Hovedinnhold

Nesten 300 døde av overdose i fjor

**Professor: Tallet er forferdelig høyt i europeisk sammenheng
**Foreningsleder: Regjeringen mangler visjoner og tiltak

TOK OVERDOSE: Norge har ligget på toppen av listen over antallet overdosedødsfall i europeiske land i mange år. Her får en person som har tatt overdose i Oslo hjelp av en politimann. Foto: NTB scanpix
TOK OVERDOSE: Norge har ligget på toppen av listen over antallet overdosedødsfall i europeiske land i mange år. Her får en person som har tatt overdose i Oslo hjelp av en politimann. Foto: NTB scanpix
(VG Nett) 294 personer døde av overdoser i Norge i 2011. Neste år vil regjeringen legge en ny overdosestrategi, men politikerne møter fortsatt kritikk for manglende satsning.

Denne saken handler om:

148 av overdosedødsfallene i 2011 skyldtes narkotikamisbruk, og utgjør dermed brorparten av dødsfallene. Over hundre personer tok overdose av andre uspesifiserte giftige stoffer, mens 43 personer døde av alkoholoverdose.

Det viser Statistisk Sentralbyrås (SSB) ferske statistikk over fjorårets dødsfallårsaker.

Norge har i mange år ligget i europatoppen når det gjelder overdosedødsfall. Selv om det totale antallet er redusert med nesten 18 prosent fra 2010 til 2011, er det kun 12 færre dødsfall der narkotika er fastslått som årsak.

Har du tips til saker om rusfeltet? Kontakt VG Netts journalist her!

Jørgen Bramness, professor og forskningsdirektør ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo (UiO), sier at man foreløpig ikke vet så mye om årsaken til at tallene svinger.

Mener tallet kan øke

PROFESSOR: Jørgen Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
PROFESSOR: Jørgen Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

- På et overordnet nivå er det gledelig med en liten nedgang, men det er et forferdelig tall i europeisk sammenheng likevel. Så lenge man ikke vet så mye om årsakene, kan vi ikke være sikre på at tallet ikke går opp igjen neste år, sier Bramness til VG Nett.

Han er langt sikrere på hva som gjør at Norge skiller seg ut på listen over antallet overdosedødsfall i Europa.

- Rusmisbrukere i Norge injiserer stoffet ved hjelp av sprøyter i mye større grad enn i mange andre europeiske land, noe som øker sjansen for å få en overdose, sier Bramness.

I mars skrev VG Nett at Helsedirektoratet ønsket å få flere rusmisbrukere til å røyke heroin fremfor å injisere det, etter at Nederland har lyktes med et slikt tiltak.

- Virker som russatsningen er over

Bramness trekker frem Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) som et tiltak som kan ha bidratt til at tallet på overdosedødsfall har gått ned noe blant rusmisbrukere. I LAR har rusmisbrukere i Norge som er avhengige av opiater siden 2001 fått substitusjonsbehandling med medikamentene metadon og buprenorfin.

Professor Bramness mener imidlertid at opptrappingsplanene på rus- og psykiatrifeltet som regjeringen har innført de siste årene, er i ferd med å stoppe opp.

- For meg virker det som regjeringens satsning på rusfeltet er over - til tross for stortingsmeldingen som ble lagt frem i juni, sier Bramness, og viser til regjeringens stortingsmelding «Se meg», som tok til orde for flere tiltak på rusfeltet.

For lite penger

SAVNER TILTAK: Leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk mener regjeringen mangler visjoner og tiltak i kampen mot overdosedødsfallene. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY/VG
SAVNER TILTAK: Leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk mener regjeringen mangler visjoner og tiltak i kampen mot overdosedødsfallene. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY/VG

Da forslaget til statsbudsjett for 2013 ble lagt frem 8. oktober, gikk flere rusorganisasjoner ut og mente at det vitnet om tidenes dårligste satsning på rusfeltet.

Bramness mener de ti millioner kronene som er bevilget til en overdosestrategi er for lite.

- Det er ingen tvil om at det totale tilbudet til rusmisbrukere er blitt svakere, selv om det kanskje ikke har blitt så veldig mye dårligere for de tyngste brukerne. Stortingsmeldingen for rusfeltet var etter min mening svak, og det gjenspeiles i statsbudsjettet, sier Bramness.

- Det virker som de ikke har en visjon om å få det (tallet på overdoser, journ.anm) ned på null en gang. Regjeringen vil ha null dødsfall på veiene, men interessen er tydeligvis ikke den samme for rusmisbrukere, sa leder Erling Pedersen i Fagrådet innen rusfeltet i Norge til VG Nett tidligere i oktober.

- Blottet for visjoner og tiltak

Leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk mener heller ikke at man kan takke politikerne for nedgangen i overdosedødsfall i 2011.

- Det er veldig hyggelig med nedgang, men den er heller styrt av tilfeldigheter enn den politikken som føres. Vi må ha en nasjonal plan for bekjempelse av overdoser på plass snarest, sier Knutsen til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet

HOVEDSTADEN VERST: Oslo topper listen over antallet overdosedødsfall i 2011 med 53, fulgt av Hordaland (42) og Akershus (31). Bildet viser rusavhengige i området rundt Oslo S i fjor sommer. Foto: HELGE MIKALSEN / VG
HOVEDSTADEN VERST: Oslo topper listen over antallet overdosedødsfall i 2011 med 53, fulgt av Hordaland (42) og Akershus (31). Bildet viser rusavhengige i området rundt Oslo S i fjor sommer. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Som Bramness peker han på sprøytekulturen i det norske rusmiljøet som den største årsaken til det høye tallet. Samtidig mener han at kapasiteten til LAR må økes betraktelig, slik at flere tunge rusmisbrukere kan få substitusjonsbehandling.

- Regjeringen tar til orde for en satsning på overdoseproblematikken, men de er fullstendig blottet for visjoner og tiltak. Vi legger fortsatt i feil ende på listen over antallet overdosedødsfall i europeiske land, sier Knutsen.
Grunnleggende uenig

Ifølge statssekretær Kjell Erik Øie i Helse- og omsorgsdepartementet skal de ti millionene som er satt av til en overdosestrategi i statsbudsjettet brukes til å danne tiltak på bakgrunn av de trekkene som kjennetegner overdosedødsfall i Norge.

- Er ti millioner nok til å bekjempe overdosedødsfallene i Norge?

STATSSEKRETÆR: Kjell Erik Øie i Helse og omsorgsdepartementet. Foto: NTB scanpix
STATSSEKRETÆR: Kjell Erik Øie i Helse og omsorgsdepartementet. Foto: NTB scanpix

- Det er ikke de ti millionene alene som skal brukes til det - de går til å utvikle planen og danne tiltak. Vi må satse på det etablerte apparatet vi allerede har og jobbe systematisk med folk som kommer ut av fengsel og institusjoner. Den lange viktige jobben med å bekjempe overdosedødsfall må gjøres hver eneste dag, sier Øie.

Statssekretæren sier at han er «grunnleggende uenig» i kritikken fra både professor Bramness og foreningsleder Knutsen.

Ikke tilfreds med 300 døde - tross nedgang

- Det er bra at vi har et engasjert rusfelt, men det er ikke visjoner som berger liv, det er tiltak. Å gjøre øremerking av midler til et spørsmål om man satser mye eller lite, bringer ikke debatten fremover, sier han.

- Men har du tro på at midler som ikke lenger er øremerket til rusfeltet kommer frem dit?

- Det er i kommunene disse klientene bor, og dersom vi ikke får med kommunene på dette, så lykkes vi ikke. Øremerking er bra en periode for å løfte et helt felt, men et samlet Storting sa i 2007 at vi skal overføre de øremerkede midlene i 2010, sier Øie.

Når det gjelder tallet på overdoseofre i 2011 vedgår Øie at det er for tidlig å si om nedgangen er tilfeldig eller om det er et resultat av de tiltakene som er gjort.

- Man skal alltid glede seg over at det er færre som dør, men vi kan på ingen måte være tilfredse med at 300 døde av overdose i fjor, sier han til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks