Hovedinnhold

Heftig BI-forelesning er YouTube-hit

- Vi er bare en bunsj med hjemmeavla ignoranter

(VG Nett) Tor Haugnes er en foreleser utenom det vanlige. Etter at en elev filmet foreleseren i aksjon, har filmen spredd seg som en farsott gjennom sosiale medier.

VG følger

I videoen som viser en særedeles engasjert Tor Haugnes, som er foreleser på BI, både brøler, gjemmer seg under pulten og gestikulerer kraftig. Videoen har siden den ble lagt ut på Youtube hatt mer enn 60.000 visninger, og har gått som en farsott i sosiale medier den siste tiden.

VGTV: Se forelesningen her!

Haugnes sier selv at den oppsiktsvekkende forelesningen er uttrykk for en læringsmetode han bruker for å vekke interesse og for å få studenter til å komme på forelesninger.

Har du video av en foreleser utenom det vanlige? Send det til oss!

- Det er jo en god porsjon ironi i det jeg sier og det skjønner heldigvis de aller fleste. For meg handler forelesning om å skape engasjement og motivasjon for læring, og det tror jeg at jeg har lykkes med, forteller Haugnes.

UTRADISJONELL: Foreleser ved BI handelshøyskole, Tor Haugnes, er ikke helt som alle andre forelesere. Foto: Lars Holand/ BI
UTRADISJONELL: Foreleser ved BI handelshøyskole, Tor Haugnes, er ikke helt som alle andre forelesere. Foto: Lars Holand/ BI

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og de har vært utelukkende positive.

- Det er en utrolig opplevelse for en enkel høyskolelektor. Nesten som en ut av deg sjæl-opplevelse. Jeg er veldig takknemlig for at både studenter og lærere støtter meg, sier han.

Haugnes underviser i det historisk-økonomiske faget «Bedriften» på instituttet. Kurset skal gi en bred innføring i hovedtrekkene ved bedriftens rolle i økonomien.

Bomber og granater

-Er dette en helt vanlig dag på jobben?

- Ja. Jeg liker å kaste ut litt bomber og granater, og være litt utradisjonell. Jeg synes det er viktig å være engasjert, for hvis ikke jeg er det, hvordan skal da studentene bli det, spør Haugnes.

- Blir du aldri sliten?

- Nei, jeg har jo ikke forelesning 8 timer om dagen. Forelesningene er for meg dagens høydepunkt, og det er det jeg prøver å skape for studentene også.

Den populære foreleseren er veldig glad for at reaksjonene har vært som de har vært, og mener at det er et etisk dilemma knyttet til dette, som folk burde tenke over.

- Heldigvis har eleven som la ut denne videoen vinklet det positivt. Hadde dette skapt masse kritikk mot meg og mine metoder, kunne det fort blitt veldig surt. Jeg var jo ikke klar over at jeg ble filmet, sier Haugnes.

Dukketeater

Haugnes har også brukt andre metoder for å krydre forelesningene.

- Jeg dro en gang på Ikea for å kjøpe noen fingerdukker. Disse brukte jeg i undervisningen for å få vekket interessen for enkelte temaer, og det var tydelig at dette var første gangen studentene hadde opplevd noe lignenede. Men de som har benyttet seg av disse små-snuttene, har i det store og det hele gitt gode tilbakemeldinger, sier Haugnes.

DUKKER: Disse fingerdukkene har den litt uvanlige skolelektoren brukt i sine forelesninger. Foto: Privat
DUKKER: Disse fingerdukkene har den litt uvanlige skolelektoren brukt i sine forelesninger. Foto: Privat

Haugnes påpeker at han former forelesningene etter målgruppen.

- Det er ikke sånn at jeg til enhver tid kan gjøre det så ekstremt som jeg gjør i denne videoen. Mange kommer rett fra videregående, og inn i et bachelorprogram. Da kan det være gunstig. Er det derimot litt mer seriøse masterprogram-studenter, er det kanskje ikke alle som setter like stor pris på det, sier Haugnes og ler.

Blogg

Tor Haugnes har også puslet med sin egen blogg den siste tiden, og han har vært fornøyd med de 50-60 visningene han har hatt til nå.

ARTIG: BI-student Elise Gutsveen synes det både er moro og lærerrikt i forelesningene til Haugnes. Foto: Privat
ARTIG: BI-student Elise Gutsveen synes det både er moro og lærerrikt i forelesningene til Haugnes. Foto: Privat

- Jeg var egentlig fornøyd med det, men etter at denne videoen ble kjent, bikket jeg i dag 3000 besøkende. Det er jo helt utrolig gøy!

Den engasjerte foreleseren spekulerer også i om den vil få noen flere treff etter at dette blir spredd i media.

- Alle vil se han

Elise Gutsveen (20) er student på BI, og har Haugnes som foreleser. Hun har bare positive ting å si om foreleseren.

- Han er utrolig engasjerende og en flink foreleser. Måten han gjør det på er vel ikke helt normal, men det settes stor pris på, sier hun.

Gutsveen sier at mange dropper egne forelesninger for å se Haugnes i aksjon.

- Jeg vet om flere som har droppet andre «vanlige» forelesninger for å komme og se på Haugnes. Han er svært populær her på skolen, sier hun.

- Blitt vant til det

En annen student på BI, Petter Hjelvik Søberg (21), mener Haugnes gjør en svært god jobb.

FORNØYD: BI-student Petter Hjelvik Søberg er storfonøyd med å ha Tor Haugnes som foreleser. Foto: Privat
FORNØYD: BI-student Petter Hjelvik Søberg er storfonøyd med å ha Tor Haugnes som foreleser. Foto: Privat

- Jeg syntes han viser godt hvordan en god foreleser kan være. Jeg gleder meg til alle hans forelesninger, fordi jeg vet at det kommer til å bli både gøy og lærerrikt, sier han.

Søberg bekrefter ovenfor VG Nett at innholdet på videoen ikke er noe engangstilfelle.

- Han er sånn hver gang. Det er sånn han er, men jeg er blitt vant til det. Det varierer jo selvsagt litt hvor mye han tar i, men han er alltid energisk og det smitter over, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer