Hovedinnhold

- Statsministeren må være kristen

Frp-Kleppe foreslår endring av Grunnloven

Frps Vidar Kleppe vil endre Grunnloven slik at det blir grunnlovsstridig å være statsminister uten samtidig å være kristen!
Forslaget ville utelukket Jens Stoltenberg som statsminister, ettersom Stoltenberg ikke er medlem av statskirken og offentlig har sagt at han ikke tror på Gud.

- Statsministeren i Norge må være kristen. Jeg mener Grunnloven bør endres slik at statsministeren pålegges å være medlem av statskirken. Men dette blir kanskje enda viktigere hvis stat og kirke skilles om noen år, sier Vidar Kleppe til VG.

Nå vil stortingsrepresentanten fra Vest-Agder forsøke å få gruppen i Stortingets nest største parti til å gå inn for å fremme grunnlovsendring.

To forslag

- Jeg synes et land som Norge i praksis må følge opp sin kristne kulturarv og historie, sier Kleppe.

Foreløpig har han ikke konkret utformet sitt forslag til endring av Grunnloven. Men når det er ferdig, vil det komme to forslag:

** Å fastslå prinsippet om at statsministeren skal være kristen. Dette kan statsministeren «bevise» ved å melde seg inn i statskirken.

** Forutsatt at stat og kirke skilles, må statsministeren likevel være medlem av Den norske kirke, som da vil være det største norske kirkesamfunnet.

- Nasjonal identitet

Kleppe, som er en av Frps mest ekstreme innvandringsmotstandere, nekter ikke for at det er innvandringen som er avgjørende for hans ønske om endring av Grunnloven.

- Dette dreier seg om vår nasjonale identitet, om vi fortsatt skal være et kristent land. Mange minoritetsgrupper har begynt å ta seg kraftig til rette her i landet. Bønneropene fra muslimene i Oslo er bare ett eksempel.

Taus Bondevik

En offentlig utvalg ledet av prest Trond Bakkevig skal vurdere statskirkens fremtid. Men allerede nå har tidligere statsminister, og prest, Kjell Magne Bondevik tatt til orde for at Kirken, ikke Staten ved kirkeminister Trond Giske, skal utnevne biskoper.

- Jeg tar Kjell Magne Bondevik på alvor. Og jeg tar det norske folk på alvor med dette utspillet; nå håper jeg på en bred debatt om dette, sier Kleppe.

Kjell Magne Bondevik ønsker ikke å kommentere denne saken overfor VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer