Hovedinnhold

Mer vold og seksualforbrytelser

OVERSIKT: Tirsdag la politiet fram sin årsstatistikk for 2011 med kommentarer av fungerende politidirektør Vidar Refvik. Bildet er tatt under en redegjørelse om evalueringsarbeidet etter 22. juli Foto: Scanpix
OVERSIKT: Tirsdag la politiet fram sin årsstatistikk for 2011 med kommentarer av fungerende politidirektør Vidar Refvik. Bildet er tatt under en redegjørelse om evalueringsarbeidet etter 22. juli Foto: Scanpix
Politiet mottok et økende antall anmeldelser for seksualforbrytelser og familievold i fjor. Innbrudd i boliger og biltyverier gikk derimot ned, ifølge politiets årsstatistikk.

Denne saken handler om:

Antallet drap gikk opp fra 26 til 34, men i tillegg kommer drapene og drapsforsøkene på Utøya og i Regjeringskvartalet. Disse sakene er ikke ferdig etterforsket, men de til sammen 77 drapene kommer med i den endelig statistikken.

Voldtekter øker

Antallet anmeldelser for seksualforbrytelser økte med 7,4 prosent. I femårsperioden fra 2007 til 2011 er økningen 22 prosent. Anmeldte voldtekter er den største gruppen her, og økningen fra 2010 til 2011 er 16,6 prosent.

Fungerende politidirektør Vidar Refvik sier at økningen i antall anmeldelser kan ha sammenheng med medias oppmerksomhet omkring slike overgrep.

- Men politiet har også utviklet et godt samarbeid med overgrepsmottakene, og utviklet gode prosedyrer for å ta imot voldtektsutsatte. Det er viktig å anmelde voldtekt og voldtektsforsøk, da det er et mål å redusere mørketallene og påse at anmeldelser ender med fellende dom, sier Refvik.

Mer familievold

Antallet anmeldelser av familievold fortsetter å øke. Fra 2010 til i fjor var økningen 5,3 prosent og i femårsperioden fra 2007 til 2011 har antallet økt med hele 175 prosent.

Det er vanskelig å si om økningen er reell eller skyldes mer oppmerksomhet omkring dette, sier Refvik. Han viser til at politiet har satt i verk flere tiltak for å hjelpe ofrene.

Det gjelder blant annet egne familievoldskoordinatorer og en utvidet ordning med bistandsadvokat. Dette er tiltak politiet ser virker.

Færre boliginnbrudd

Antallet villainnbrudd gikk ned med nesten 30 prosent fra 2010 til 2011. Tyveri fra leiligheter sank med 16 prosent. Samtidig økte oppklaringsprosenten.

Mens hjemmet har blitt tryggere, er utelivet blitt farligere. Antallet lommetyverier har i flere år ligget stabilt rundt 15.000. I 2011 er det en økning på 33,5 prosent til over 20.000 tilfeller.

Oslo har hele 73 prosent av disse sakene. Tyveriene skjer typisk om natten og i helger i områder med skjenkesteder og møteplasser, skriver politiet som har indikasjoner på at det er et visst omfang av organiserte lommetyverier.

Bileiere kan glede seg over at både tyveri fra bil og antallet biltyverier går nedover. Fra 2007 til 2011 har det vært en nedgang på nesten 50 prosent i antallet tyveri av gjenstander fra bil. Brukstyveri av bil har i samme periode gått ned med 23 prosent.

Færre anmeldelser

Politiets statistikk viser at det i fjor ble anmeldt 264.625 forbrytelser og 116.764 forseelser. Sammenlignet med 2010 er det en nedgang på henholdsvis 2,2 og 5,5 prosent.

Vinningsforbrytelser er den største kategorien forbrytelser med i alt 155.325 anmeldelser og utgjør 58,7 prosent av alle anmeldte forbrytelser.

Etter vinningsforbrytelser utgjør narkotikaforbrytelser den nest største kategorien med en andel på 16,2 prosent av alle anmeldelser.

I 2011 ble det registrert 42.797 narkotikaanmeldelser - en nedgang på 5,3 prosent sammenlignet med 2010.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks