Hovedinnhold

Politisjefen i Rosengård «arresterer» Siv Jensen

- Svensk lov gjelder i Rosengård

POLITIET BESTEMMER: Politisjefen i Rosengård er ikke i tvil om at det er svensk lov og svensk politi som regjerer i Malmö-bydelen. Foto: Scanpix
POLITIET BESTEMMER: Politisjefen i Rosengård er ikke i tvil om at det er svensk lov og svensk politi som regjerer i Malmö-bydelen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Politisjefen i Rosengård mener Siv Jensen tar fullstendig feil når hun beskriver tilstandene i den belastede Malmö-bydelen.

I sin tale på Frps landstyremøte lørdag advarte partileder Siv Jensen mot det hun kaller snikislamisering av Norge. Skrekkeksempelet er den belastede bydelen Rosengård i den svenske byen Malmö.

Der er det, ifølge Jensen, lovløse tilstander.

- Oslo og andre store byer i Norge kan nærme seg de tilstandene vi ser i Malmö: Hvor utrykningspersonell ikke tør å kjøre inn i enkelte bydeler, hvor sharia-lovene har overtatt fullstendig og hvor svensk lov er satt til side, sa Siv Jensen fra talerstolen under Frps landstyremøte fredag.

Politisjefen for Rosengård bydel mener skrekkscenarioet som den norske politikeren beskriver er fullstendig galt.

- Det stemmer ikke i det hele tatt. Politiet reiser inn overalt og det er svensk lov som gjelder i Rosengård, fastslår politisjef Børje Aronsson til VG Nett.

DISKUTÉR:Siv jensen advarer mot snikislamisering

Problemer

Politisjefen forklarer at det i en periode under opprøret i fjor høst var slik at brannvesenet ikke rykket ut til visse deler av Rosengård i frykt for å bli bombardert med stein av rasende ungdommer.

I tillegg har ambulansepersonell opplevd at personer har stjålet utstyr og medikamenter fra ambulanser.

50 NYE TILTAK: Partileder Siv Jensen (Frp) lanserer 50 nye tiltak for å hjelpe narkomane og hindre rusavhengighet. Foto: Scanpix
50 NYE TILTAK: Partileder Siv Jensen (Frp) lanserer 50 nye tiltak for å hjelpe narkomane og hindre rusavhengighet. Foto: Scanpix

- Men har dere like god kontroll i Rosengård som i andre bydeler i Malmö?

- Det er ikke til å legge under en stol at det er områder i Rosengård som er veldig segregert og hvor vi opplever problemer med for eksempel språk. Spesielt har vi problemer i området rundt det som kalles Herregården, men stort sett er sikkerhetssituasjonen i Rosengård like god som ellers i Malmö, sier Aronsson.

LES OGSÅ:Frp reiser til Malmö

- 100 prosent feil

Aronsson reagerer dessuten også på at den belastede bydelen stadig blir trukket frem som et skrekkeksempel i Sverige, Norge og Danmark.

- Bydelen er stigmatisert, og man trekker alltid frem det negative, aldri noe positivt, sier Aronsson.

Også ordføreren i Malmö mener Jensens påstander om Rosengård er feil.

- Jeg vet ikke hvor stor sannhetsgehalten pleier å være når Fremskrittspartiets talsmann utaler seg, men i dette tilfellet tar hun 100 prosent feil, fortalte ordfører Illmar Reepalu i Malmö i Søndagsrevyen på NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OPPRØR: I høst var det kraftige sammenstøt mellom politi og ungdom i bydelen Rosengård. Foto: Scanpix
OPPRØR: I høst var det kraftige sammenstøt mellom politi og ungdom i bydelen Rosengård. Foto: Scanpix


Ler av skremselsrapport

Bakgrunnen for uttalelsene til Jensen er den 28 siders rapporten «Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö» som to forskere ved den svenske forsvarshøyskolen har utarbeidet. Rapporten var bestilt av den svenske regjeringen, og forteller om kvinner som undertrykkes, barn som aldri har vært utenfor bydelen, arbeidsløshet og radikale muslimer som sprer sitt budskap fra kjellermoskeer.

LES HELE RAPPORTEN HER
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder)

Skremselsrapporten til Jensen har blitt heftig debattert i svenske medier etter at den ble offentliggjort 28. januar. Rapporten, som er basert på dybdeintervjuer med flere sakkyndige med kunnskap om Rosengård, blir slaktet av en rekke anerkjente svenske forskere.

LES OGSÅ:Slakter Frps skremselsrapport

- Ingen seriøs forsker vil basere en rapport på andrehåndskilder.

- Den ville ikke engang fått karakteren B, sier Leif Stenberg ved Sentrum for Midtøstenstudier på Universitetet i Lund til avisen Sydsvenska.

Også professor Mattias Gardell i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala slakter rapporten.

- I rapporten brukes dramatiske formuleringer om at dette er et skrekksamfunn. Problemet er at vi ikke får et riktig bilde av hvordan samfunnet ser ut. Når en politiker bruker rapporten, viser det at hun er useriøs, sier Gardell til Dagbladet.

Han er ikke overrasket over at Frp trekker fram skrekkeksempler, men synes det er beklagelig at en rapport som ikke holder vitenskapelig nivå, brukes slik.

- I forskermiljøet ler vi av den. Den inneholder ingenting som har noe med vitenskapelig dokumentasjon å gjøre, sier Gardell.

LES OGSÅ:- Trist med Hitler-sammenligning

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer