Hovedinnhold

Vil koble norsk lov med sharia

SV-politiker Reza Rezaee vil ha et samarbeid mellom islamsk råd og domstolene for å gjøre det lettere for muslimske kvinner som er gift med tvang til å få skilsmisse.

Denne saken handler om:

For å sikre at skilsmissen blir godkjent av begge parter vil SV-politikeren involvere eksperter på islamsk familierett (sharia).

- Jeg kjenner til tilfeller hvor kvinner har brukt ufattelig mye tid og krefter på å få skilsmisse. I beste fall kan det ta tre år, i verste fall er det nesten umulig. Dersom mannen nekter, og han greier å flytte til for eksempel Pakistan, er det svært vanskelig å få til en løsning på saken. Det er bedre om den løses i Norge, sier Rezaee til Klassekampen.

Han ønsker at rettsvesenet, Oslo kommune og islamsk råd skal gå sammen om et familierettslig meklingsråd som kan fungere i en prøveordning på tre år.

Dialog

- I Norge har vi lang og god erfaring med rettsmekling før saken eventuelt går til domstolen. I lukkede rettsmøter kan man få partene i dialog uten at de taper ansikt, sier Rezaee.

I Storbritannia kan kvinner som ønsker skilsmisse henvende seg til meklingsråd bestående av ulike islamske rettslærde. og få hjelp til å mekle med mannen og storfamilien.

Han ønsker å se nærmere på erfaringene fra blant annet England og vil involvere islamsk råd i prosessen.

Han understreker at dersom islamsk ekspertise er involvert i meklingen, vil ikke kvinnen være nødt til å brenne alle bruer for å få skilsmisse.

- Det som ofte skjer i dag er at kvinnen må bryte ut fra hele familien og gå til et krisesenter før hun finner en ordning. Det er ingen god løsning, sier Rezaee.

Likhet for loven

Human Rights Service (HRS) er ikke glad for forslaget.

- Å åpne for sharia i norsk rett er veldig uheldig. Det betyr at rettsstaten Norge legitimerer at muslimske kvinner er underordnet mannen, sier Rita Karlsen, daglig leder i HRS.

- Et shariaråd er et første skritt til en teokratisk stat, altså et første skritt bort fra vårt frie sekulære demokrati. Det bør også være et tankekors at samtlige shariaråd i dagens verden består av menn, så langt vi erfarer det.

- Skal katolikker, hinduer, kristne eller ateister ha hvert sitt rettssystem? Nei, det må være likhet for loven, sier Karlsen. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks