Hovedinnhold

Spesialenheten: Slag og spark var nødvendig

Videoen viste at politimennene brukte slag og spark i den dramatiske pågripelsen av en mistenkt overfallsmann.

I dag har Spesialenheten for politisaker konkludert med at politimennene ikke kunne gjort pågripelsen i Bodø annerledes. Saken er dermed henlagt.

Mannen ble pågrepet etter at en kvinne i 20-årene hadde ropt om hjelp. Mannen i 30-årene ble siktet for voldtekt.

Etter at VG i februar publiserte videoen som viste pågripelsen der den mistenkte blir lagt i bakken og tildelt det som fremstår som slag og spark, igangsatte Spesialenheten etterforskning.

Pågripelsen skjedde etter en antatt overfallsvoldtekt i Bodø i februar.

Bitt av politihund

I bakgrunnen på videoen høres mannens skrik, og hyppig bjeffing fra politihunden, som må holdes igjen av den andre politibetjenten. Tjenestehunden påførte også mannen flere bitt.

Spesialenheten understreker at slag og spark skal kun brukes i nødvergsituasjoner, men har vektlagt at slagene og sparkene ble rettet mot store muskelgrupper og at den mistenkte ikke ble skadet.

Husker ikke slagene

Den pågrepne husker, ifølge Spesialenheten, ikke at han ble påført slagene. Han har heller ingen erindringer av at politihunden bet ham.

Spesialenheten konkluderer med at bittene skyldtes at hunden skulle beskytte sin eier, noe som er i tråd med tjenestehundens opplæring.

«Spesialenheten har vurdert om det i situasjonen var lempeligere alternativer til slag og spark, og om de burde ha vært benyttet. Det er for Spesialenheten ikke åpenbart at alternative maktmidler ville ha vært mer hensiktsmessige eller medført mindre risiko for skade.», står det i henleggelsen.