Hovedinnhold

Sigrids familie takket nei til dusør på en halv million

INGEN DUSØR: Familien til den savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne takket nei til løfter om en dusør på en halv million kroner. Hundrevis av frivillige har likevel stilt opp hver eneste dag siden mandag. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆND
INGEN DUSØR: Familien til den savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne takket nei til løfter om en dusør på en halv million kroner. Hundrevis av frivillige har likevel stilt opp hver eneste dag siden mandag. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆND
(VG Nett) Familien til Sigrid Giskegjerde Schjetne fikk tidlig i letingen forespørsel fra personer som vil støtte en større dusør. Etter råd fra politiet takket de nei.

VG følger

VET DU NOE? TIPS OSS!

Dette hadde Sigrid på seg da hun forsvant:
  • En blå, langermet hettegenser.
  • En ola-shorts.
  • En grå singlet.
  • En brun veske.
  • Skoene hennes og en sokk ble funnet i nærheten av barnehagen. Politiet venter på analyser som kan fortelle om de har funnet den andre sokken hennes.
  • Politiet ber om publikum som har tips om å ringe 22669600.

Vet du noe om saken? Tips VG!

  • MMS/SMS: 2200
  • E-post: 2200@vg.no
  • Tlf: 22 00 00 00


Talsmann for familien til Sigrid Giskegjerde Schjetne, Geir Strand, bekrefter overfor VG Nett at de har fått en seriøs henvendelse fra personer som ønsker å bidra økonomisk til en dusør for informasjon som kan bidra til å finne 16-åringen.

Sigrid Schjetne har vært savnet siden natt til søndag, da hun ikke kom hjem etter å ha vært på besøk hos en venninne.

Dusør-løfte

- Ja, vi har fått tilbud om en dusør på en halv million kroner. Men i samarbeid med politiet har vi valgt å si nei takk. Det skjedde tidlig og var en seriøs henvendelse, men vi gikk i dialog med politiet og de anbefalte oss i denne fasen å si nei, sier han.

- Sa de noe om hvorfor det ikke var tilrådelig?

- Nei, men det ligger i kortene at politiet kanskje er redd for å bruke for mye tid på tips det ikke er noe i. Det er min spekulasjon, men det kan være forstyrrende. Rådet fra politiet hørte vi umiddelbart på, sier Strand.

Han sier at selv om politiet ikke mener dusøren er hensiktsmessig akkurat nå, utelukker familien ingenting i fremtiden.

Personen som kom med tilbudet ønsket å være anonym, og henvendte seg derfor ikke direkte til familien.

- Men vi stoler på personen som viderebrakte tilbudet, og vedkommende bekrefter at personen som tilbød seg dette har pengene og at tilbudet er reelt, sier Strand.

Letes etter overalt

Hundrevis av frivillige har vært ute for å lete etter jenta de siste dagene. I dag har familien bedt alle bedrifter i Oslo og Akeershus om å lete etter den forsvunne jenta.

Tidligere i dag offentligjorde politiet bilder tatt av Sigrid på en buss lørdag.

Politiet betrakter saken som en kriminalsak.

For to dager siden etterlyste politiet føreren av en mystisk bil som er blitt observert i området der Sigrid forsvant natt til søndag. Føreren har fremdeles ikke meldt seg.

Også på sosiale medier har det de siste dagene meldt seg flere som har erklært at de ønsker å gi mindre dusører til den som finner den forsvunne jenta.

Dusør lønnsom

Privatetterforsker Sturla Osen (64) har jobbet som etterforsker i Kripos i 27 år. Han mener utloving av dusør kan være et godt grep i denne forsvinningssaken.

- Det kan ha bra effekt. Jeg ser ingen betenkeligheter med en dusør i denne saken. Man må forsøke å gjøre alt man kan med lovlige midler for å få oppklart saken, sier Osen til VG Nett.

Han har selv erfaring med at dusør har bidratt til å løse uoppklarte saker. Han viser blant annet til Asola-saken, et mysterium fra 1970-tallet der en vaktmann ved Asola-fabrikken i Vestby ble drept.

Drapet forble en gåte inntil dusør ble utlovet 13 år senere. Da Securitas lovte 100.000 kroner til den som kunne komme med informasjon som førte til oppklaring av saken, meldte et vitne seg.

- Vitnet hadde aldri kommet med opplysningene hadde det ikke vært for pengene, sier Osen.

Han understreker at utloving av dusør også kan øke arbeidsmengden for politiet fordi det kan komme flere tips enn normalt, og at tipsernes motivasjon kan variere.

Dusørpenger har blitt brukt i flere andre savnet-saker. Etter at tobarnsmoren Dung Tran Larsen forsvant fra Bergen i 2007, samlet onkelen og tanten inn 100.000 kroner i dusør til den eller de som kan bidra med opplysninger til at hun blir funnet. Saken er fremdeles uoppklart.

12 millioner kroner, som er summen en britisk forretningsmann har utlovet for å få Madeleine McCann tilbake til sin familie, har heller ikke ført frem.