Hovedinnhold

Sølvgutter sang for Michelle Obama

Henrik (11): - Hun hadde lyst til å høre flere sanger

SANG FOR MICHELLE OG INGRID: Fra venstre: Nils Petter Edwinson (13), Martin Enger Holm (13), Eirik Gjendemsjø (13) og Henrik Enger Holm (11) sang for førstedamene. Etterpå fikk de kake. Foto: Marte Garmann Johnsen/Statsministerens kontor
SANG FOR MICHELLE OG INGRID: Fra venstre: Nils Petter Edwinson (13), Martin Enger Holm (13), Eirik Gjendemsjø (13) og Henrik Enger Holm (11) sang for førstedamene. Etterpå fikk de kake. Foto: Marte Garmann Johnsen/Statsministerens kontor
PARKVEIEN (VG Nett) USAs førstedame fikk privat besøk av fire gutter fra Norges mest kjente guttekor.

Denne saken handler om:

Obamas Oslo-program


Torsdag 10.desember
 • 08.15: Ankomst Gardermoen.
 • 09.20-09.45: Møte på Nobelinstituttet
 • 10.10-11.00: Møte med statsminister Jens Stoltenberg
 • 11.00-12.10: Pause
 • 12.10: Audiens på Slottet
 • 13.00: Seremoni i Oslo Rådhus
 • 18.00: Fakkeltog fra Jernbanetorget til Stortinget
 • 19.00: Bankett på Grand Hotell

  Fredag 11. desember 2009
 • 10.25: Avreise fra Gardermoen

Fire utvalgte gutter og daglig leder i Sølvguttene Fredrik Otterstad fikk æren av å spille og synge for USAs førstedame og Ingrid Schulerud, kona til Jens Stoltenberg, i statsministerens bolig i formiddag.

- Det var hyggelig! Michelle var veldig snill mot oss. Hun trodde vi skulle synge flere sanger enn én, og hun hadde lyst til å høre mer, sier sølvgutten Henrik Enger Holm (11) til VG Nett.

Bildespesial:Se bilder fra Michelle Obamas Oslo-besøk

Han har allerede tre års erfaring fra guttekoret. I dag fikk han håndhilse på kona til verdens mektigste mann.

- Jeg holdt meg litt i bakgrunnen, det var barna stort sett hun ville prate med. Hun ba dem på kake, og det svarte de selvfølgelig ja til alle sammen, sier Sølvguttene-general Otterstad.

- Hun spurte oss om hvilken kake som var best. Jeg tror det var en sånn amerikansk kake som lå der. Den var bedre enn de mamma lager hjemme, sier Henrik.

- Det var ingen som sa noe spesielt til Michelle. Vi var kanskje litt redde, sier 11-åringen.

Men hverken han eller resten av Sølvguttene er uvant med å synge for kjendiser.

- Vi har sunget for mange kjente før også. I fjor sang vi for Diana Ross. Og vi har sunget for Kongen, sier Henrik.

Bildespesial:Se møtet mellom Obama og Stoltenberg

Det ble kun tid til én sang for førstedamene.

- Vi framførte «Pie Jesu» av Andrew Lloyd Webber. Etter at vi hadde sunget fikk vi en kort prat med Michelle Obama. Hun var veldig uformell og avkrevde ingen tittelering. Hun lurte på hva vi het, hvor vi kom fra, og om gutta var nervøse, sier Otterstad, som var pianist for anledningen.

- Ingrid Schulerud prøvde å forklare Michelle at alle nordmenn vet hvem Sølvguttene er, og at det var noe av det beste vi har her i landet. Obviously (åpenbart), svarte Michelle da.

DRAKK TE SAMMEN: Michelle Obama og Ingrid Schulerud snakket blant annet om likestilling og mangfold. Foto: Marte Garmann Johnsen/Statsministerens kontor
DRAKK TE SAMMEN: Michelle Obama og Ingrid Schulerud snakket blant annet om likestilling og mangfold. Foto: Marte Garmann Johnsen/Statsministerens kontor

Artikkelen fortsetter under bildet

Mange skuelystne hadde samlet seg utenfor statsministerboligen i Parkveien i god tid før Michelle Obama ankom like før klokken ti i formiddag. Der skulle presidentfruen drikke te sammen med Stoltenbergs kone Ingrid Schulerud, mens de to ektefellene diskuterte klima, Nordområdene og Afghanistan i Regjeringsbygget. Folk i nabohusene hadde hengt opp norske flagg på verandaen, og sto ute for å se på.

Stort sikkerhetsopplegg

Klokken 9.57 kunne VGs reporter melde at portene til huset ble åpnet. Gjennom en glugge på den fasjonable boligen så man aktivitet på kjøkkenet, mens politiet ankom med blålys på taket. Til sammen besto kortesjen av over 30 biler, med både ambulanser og svarte kassebiler fra amerikanernes følge. Michelle Obama selv ankom via kjelleren.

VGTV:Se politiets spesialbygde biler her

Det var dermed svært begrenset hvor nær begivenhetenes sentrum folk fikk lov til å komme. Statsministerboligen var strengt bevoktet i forbindelse med det celebre besøket. En stor mengde bevæpnede politifolk sto vakt rundt boligen. Både svenske og norske politibiler kjørte rundt og et helikopter sirklet over området.

Snakket om likestilling og mangfold

Michelle benyttet tiden med Schulerud til å snakke om likestilling og mangfold, ifølge NTB. Michelle Obama var særlig opptatt av hva Norge og USA kan gjøre slik at den neste generasjonen kan få en større tro på framtida.

Bildespesial: Her lander Barack og Michelle på Gardermoen

Tebesøket er eneste gang Michelle Obama viker fra sin ektemanns side i løpet av parets hektiske Oslo-besøk. Ellers skal Michelle Obama ifølge Nobelinstituttet delta på de samme arrangementene som sin ektemann.

Klokken 10.30 forlot Michelle Obama statsministerboligen og Ingrid Schulerud. Hun kjørte deretter til Grand Hotel, der ekteparet Obama bor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VENTER PÅ MICHELLE: En rekke mennesker hadde troppet opp i Parkveien i håp om å få et blikk av Michelle Obama. Foto: Marthe Haugdal
VENTER PÅ MICHELLE: En rekke mennesker hadde troppet opp i Parkveien i håp om å få et blikk av Michelle Obama. Foto: Marthe Haugdal


Bildespesial:Se alle Obama-bildene her

Den 45 år gamle juristen har ikke bare gjort seg bemerket som en sterk og engasjert kvinne med stort sosialt engasjement. Hun blir også sett på som et moteikon, og ble av bladet People kåret til den nest best kledde kjendiskvinnen. Media og motebloggere over hele verden følger derfor hvert plagg hun har på seg med argusøyne.

Samleside:Alt om Obamas besøk i Oslo

Derfor er lite overlatt til tilfeldighetene når Michelle Obama viser seg offentlig. Til Oslo har hun trolig med seg egne stylister og sminkører i tillegg til PR-folk.

Diskusjon:«At det skal koste skattebetalerne 80 millioner kroner er uakseptabelt.»

Kulturminister Anniken Huitfeldt satser kanskje på å utnytte Michelle Obama-feberen til å hjelpe norsk design. Hun har kjøpt en gave til Michelle Obama: Et armbånd laget av designeren Kathrine Lindman.

- Obama vinket til oss

Søstrene Tove Vestli og Eva Gjulem Berg fra Rakkestad dro på dagstur til Oslo ens ærend for å oppleve Obama i Oslo. De var på plass i sentrum da presidenten ankom, og var så heldige at de faktisk fikk se ham.

Les også:Her er Obamas rullende superbeist

- Han vinket til oss da vi sto på fortauet, sier de til VG Nett.

Det var ikke noe tilfeldig innfall at de tok veien til Parkveien før tebesøket.

- Hun er jo så søt, en nydelig dame, sier de om den amerikanske presidentfruen. De har også stor sans for ekteparet Obama.

- De virker veldig jordnære mennesker. Dette er en minnerik dag.

Tove har smurt matpakke, for hun regner med at det vil bli mye venting.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene