Hovedinnhold

Hockey-Siv klar for budsjettkamp

KrF avblåser Sivs skatteløfter

Finansminister Siv Jensen er forberedt på at den interne kampen om budsjettet blir så tøff at hun trenger verneutstyr.

Foran regjeringens budsjettkonferanse som startet mandag la finansministeren ut en video på sin egen Facebookside der hun har iført seg full ishockeydrakt.

<p>KAMPKLAR: Finansminister Siv Jensen er forberedt på tøffe budsjettforhandlinger.</p>

KAMPKLAR: Finansminister Siv Jensen er forberedt på tøffe budsjettforhandlinger.

– Regjeringen har nå budsjettkonferanse, og som dere ser har jeg nå ikledd meg litt verneutstyr. Det handler om at kampen nå er i gang om hva vi skal satse på i budsjettet for 2017. Da kommer alle til å ha mange sterke synspunkter. Da er det viktig for finansministeren å beskytte seg, sier Jensen i det korte videoklippet.

Og mye tyder på at finansministeren har rett i at det går mot tøffe budsjettrunder:

Allerede på budsjettkonferansens første dag skyter samarbeidspartner KrF ned Jensens ønske om omfattende skattelettelser på statsbudsjettet for neste år.

Varsler skattekutt

Lavere oljepris, stigende arbeidsledighet og en foreløpig ukjent asylregning er noen av utfordringene foran det som spås å bli en svært krevende budsjetthøst i Stortinget. Likevel varsler finansministeren nye skattelettelser. På partiets organisasjonskonferanse søndag slo Frp-lederen fast at den økonomiske situasjonen nå roper på skattekutt.

– Sjelden har det vært en bedre grunn til å redusere skatte- og avgiftsnivået i Norge, sa hun.

Bakgrunn: Siv Jensen advarer om trangere tider

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen understreker at han er overrasket over budskapet fra finansministeren.

– Jeg er ikke enig i at ensidige skattelettelser er den riktige medisinen nå. Vi bør se på rammevilkårene for næringslivet, men jeg ser ikke at det samlede skattenivået bør ned, sier Syversen.

<p>AVVISER KUTT: Hans Olav Syversen (KrF) vil ikke være med på kutt i det totale skattenivået.</p>

AVVISER KUTT: Hans Olav Syversen (KrF) vil ikke være med på kutt i det totale skattenivået.

Regjeringens andre støtteparti, Venstre, er ikke like kritiske til finansministerens varslede skattekutt. Finanspolitisk talsmann Terje Breivik understreker at skattetrykket på næringslivet bør reduseres ytterligere.

– Det totale skattenivået bør ikke nødvendigvis ned, men vi må redusere skattene på det vi ønsker mer av: arbeidsplasser, næringsutvikling og klimavennlig atferd, sier Breivik.

Utsetter satsinger

I forkant av budsjettkonferansen gjorde finansminister og Frp-leder Siv Jensen det klart at den økonomiske situasjonen gjør det nødvendig med tøffe prioriteringer i budsjettet.

– Vi er nødt til å prioritere hardt, og vi vil satse på de tingene som skaper vekst og verdiskaping i norsk økonomi. Å skape flere arbeidsplasser og hindre vekst i ledigheten er det aller viktigste med dette budsjettet, sier Jensen til NTB.

KrF-talsmannen mener det er behov for en aktiv budsjettpolitikk for å møte den stigende ledigheten.

– Vi må skape rom i budsjettet til målrettede tiltak for å få folk i arbeid. Det betyr blant annet at vi må se på muligheten for å fremskynde planlagte investeringer og vedlikehold, og styre virkemidlene mot de områdene som er særlig rammet av økende ledighet, sier han.

Eksperter spår fremtidens velferdssamfunn:  Blir en helt annen verden

Statsminister Erna Solberg (H) varsler at den økonomiske situasjonen gjør at noen av regjeringens satsinger kan bli utsatt.

– Det vil bli gjort tydelige prioriteringer, og da må vi redusere på andre områder. Det er alltid en tøff og utfordrende runde. Men noe av det vi hadde hatt lyst til å gjøre, vil måtte vente, sier Solberg til NTB.

<p>LOVER SKATTEKUTT: Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg ankom regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell mandag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</p>

LOVER SKATTEKUTT: Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg ankom regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell mandag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks