Hovedinnhold

Ny rekord i trygdesvindel

Flest anmeldes for bedrageri av dagpenger

SVINDELJAKT: - Vi kan ikke basere velferdsstaten utelukkende på tillit. Det må være økt grad av kontroll, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap). Her er hun sammen med NAV-direktør Joakim Lystad. Foto: FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
SVINDELJAKT: - Vi kan ikke basere velferdsstaten utelukkende på tillit. Det må være økt grad av kontroll, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap). Her er hun sammen med NAV-direktør Joakim Lystad. Foto: FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
(VG Nett) I fjor ble det anmeldt trygdesvindel for over 210 millioner kroner. Nå vil arbeidsminister Anniken Huitfeldt ta flere.

Tips oss

- Vi kan ikke basere velferdsstaten utelukkende på tillit. Det må være økt grad av kontroll, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap).

I dag legger Arbeidsdepartementet frem tall som viser en eksplosjonsartet «vekst» i trygdesvindel: I fjor ble det anmeldt forhold for over 210 millioner kroner, mot 189 millioner kroner i 2011. I 2010 var tallet 134 millioner kroner.

Dagpengebedrag

Statistikken viser at bedrageri med dagpenger utgjør nesten halve beløpet - og i fjor ble det anmeldt 722 forhold, som summerer seg til 93 millioner kroner.

- Det er det høyeste beløpet som er avdekket på dagpenger noensinne, sier NAV-direktør Joakim Lystad og viser til summen på 93,4 millioner kroner.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VG Netts journalister her. 

I fjor ble det anmeldt 722 saker hvor det angivelig har foregått svindel med dagpenger.

- En typisk svindelsak er at man oppgir færre timer på meldekortet enn det man faktisk har jobbet, sier Lystad.

LES OGSÅ: Vold og trusler mot Nav-ansatte nesten tredoblet

Mer kontroll

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt forklarer økningen i antall saker og beløp med at flere blir tatt.

- Vi gir mer penger til NAV Kontroll, og de har fått en økning på 15 millioner kroner de siste årene. Samtidig har antall anmeldte saker økt, og det går mot større saker hvor det er store beløp, sier Huitfeldt, som avviser at holdningsendringer kan forklare økningen.

- Vi har ikke grunnlag for å si at det har blitt mer svindel, men vi ser at flere blir tatt enn før. Svindel er uakseptabelt, og det går ut over alle som er ærlige, sier hun.

LES OGSÅ: Riksrevisjonen med knallhard kritikk av Nav

Mer utspekulert svindel

Statsråden er imidlertid klar på at når saksbehandlerne jobber målrettet etter detaljer, blir svindelen mer utspekulert.

- Vår opplevelse er at brukerne som ønsker å svindle staten, blir stadig mer kreative. Det betyr at vi er avhengig av å utvikle kontrollarbeidet hele tiden, sier NAV-direktør Joakim Lystad.

Stortinget skal nå ta stilling til om de ønsker å innføre flere kontrollrutiner - som legitimasjonsplikt hos legen, opplysningsplikt hos regnskapsfører og utvidet adgang til registersamkjøringer.

- Vi må ha virkemidler for å få avdekket denne typen svindel. Skatteetaten kan for eksempel se om brukeren har hatt en annen jobb samtidig som de har fått dagpenger, sier Anniken Huitfeldt.

Denne uken går det to saker i Oslo tingrett hvor NAV skal være svindlet. En kvinne er tiltalt for å ha mottatt penger for et fiktivt barn i 15 år, og i løpet av årene skal hun ha mottatt nesten 700 000 kroner.

LES OGSÅ: Nav-leder slått ned med stein

20 prosent av sakene henlagt

I den andre saken står en mann tiltalt for å ha forledet etaten til å urettmessig utbetale nesten 300 000 kroner i sykepenger mens han var daglig leder i en dagligvarebutikk.

Ifølge NAV-direktør Joakim Lystad ble 20 prosent av sakene henlagt i fjor.

- Dette er økonomisk kriminalitet, og vi er avhengige av tips fra publikum. Man sier i fra om kriminalitet, og man sier i fra om trygdesvindel, sier Anniken Huitfeldt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks