Hovedinnhold

Politiet i Sauda hadde ikke tid til å komme da Erik (47) ble truet og angrepet

SINT: - Når man blir oppsøkt hjemme, fysisk angrepet og drapstruet, da skal politiet komme, sier Erik hovland (47). Han kjøpte seg batong etter overfallet i mars i år. Foto: Hallgeir Vågenes
SINT: - Når man blir oppsøkt hjemme, fysisk angrepet og drapstruet, da skal politiet komme, sier Erik hovland (47). Han kjøpte seg batong etter overfallet i mars i år. Foto: Hallgeir Vågenes
SAUDA (VG) Utenfor sitt eget hus ble Erik Hovland (47) angrepet av en krakilsk mann. Politiet kom aldri.

Denne saken handler om:

Tillitskrise

  • Fire av ti nordmenn stoler ikke på at politiet kommer dersom de får behov for det.
  • Én av tre sier de har liten eller svært liten tillit til at politiet har ressurser til å ta seg av oppgavene de er pålagt å gjøre.
  • Mandag publiserte VG resultatene fra en Infact-undersøkelse som viser at mange nordmenn er utrygge på om de vil få den hjelpen de trenger fra politiet om noe skulle skje.
  • Men politidirektør Odd Reidar Humlegård er ikke enig i at norsk politi opplever en tillitskrise, og viser til politiets egne undersøkelser. - Undersøkelsene viser at politiet har svært høy tillit, og mine folk jobber hver dag hardt for å gjøre en best mulig jobb ut fra de ressursene vi har, skriver Humlegård i en e-post til VG.
  • Politidirektoratet har som mål at det i 2020 skal være to politi per tusen innbygger i Norge. Da må det ansettes over 2000 nye politifolk i løpet av de neste syv årene.


- Jeg skulle akkurat til å lukke døren da jeg så en skikkelse komme inn i lyskjeglen. Så kom det to slag mot overkroppen, mens truslene haglet, forteller han.

Skrekkslagen klarte Sauda-mannen å vri seg unna, smelle igjen ytterdøren og vri om låsen. Deretter ringte han politiet for å be om hjelp.

«Ro deg ned»

- Det første personen i andre enden sa var at jeg måtte roe meg ned.

Han sa at de skulle se på saken, og lovet å ringe meg tilbake.

Ikke lenge etterpå ringte politiet tilbake til Hovland. Beskjeden var at nærmeste patruljebil var på Stord, rundt to timers kjøring unna.

- Senere fikk jeg en ny telefon fra en patrulje i nabokommunen Vindafjord. De sa de hadde vært på vei, men at de måtte snu på grunn av en trafikkulykke. Det var det siste jeg hørte.

I stedet ringte Hovland til et par kamerater, som kom for å være sammen med han og kona utover kvelden.

- Det var ingen kjekk situasjon, og svært ubehagelig. Jeg visste jo ikke om mannen fortsatt var i området.

Kjøpte batong

Han synes det er forkastelig at politiet ikke har tid til å bistå når noen blir angrepet i sitt eget hjem.

-Det er ikke slik vi skal ha det i et land som Norge. Når avstandene er så store som i dette distriktet, må det være en bemanning som gjør at politiet kommer fortere frem.

Hovland sier at hendelsen har satt spor, og at han er engstelig for hva som kan skje når kona er alene hjemme.

Etter angrepet kjøpte Hovland en sammenleggbar batong som han har liggende i hanskerommet i bilen.

- Den har jeg med meg overalt. Jeg er hjerteoperert, og er ikke i en slik situasjon at jeg kan slåss. Når ingen andre er der for meg, må jeg sørge for egen beskyttelse. Slik er det blitt, dessverre.

- Ikke optimalt

Sauda ligger i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, som har den nest laveste politidekningen i hele Norge.

Lensmann Randi Kalvik i Sauda sier til VG at hun har stor forståelse for Hovlands frustrasjon.

- Det er klart at dette ikke er tilfredsstillende. Han ble angrepet fullstendig uprovosert, og jeg skjønner godt at han følte seg utrygg.

Ifølge Kalvik vurderte operasjonsledelsen Hovland som trygg siden han låste seg inne.

Hun sier at Sauda har et vaktsamarbeid med tre andre kommuner etter kontortid, og at det derfor kan ta lang tid før en patrulje kan være fremme.

- Beredskapen er ikke optimal, sier hun.

- Alarmerende

JUSTISPOLITIKER: Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp). Foto: Scanpix
JUSTISPOLITIKER: Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp). Foto: Scanpix

Mandag publiserte VG resultatene av en InFact-undersøkelse som viser at fire av ti nordmenn ikke stoler på at politiet kommer dersom de får behov for det.

- Det er svært alarmerende at så mange ikke stoler på at politiet kommer når de har behov for det. Det viser at politiet ikke har klart å forankre i befolkningen hvordan de skal løse sitt viktige samfunnssopdrag, sier Hans Frode Kielland Asmyhr, som representerer FrP i Stortingets justiskomite.

Asmyhr sier at komiteen under sine besøk i Politi-Norge har sett at utviklingen i bemanningssituasjonen går i feil retning i de fleste distriktene.

- Regjeringen har satt seg et helt urealistisk mål i forhold til å nå målet om to politi per tusen innbyggere innen 2020. Det er useriøst å forlede folk til å tro på det. Man kan ikke drive justispolitikk på den måten, sier han.

Han mener vi må lære av hvordan andre land organiserer politiet.

- I Japan er det etablert små politistasjoner i handlegatene, der politiet er veldig synlige. Også vi er nødt til å få politiet ut i gatene igjen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks