Hovedinnhold

- Vi tror alltid på den som forteller om overgrep

Støttesenteret forbannet etter PR-rådgivers påstander i retten

VITNET: PR-rådgiver Elizabeth Hartmann var innkalt som vitne i rettssaken mot Rune Øygard av Vågå-ordførerens forsvarere. Her er hun på vei inn i rettssalen på Lillehammer. Etterpå ville hun ikke snakke med media. Foto: GEIR OLSEN / VG
VITNET: PR-rådgiver Elizabeth Hartmann var innkalt som vitne i rettssaken mot Rune Øygard av Vågå-ordførerens forsvarere. Her er hun på vei inn i rettssalen på Lillehammer. Etterpå ville hun ikke snakke med media. Foto: GEIR OLSEN / VG
LILLEHAMMER (VG Nett) Støttesenter mot incest føler seg brukt etter at PR-rådgiver Elizabeth Hartmann trakk dem inn i rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

VG følger

Rune Øygard (53)
Vågå-ordføreren fra Arbeiderpartiet er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente.

De gjentatte seksuelle overgrepene skal ha skjedd over en toårsperiode fra 2009 - 2011, da jenta var mellom 13 og 15 år.

Ifølge tiltalen skal ugjerningene ha startet i skolens høstferie 2009, på hytta til tiltalte.

Videre skal de ha foregått hjemme hos Øygard i Vågå, på begge hyttene hans og på reiser til Molde, Larvik og Oslo.

Øygard nekter straffskyld.

Mette Yvonne Larsen (49)
Ordførerens forsvarer, ansatt i Stabell & Co.

Jente (16)
Var 13 år da overgrepene skal ha startet.

Hun er i ekteparet Øygards familiekrets. Ordføreren tok med jenta på turer, både privat og på jobb, der overgrepene skal ha funnet sted.

18. september 2011 anmeldte jentas foreldre Øygard for seksuell omgang med barn under 16 år.

Dagen før anmeldelsen hadde jenta nektet å bli med på en middag ordføreren hadde med statsminister Jens Stoltenberg.

Nina Emilie Braathen Hjortdal (51)
Jentas bistandsadvokat.

Thorbjørn Klundseter (44)
Statsadvokat i Hedmark og Oppland. Aktor i straffesaken mot Øygard.

Dette skjer:
Rettssaken startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag 9. oktober.

Det er innkalt 64 vitner. Saken varer i fire uker.

Da hun vitnet i rettssaken torsdag sa Hartmann at hverken ordføreren eller jenta passer inn i bildet av en overgriper og overgrepsutsatt jente. Det konklusjonen trakk hun angivelig etter å ha rådført seg med Støttesenteret mot incest.

- Det stemmer at jeg har fått noen råd fra støttesenteret for å finne ut hva jeg skulle spørre Øygard om, sa Hartmann i retten.

Elizabeth Hartmann er daglig leder og partner i kommunikasjonsbyrået Siste Skrik, og har hatt Støttesenteret mot incest som kunde. Da hun valgte å tro at Rune Øygard er uskyldig, var det blant annet basert på at han tidlig fortalte at han hadde delt hotellrom og dobbeltseng med jenta.

- Jeg fikk opplyst at det er veldig uvanlig at det kommer slike innrømmelser fra overgripere, sa Hartmann.

Forbannet

Da hun var ferdig i retten fikk hun en telefon fra Støttesenteret mot incest.

- Vi føler oss totalt brukt av Elizabeth Hartmann. Det som har skjedd er meget uheldig, sier daglig leder Kari Sørensen til VG.

- Vårt syn har alltid vært: Vi tror på de som forteller om overgrep, understreker Sørensen.

Hun forteller at Støttesenteret mot incest ikke kjenner seg igjen i de analysene som Hartmann la frem for retten torsdag.

- Dette får stå for hennes regning. Vi vet at overgrep skjer og tror hele veien på den som forteller, sier Sørensen.

Ifølge bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal ble jenta, som har anmeldt Øygard, svært såret over Hartmanns uttalelser i retten.

- Sint og skuffet

I retten så ble Hartmann spurt om Rune Øygard virkelig hadde fortalt henne alt etter anmeldelsen i fjor høst. PR-rådgiveren hadde selv opplyst at hun først fikk vite om grisepratet på Skype rett før rettssaken startet.

TILTALT: Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard er tiltalt for gjentatt seksuell omgang med den mindreårige jenta. FOTO: GEIR OLSEN
TILTALT: Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard er tiltalt for gjentatt seksuell omgang med den mindreårige jenta. FOTO: GEIR OLSEN

- Jeg ble sjokkert, sint og skuffet. Det har jeg sagt til ham direkte. Slik snakker ikke en voksen mann til en ung jente, sa Hartmann.

VG DIREKTE:  Rettsreferat

- Jeg kan ikke se bort fra at jeg hadde vurdert tingene annerledes dersom jeg hadde fått vite om Skype-meldingene tidligere. Men jeg mener det er stor forskjell på å sitte distansert på Skype og på å gjøre faktiske overgrep, sa hun senere.

Uttalelsene om hvordan en overgriper opptrer i etterkant, fikk en av meddommerne til å stille følgende spørsmål før Hartmann forlot vitneboksen.

- Kjenner du igjen en overgriper når du ser ham?

- Det kan jeg ikke svare ja på, svarte Hartmann.