Hovedinnhold

Første kjente vådeskudd etter avvæpning

<p>SLIK VAR DET: Onsdag ble politiets midlertidige bevæpning avsluttet.</p>

SLIK VAR DET: Onsdag ble politiets midlertidige bevæpning avsluttet.

Foto: NTB Scanpix
TROMSØ (VG) Lørdag morgen gikk det av et vådeskudd ved Harstad politistasjon.

Denne saken handler om:

Skuddet gikk gjennom en vegg og inn i rommet ved siden av. Ingen personer ble skadet, ifølge politiet, i motsetning til vådeskuddet som gikk av i Nord-Trøndelag i november.

Onsdag denne uken var det slutt på politiets midlertidige bevæpning i denne omgang. Bakgrunnen er endringer i trusselsituasjonen i samfunnet, opplyste Politidirektoratet.

Spesialenheten på vei

Etter det VG kjenner til er vådeskuddet i Harstad det første etter at den midlertidige bevæpningen ble avsluttet.

– Det skjedde i forbindelse med vaktbytte i dag tidlig. Ytterligere opplysninger om hendelsesforeløp kan vi ikke gå ut med med fordi Spesialenheten er varslet og de har åpnet sak. Vi vil ha nærmere kontakt med dem mandag, for å klargjøre når de kommer oppover for å etterforske saken, sier stasjonssjef Morten Hole til VG.

Det har tidligere vært omfattende debatt rundt konsekvenser av politets bevæpning. Tillitsvalgte i politiet har tatt til orde for at polititjenestemenn alltid skal være bevæpnet.

Sikret bevis

Det var ifølge Hole bare én person til stede da skuddet gikk av. Krimteknikere var lørdag på stedet for å sikre bevis på etter anmodning fra Spesialenheten for politisaker.

Han forklarer dagens rutiner med såkalt fremskutt lagring av våpen slik:

– Tjenestemenn som går på vakt har med seg personlig våpen i kjøretøy. Våpnene fraktes fra våpenrom til kjøretøy, og når en vakt er ferdig fraktes det tilbake. I dette tilfellet var tjenestemannen på vei av vakt, og skuddet gikk av i våpenrommet, forklarer Hole.

Ifølge politiet er dette det første vådeskuddet i Midtre Hålogaland siden 2011.

Ifølge stasjonssjefen oppsto det ikke materielle skader.

– Jeg vil ikke gi nærmere opplysninger om hva kula traff. Det er Spesialenhetens oppgave, sier Hole.

I januar oppsto en lignende hendelse i Hordaland politidistrikt.

I hele fjor gikk det av minst 20 vådeskudd i politiet. I oktober skrev VG at nesten halvparten av politiets vådeskudd i perioden med midlertidig bevæpning ikke har blitt meldt til Spesialenheten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks