Hovedinnhold

Ga pengestøtte til partivenns bok

KRITISERES: Audun Lysbakken får kritikk for å ha gitt støtte til en bok som ble skrevet av to SV-medlemmer. Foto: Jørgen Braastad
KRITISERES: Audun Lysbakken får kritikk for å ha gitt støtte til en bok som ble skrevet av to SV-medlemmer. Foto: Jørgen Braastad
SV-statsråd Audun Lysbakken får kritikk for å ha gitt 300.000 kroner i støtte til en bok om seksualundervisning som ble skrevet av to partifeller.

Denne saken handler om:

SU-organisasjonen Jenteforsvaret er ikke de eneste partivennene i SV Lysbakken har gitt penger til som statsråd i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

En måned etter at han tok over som statsråd, ga Lysbakkens departement flere hundre tusen kroner i støtte til boken «Seksualitet i skolen».

Boken har mye felles tankegods med et omdiskutert ressurshefte om seksualundervisningen i skolen, skrevet av kjønnsforskerne Åse Røthing og Stine Helena Bang Handsen - begge SV-medlemmer.

Nok en gang får nå SV-statsråden kritikk for å ha gitt penger via departementet til sine egne.

- Et klart SV-preg

- Når en vet at de to er partifeller, så er det god grunn til å stille spørsmål ved pengestøtten, sier Øyvind Håbrekke, familiepolitisk talsmann i KrF.

Bokpengene blir nå en del av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités gjennomgang av Lysbakkens bevilgninger etter Dagbladets avsløringer om SUs Jenteforsvaret.

- Vi ser generelt på tildelinger fra Lysbakken og hans departement i Lysbakkens tid. Det begynner å bli en del prosjekter som har et klart SV-preg, sier Per-Kristian Foss (H), medlem av kontrollkomiteen.

Støtten fra BLD gikk til å distribuere boken ut til alle landets barneskoler. Dette fikk forfatterne royaltyinntekter av. Kun seks dager før statsstøtten deles ut, roser Lysbakken boken på sin egen blogg.

Forfatterne er kritisk til den tradisjonelle seksualundervisningen i skolen. Det pekes på at tradisjonell seksualundervisning har for mye fokus på befruktningslære. Dette oppfattes som diskriminerende overfor homofile og lesbiske.

Svært kontroversielt

- Det jeg reagerer mest på er at han ga støtte til to personer som åpenbart har synspunkt som ligger langt utenfor det folk flest har. Faglig er de svært kontroversielle, sier Håbrekke.

Bang Svendsen fnyser av kritikken fra Håbrekke.

- Du kan jo prøve å finne den seksualitetsforskeren i Norge som KrF går god for, sier hun.

Svendsen fikk også selvforsvarspenger fra Lysbakken: Som leder av Landsforeningen for Lesbiske og homofile i Trøndelag, fikk hun i november sammen med flere aktører 346 375 kroner i støtte fra BLD til å lage et program for selvforsvar i skolen.

Svendsen kjenner Lysbakken godt fra sin tid som nestleder for SU. Hun skrev også under på et opprop før jul, for å få Lysbakken som ny SV-leder. Røthing er også SV-medlem, og har vært vara for SV i Sagene bydel.

Forskerduoen Svendsen og Røthing er omstridt også utenfor KrF.

Fikk hard kritikk

I 2010 kritiserte Helseutvalget for bedre homohelse ressursheftet for seksualundervisning i skolen, som forskerne laget for Utdanningsdirektoratet. Boken bygger på samme teori som heftet.

«Dette er dårlig kunnskapsmessig og dårlig forskningsmessig ... I heftet vises det til at gutter bør danse med gutter i gymnastikken. Når 80 prosent av guttene ikke vil det, så må en respektere det» uttalte Bera Ulstein Moseng i Helseutvalget for bedre homohelse til Vårt Land.

Ressursheftet ble senere trukket tilbake og redigert på nytt av Utdanningsdirektoratet.

Svendsen avviser at hun har utnyttet sitt kjennskap med Lysbakken til å få statsstøtte:

- Jeg har ikke hatt noe med det å gjøre. Dette har vært Åse Røthings prosjekt. Det er hun som har jobbet frem finansieringen, sier Bang Svendsen.

- Har du vært i kontakt med den politiske ledelsen i departementet i denne saken?

- Nei.

Røthing sier det er hun som har skrevet storparten av boken.

- Vi står som forfatter sammen, men det er ikke sånn at vi har skrevet alt sammen. Jeg pleier å si at jeg har skrevet 70 prosent, sier Røthing til VG.

Naturlig å støtte utgivelsen

Lysbakken skriver i en e-post til VG at det var naturlig for BLD å støtte boken:

«Dette prosjektet passet svært godt inn i flere av tiltakene som Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet hadde ansvar for i regjeringens Handlingsplan «Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner 2009-2012». Både Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet har støtte distribusjon av av boken.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks