Hovedinnhold

Flere elever på privatskole med SV-Kristin

Skulle stanse privatiseringen av Skole-Norge - fikk nesten 3000 flere elever i privatskoler

PRIVATSKOLE-SJEF: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tillater stadig flere elever å begynne på private videregående skoler, samtidig som hun anklager Høyre for å ha stått for en storstilt privatisering av skolen. Foto: Foto/Grafikk: Nils Bjåland/Simen Grytøyr
PRIVATSKOLE-SJEF: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tillater stadig flere elever å begynne på private videregående skoler, samtidig som hun anklager Høyre for å ha stått for en storstilt privatisering av skolen. Foto: Foto/Grafikk: Nils Bjåland/Simen Grytøyr
(VG Nett) Etter at Kristin Halvorsen kastet Høyre ut av Kunnskapsdepartementet har hun fått flere elever i privatskole enn Høyre.

Tips oss

Kristin Halvorsen (SV) manet til kamp mot privatskolene da hun gikk til valg sammen med Jens Stoltenberg (Ap) og Åslaug Haga (Sp) i 2005.

9. mars 2005 gikk daværende SV-nestleder og senere kunnskapsminister Øystein Djupedal ut i VG og varslet at de ville stanse friskolene med en gang de kom inn i regjeringskontorene.

Har du et tips om norsk politikk?Tips VG Netts journalister her! 

- For at de nye friskoleaktørene skal forstå alvoret i hva de begir seg inn på, er det viktig å si ifra allerede nå om hva SV vil gå inn for i en ny regjering, sa Djupedal den gang.

Mer privat i Skole-Norge

Men VG Nett har hentet inn tall fra Utdanningsdirektoratet som viser at privatiseringen av Skole-Norge ikke har stanset opp. Den har tvert imot blitt forsterket.

I løpet av de fire årene Kjell Magne Bondevik (KrF) var statsminister og Høyre satt i Utdanningsdepartementet med Kristin Clemet økte antallet elever i private videregående skoler i snitt med 379 elever årlig.

Etter at SV overtok og omdøpte departementet til Kunnskapsdepartementet i 2005 har antallet privatskole-elever økt dramatisk. I snitt har det i den rødgrønne regjeringsperioden årlig blitt 393 flere elever i private videregående skoler.

Dobbeltmoralistisk

På grunnskolenivået har det også vært en økning i den rødgrønne regjeringsperioden., men her er den årlige utviklingen mer enn halvert sammenlignet med Bondevik-perioden.

Høyres skolepolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker blir oppgitt over tallene VG Nett har fått fra Halvorsens eget direktorat.

- Dette beviser en dobbeltmoral uten sidestykke. På den ene siden argumenterer hun mot et frislipp av friskoler. Så viser det seg på den andre siden at det er hun selv som står for det største frislippet, sier Aspaker.

Før helgen skrev VG Nett også om Høyre-ordføreren i Farsund som kjemper knallhardt for å nekte en privat videregående skole å få utvide i Agder.

Krig mot friskoler

Aspaker sier hun også har sett tall som viser at det har blitt færre offentlige grunnskoler og flere private under den rødgrønne regjeringen.

Artikkelen fortsetter under bildet

OPPGITT: Høyres Elisabeth Aspaker mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen ikke har fulgt med i timen når hun anklager Høyre for å ha privatisert store deler av Skole-Norge. Foto: Jan Petter Lynau
OPPGITT: Høyres Elisabeth Aspaker mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen ikke har fulgt med i timen når hun anklager Høyre for å ha privatisert store deler av Skole-Norge. Foto: Jan Petter Lynau

- Kristin Halvorsen har lagt seg på en linje hvor hun fører krig mot friskolene, som kun to prosent av norske elever går på. Hun burde heller fokusere på de 98 prosentene som går i offentlig skole og legge inn støtet der.

- Viser ikke tallene effekten av det frislippet som Høyre stod for i Bondevik II-regjeringen?

- Nei, Kristin Halvorsen har hatt sju år på seg til å stoppe det hun kaller privatiseringen av Skole-Norge. Nå må hun ta ansvar for sin regjeringstid på samme måte som Høyre tar ansvar for vår, sier Aspaker.

Bekrefter tallene

Men i Kunnskapsdepartementet forstår de lite av tallene. VG Nett kontaktet kunnskapsminister Kristin Halvorsen på fredag for å konfrontere henne med tallene.

Den tidligere SV-lederen mente da at tallene måtte være feil og skulle mandag denne uken sende nye tall.

Men VG Nett har igjen fått bekreftet fra Utdanningsdirektoratet at tallene stemmer: Det har blitt flere elever i privatskole under den rødgrønne regjeringen.

- Hvordan kan det ha seg at det i snitt har blitt flere privatskoleelever med SV i Kunnskapsdepartementet?

- Det er ikke noe rart i det hele tatt. Det skyldes den store privatiseringen som Høyre gjorde og som først trådte i kraft fra 2005. De hadde gitt godkjenning til 15.000 skoleplasser på videregående nivå tilsvarende 75 videregående skoler, sier Halvorsen.

Fikk ikke stoppet

SKULLE STOPPE: Avskjediget kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) frøs alle saker hvor private eiere hadde søkt om å få starte skoler da han kom inn i statsrådsstolen høsten 2005. Foto: Bjørn Thunæs
SKULLE STOPPE: Avskjediget kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) frøs alle saker hvor private eiere hadde søkt om å få starte skoler da han kom inn i statsrådsstolen høsten 2005. Foto: Bjørn Thunæs

I desember 2005 iverksatte Øystein Djupedal et frysvedtak som stanset all behandling av søknader om å få opprette friskoler i Norge. Etter det fikk ingen friskoler lov til å starte opp.

- Men hvordan forklarer du at veksten også har fortsatt i årene etter 2005 - helt frem til i dag?

- Det skyldes de privatskolene som vi ikke klarte å stoppe. Noen av skolene var allerede i drift, og de kunne vi ikke stoppe.

Ikke noe poeng

Hun mener at årsaken til at veksten i privatskoleelever fortsatte etter 2005 også skyldes friskoleforliket de rødgrønne inngikk med Kristelig Folkeparti.

- Vi laget en ny privatskolelov sammen med KrF som har åpnet for noen private skoler, som har et pedagogisk eller religiøst alternativ til den offentlige skolen. Det er den typen skoler det har vært en økning av.

- Ser du at det kan fremstå som paradoksalt at SV har økt antallet private elever mer enn hva Bondevik-regjeringen gjorde?

- Nei, men det stemmer heller ikke. Nå forsøker du å lage et poeng ut av noe som ikke er et poeng. Det er feil at vi er mer ivrige enn de borgerlige partiene til å slippe til private skoler i Norge, avslutter Kristin Halvorsen.

P.S. I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev VG Nett at antallet elever ved privatskoler årlig var dobbelt så høyt nå enn under Bondevik-regjeringen. Det er feil, men antallet nye elever er fortsatt høyere årlig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks