Hovedinnhold

Olaf (86) fikk dette servert til middag - ringte ordføreren

MATEN ER SERVERT: Her viser Olaf Mathisen frem middagen som fikk det til å renne over for ham. Foto: Jan Broms/Gjengangeren
MATEN ER SERVERT: Her viser Olaf Mathisen frem middagen som fikk det til å renne over for ham. Foto: Jan Broms/Gjengangeren
(VG Nett) Da Olaf Mathisen (86) fikk denne fårikålen servert til middag på sykehjemmet slo han på tråden til ordføreren for en alvorsprat.

- Jeg gledet meg som en guttunge. Fårikål er det beste jeg vet. Derfor ble nedturen ekstra stor. Det jeg fikk servert på tallerkenen har ingen ting med fårikål å gjøre. Bikkja mi ville helt sikkert ikke ha spist det en gang. Den ville ha lagt på ørene og gått sin vei. Jeg hadde hund i 17 år, forteller Olaf Mathisen til lokalavisen Gjengangeren som bringer historien i dag.

Til VG Nett forteller Mathisen at han har bodd på Borre sykehjem i Horten i fem år og er svært fornøyd med frokosten og kveldsmaten som lages der. Det er middagen fra kommunens felleskjøkken han er kritisk til.

- Da jeg fikk denne middagsmaten rant det over for meg. Man lager ikke fårikål på den måten der. Den hadde stått og kokt og kokt til det ikke var noe igjen og så ut som brunt oppvaskvann, sier Mathisen.

OPPGITT: - For et liv å bli gammel, sier Olaf Mathisen. Her sitter han med den omstridte fårikålen. Foto: Jan Broms/Gjengangeren
OPPGITT: - For et liv å bli gammel, sier Olaf Mathisen. Her sitter han med den omstridte fårikålen. Foto: Jan Broms/Gjengangeren

Derfor satte han maten rett i kjøleskapet og slo på tråden til ordfører Børre Jacobsen som han kjente litt fra før.

- Jeg ringte jo på en søndag, så han ble nok litt forferdet. Jeg sa til ham at han fikk komme og se på fårikålen og at «det er ikke bestandig fårikål er fårikål og denne utgaven har jeg aldri sett», sier 86-åringen.

HAR DU TIPS OM LIGNENDE FORHOLD? KONTAKT VG NETT 

Ordføreren var opptatt dagen etter, men kom på besøk på tirsdag for å kikke på maten.

- Det var litt moro. Han tok frem asjetten og så på den. Da ble det stille i et par minutter, så sa han «hva er dette for noe». Jo, det er fårikålen sa jeg. Han sa «her har vi kostet på oss et nytt kjøkken og så får du servert noe sånt». Han syntes det var horribelt, sier Mathisen.

86-åringen undrer seg om kommunen lar det skure og gå litt med maten fordi beboerne på sykehjemmet er gamle.

- Jeg har inntrykk at det er ikke så farlig, vi er gamle, men da tar de feil. Jeg følger med hver eneste dag. Er ordføreren en mann med standhaftighet så får han ordnet opp i saker og ting, sier den engasjerte 86-åringen.

Han er en kjent kulturpersonlighet i lokalmiljøet og sto blant annet som arrangør av den lokale Gannestad-dagen der flere av landets mest kjente artister har bidratt.

Ordføreren: - Ikke akseptabelt

MATGLAD: Ordfører Børre Jacobsen. Foto: Horten kommune
MATGLAD: Ordfører Børre Jacobsen. Foto: Horten kommune

Ordfører Børre Jacobsen sier han ga klar melding om at maten ikke var akseptabel.

- Jeg tok et MMS-bilde av maten og sendte til rådmannen omtrent idet jeg gikk ut døra fra sykehjemmet med beskjed om at dette må de ta tak i. Det gjorde han dagen etter. Mye av det eldre mennesker gleder seg til er dagens ordentlige måltid. Da må det være kvalitetsmessig bra og se bra ut, sier Jacobsen til VG Nett.

- Hadde du selv spist dette?

- Jeg vet ikke om jeg er noen målestokk, jeg har spist mye rart og smaker på all mulig mat når jeg er i Thailand. Men dette er ikke veldig appetittelig, det innrømmer jeg lett. Når du er usikker på hva det er på tallerken og det egentlig skal være en god husmannskostrett er jeg litt i tvil om hvordan det er gjort, sier Jacobsen.

Han sier felleskjøkkenet, som middagene kommer fra, ble bygd for noen år siden.

- Min første reaksjon er at vi er nødt til å ta det litt på alvor og gå og se om det er mulig å gjøre det bedre. Det er ingen grunn til å tro at det ikke er forbedringspotensiale, sier ordføreren.

Kjøkkenet: - Kokt for mye

Driftsleder Tove Wrang ved felleskjøkkenet sier at middagen Mathisen fikk servert var en uheldig kombinasjon av flere ting.

- Maten har blitt lagt feil på tallerkenen av sykehjemmet. Vi lager most mat til dem som ikke kan tygge og en del av dette har også blitt lagt på tallerkenen i tillegg til fårikålen, sier Wrang til VG Nett.

Hun er imidlertid enig i at fårikålen Mathisen fikk servert likevel ikke var slik den burde være og sier at kjøkkenet er i en innkjøringsperiode.

- Vi innrømmer at kålen var kokt for mye. Vi lager mat til 300 mennesker i en stor kjele og det er veldig vanskelig å få det akkurat slik det er riktig. Fårikål er ikke den typen mat vi lager så ofte. Vi har forsøkt å finne resepten på hvordan vi skal koke den og fant den med fårikålen vi sendte ut i går, sier driftslederen.

Hun forteller også at kjøkkenet nå har laget et skjema der de tar bilder av maten de sender ut og vurderer den med en karakter mellom 1 og 5.

- SLIK SKAL DEN SE UT: Fårikålen som ble sendt ut i går ble testet i dag og fikk ifølge Wrang karakteren 2, som tilsvarer «som forventet god». Her er bildet felleskjøkkenet tok av retten. Foto: Kommunens felleskjøkken
- SLIK SKAL DEN SE UT: Fårikålen som ble sendt ut i går ble testet i dag og fikk ifølge Wrang karakteren 2, som tilsvarer «som forventet god». Her er bildet felleskjøkkenet tok av retten. Foto: Kommunens felleskjøkken

Kjøkkensjefen Eva Alexandersen forteller til Gjengangeren at innkjøringsperiode med det nye kjøkkenet betyr prøving og feiling.

- Noen kan ikke tygge i det hele tatt, andre igjen kan tygge noe mat, mens enkelte beboere spiser alt. Det gir oss utfordringer som vi prøver å løse på beste måte, sier Alexandersen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks