Hovedinnhold

Valgkomiteleder: Vi må ta signalene fra partiet alvorlig

SV-Kristin refset sine egne

KRISEMØTE OM LEDELSEN: Kristin Halvorsen, Audun Lysbakken og Halvorsens statssekretær Roger Sandum i samtale fredag ettermiddag. Valgkomiteen i SV varsler at det i kveld blir krisemøte valg av ny SV-ledelse. Foto: Trond Solberg / VG
KRISEMØTE OM LEDELSEN: Kristin Halvorsen, Audun Lysbakken og Halvorsens statssekretær Roger Sandum i samtale fredag ettermiddag. Valgkomiteen i SV varsler at det i kveld blir krisemøte valg av ny SV-ledelse. Foto: Trond Solberg / VG
LILLESTRØM (VG Nett) Valgkomiteen i SV møtes i kveld til krisemøte for å forsøke å løse striden rundt valget av ny partileder.

Denne saken handler om:

- Vi er nødt til å ta signalene fra partiet på alvor. Derfor vil vi sette oss ned i kveld for å drøfte den situasjonen som har oppstått, sier leder i den forberedende valgkomiteen Tora Aasland til VG Nett.

Etter at Audun Lysbakken ble tvunget til å gå av som statsråd mandag kommer det nå høylydte krav fra grasrota i SV om at partiet må velge en annen leder på landsmøtet som åpner lørdag. Lysbakken er tidligere innstilt av et klart flertall i valgkomiteen, og Aasland understreker at valgkomiteen foreløpig står fast på sin innstiling.

- Komiteen hadde et møte mandag kveld, etter at det ble klart at Audun gikk av, der vi ble enige om at komiteens innstiling ligger fast, sier Aasland.

Nye kandidater

Likevel kommer det nå krav fra flere sentrale SV-topper om at valgkomiteen nå kommer opp med forslag til en alternativ kandidat til Lysbakken. Samtidig jobber opposisjonen på spreng med å få enten Heikki Holmås eller Bård Vegar Solhjell til å utfordre Lysbakken. Så langt har begge de tidligere lederkandidatene gjort det klart at de ikke vil stille opp i en kampvotering mot den avgåtte SV-statsråden.

Valgkomiteen blir formelt valgt når landsmøtet åpner lørdag formiddag, men Aasland bekrefter overfor VG Nett at komiteen vil møtes allerede i kveld for å drøfte situasjonen.

- Vi må nå bruke tid på å ta temperaturen på landsmøtet, sier Aasland.

Hun ønsker ikke å kommentere om komiteen nå vil innkalle Holmås, eller andre mulige kandidater til en samtale. Samtidig gjør hun det klart at hun fortsatt ønsker Lysbakken som ny SV-leder.

- Det som har skjedd gjør selvsagt situasjonen mye vanskeligere, men jeg har fortsatt full tilitt til Audun, sier Aasland.

Refset landssstyret

Landssyret i SV er akkurat nå samlet for å legge planen for gjennomføreingen av landsmtet som starter lørdag. Samtidig drøfter SV-toppene de siste dagenes dramatiske hendelser, i kjøvannnet av at partiets kronprins måtte forlate regjeringen.

Etter det VG Nett får opplyst skal flere av landsstyremedlemmene ha gitt så sterk støtte til Lysbakken at partileder Kristin Halvorsen så seg nødt til å gå på talerstolen å mane forsamlingen til å forstå alvoret i saken som felte Lysbakken.

Også medlem av valgkomiteen, Kjersti Markusson, er bekymret for at flere partifeller nå forsøker å bagatelisere saken.

- Våre medlemmer ser mer alvorlig på det som har skjedd, enn de som unnskylder det.

- Vi har fått en konkret henvendelse fra ett medlem som har truet med å melde seg ut av partiet. Det sies at det skal være flere som også har henvendt seg til partikontoret med samme budskap.

- Jobber med løsning

Markusson bekrefter at hun har hatt kontakt med flere av de lokale SV-medlemmene som har gått ut i offentligheten og bedt om at SVs eneste lederkandidat, Audun Lysbakken, nå får en motkandidat.

- Har dere fått på plass en annen kandidat?

- Der er vi ikke nå. Jeg skal bidra til at vi får en best mulig løsning for partiet. Jeg vet ikke hva det skal bli, men Audun kan også være en god løsning, sier Markusson.

Lysbakens sterkeste kritikere har ennå ikke gitt opp håpet om å overtale Heikki Holmås til å stille som lederkandidat.

- Jeg har fått flere henvendelser, ja. Men det er faktisk helt uaktuelt for meg å stille som motkandidat, sier Holmås til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks