Hovedinnhold

Kraftige protester mot Djupedal i Aust-Agder

FYLKESMANN: Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys presenterte Øystein Djuepdal som ny fylkesmann for Aust-Agder i dag. Foto: Scanpix
FYLKESMANN: Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys presenterte Øystein Djuepdal som ny fylkesmann for Aust-Agder i dag. Foto: Scanpix
Reaksjonene er kraftige i Aust-Agder etter at Øystein Djupedal (SV) ble utnevnt til fylkesmann fredag.

FAKTA OM FYLKESMANNEN

  • Er regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp.
  • Har til rådighet en forvaltningsenhet som betegnes som Fylkesmannsembetet.
  • Underlagt Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD).
  • Utfører på vegne av flere departementer en rekke forvaltningsoppgaver overfor kommuner og enkeltpersoner og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.
  • Det er 18 fylkesmenn, ettersom to av de 19 fylkene, Oslo og Akershus, deler fylkesmann.
  • Stillingen som har dype historiske røtter, fikk sin nåværende tittel i 1918.
  • Fylkesmannsembetet eksisterer parallelt med fylkeskommunen, et folkevalgt organ på regionalt nivå. De to har helt atskilte funksjoner. Kilde: NTB

Ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen (Ap), er sint og oppgitt. Fylkesvaraordfører Oddvar Skaiaa (KrF) er opprørt over det han kaller lemfeldig behandling av fylkesmannssøkerne.

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) har klaget til statsministeren over det han mener er en uakseptabel avgjørelse. Stortingsrepresentant Torbjørn Andersen (Frp) sier at Djupedal er inkompetent.

- Spillereglene må følges

- Det er viktig at spillereglene overholdes når offentlige stillinger skal besettes. Når det ansettes fylkesmann, må den offentlig kjente søkerlisten følges. Det går ikke an å gjøre noe etterpå, sier de Ruiter til Agderposten.

LES OGSÅ:Djupedal bedt om å søke i Aust-Agder

Han sier at han har gjort dette klinkende klart overfor Statsministerens kontor.

Stoltenberg:- Ikke uvanlig at folk søker etter fristen

Ordfører Rolstad Larsen mener at ansettelsesprosessen har vært helt håpløs.

- Det er et overtramp mot Aust-Agders befolkning når fylkets viktigste stilling blir gitt til en som ikke fikk samme jobb i Nord-Trøndelag, sier hun.

VG Diskusjon:Hva skal til for å bli fylkesmann?

Som de Ruiter har hun ringt Statsministerens kontor for å gi uttrykk for sin vrede.

- Lemfeldig behandling

Fylkesvaraordfører Skaiaa mener det er en provokasjon dersom noen kan få fylkesmannsstillingen i Aust-Agder som plaster på såret.

- Man holder søkerne for narr, sier han og ble ifølge Agderposten sjokkert da han fredag morgen leste om den forestående utnevnelsen.

- Det er merkelig at det skal være så vanskelig å føre en ryddig personalpolitikk, og at staten går fram på denne måten. Det går ikke, sier Skaiaa.

Torbjørn Andersen tar kraftig i og hevder at Djupedal ikke er kompetent til fylkesmannsembetet i Aust-Agder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks