Mottaks- og oppfølgingssentre, med to dører. En for unge og en for gamle travere. Og så må det forebygges, og vi trenger en ny overdosestrategi hvor heroinbrukere blant annet inspireres til å gå fra sprøyter til å røyke.

Sykepleierne ber om økt bemanning og er lei av å bruke faksmaskiner i 2012.

Les også: Så lett får narkomane kjøpt heroinoppløsende sitronsyre - har ikke råd til apotekvare

Bort med faksen

- Kravet er økt bemanning, spesielt ute i kommunehelsetjenesten. Da må det også satses mer på IKT, med en ny plattform, slik at vi slipper å bruke faksmaskiner i 2012 og dermed kan kommunisere bedre mellom kommuner og sykehus. Både bemanning og IKT er viktig for å lykkes i samhandlingsreformen. Vi trenger også kompetanseheving, slik at de som jobber i kommunene er i stand til å ta vare på pasienter, sier forbundsleder i Norges Sykepleierforbund Eli Gunhild By.

- En del av dette vil også koste mer penger, legger hun til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks