Hovedinnhold

Sigrid-saken: Voldtektsdømt siktet for falsk forklaring

SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble meldt savnet natt til søndag 5. august. Foto: Privat
SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble meldt savnet natt til søndag 5. august. Foto: Privat
(VG Nett) En voldtektsdømt mann i Sigrid Giskegjerde Schjetnes nærmiljø gikk til politiet med vitneobservasjoner.

VG følger

Vet du noe om saken? Tips VG!

  • MMS/SMS: 2200
  • E-post: 2200@vg.no
  • Tlf: 22 00 00 00

Nå er han siktet for falsk forklaring i forbindelse med 16-åringens forsvinning.

Etter det VG kjenner til, gikk den nå siktede mannen til politiet med en observasjon av Sigrid, etter å ha hørt om saken i media.

Etter det VG kjenner til er mannen fra savnedes eget nærmiljø. Mannen ble i Gulating lagmannsrett i 2007 dømt for voldtekt. Beate Hamre var bistandsadvokat, og Kim Gerdts var forsvarer.

Politiet har gått gjennom observasjonen og i forbindelse med at de gjennomførte en rekonstruksjon, skal de ha foreholdt ham at den observasjonen han hadde meldt fra om ikke kunne stemme.

BISTANDSADVOKAT: Harald Stabell bistår familien til savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: VG Foto:
BISTANDSADVOKAT: Harald Stabell bistår familien til savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: VG Foto:


VG fikk opplyst sent i går kveld at Kim Gerdts er forsvarer for den siktede. Han ønsker ikke å kommentere saken utover å si:

- Her har politiet benyttet seg av en skinnsiktelse for å kunne gjennomføre tvangsmidler. Dette mener vi er ulovlige tvangsmidler og dette vil få etterspill, sier Gerdts.

Harald Stabell, bistandsadvokaten til Sigrids familie, var svært ordknapp da VG Nett onsdag kveld spurte om han kjente til siktelsen mot mannen.

- Det kan jeg ikke kommentere, svarte Stabell.

Sjekket bil

Det var TV 2 Nyhetene som først meldte om siktelsen mot mannen.

Etter det VG Nett kjenner til skal også politiet ha undersøkt en bil og det skal ha vært lange avhør av personer de siste dagene.

VG Nett var sent i går kveld i kontakt med Hanne Kristin Rohde, leder for Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Hun avviste ikke siktelsen overfor VG, men ønsket heller ikke å kommentere saken

24 dager

Det har nå gått 24 dager siden Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Østensjø, og politiet er overbevist om at det har skjedd henne noe kriminelt.

Familien har utlovd en dusør på nærmere 1 million kroner til den som kan komme med oppklarende tips. Nylig foretok politiet en rekonstruksjon hvor de gikk opp de alternative rutene de tror Sigrid kan ha tatt på vei hjem.

I helgen ble det opplyst i flere medier at politiet er sikre på åsted og Sigrids valg av rute hjemover, men dette ble mandag avvist av politiet.

Ble sendt to SMS-er

På vei hjem fra venninnen sendes det to SMS-er fra Sigrids telefon:

Klokken 00.13: Sigrid skal ha sendt en melding om at hun er ved Godlia. VG har fått opplyst at hun beskriver boligen til en bekjent som viser at hun er i nærheten.

Klokken 00.15: To minutter etter den forrige tekstmeldingen sendte Sigrid meldingen «chiller'n hjemme».

Tekstmelding nummer to er trolig det siste livstegnet fra den livsglade jenta som blant annet har vært en svært aktiv innebandyspiller.

Det var første gang Sigrid fikk være ute så sent, og da hun ikke kom hjem som avtalt klokken 00.30 ble familien hennes svært urolig.

- Det gikk svært kort tid før vi skjønte at noe var galt. Det er bare en helt forferdelig følelse. Helt ubeskrivelig, sa pappa Tom Schjetne (46) i et intervju med VG 11. august.

Han gikk ut for å lete etter henne - resultatløst.

Cirka en time senere gikk to gutter forbi en barnehage ca. 300 meter unna familiens hjem. Der fant de først én blå Converse-sko. Så hørte de en telefon som ringte og ringte innenfor barnehagegjerdet. Da de besvarer anropet hører de en fortvilet venninne som ber de levere telefonen til familien. De to guttene fant da også den andre skoen, mens en av Sigrids hvite ankelsokker ble funnet senere på natten.

Allerede dagen etterpå startet en massiv leteaksjon, nærmest spontant.
Flere tusen har bidratt i letingen, men Sigrid er fortsatt ikke funnet.