Hovedinnhold

Sandra Borch trekker seg som Sp-topp

- Det er ikke lov å tenke nytt i Senterpartiet

FERDIG: Spu-leder Sandra Borch møter VG på kontoret sitt ettter å ha sagt nei til gjenvalg. FOTO: HARALD HENDEN/VG
FERDIG: Spu-leder Sandra Borch møter VG på kontoret sitt ettter å ha sagt nei til gjenvalg. FOTO: HARALD HENDEN/VG
Mens partifellene feiret det dårligste valgresultatet siden krigen, gikk ungdomsleder Sandra Borch hjem fra valgvaken i protest. Nå er hun ferdig med rikspolitikk - for nå.

Denne saken handler om:

Det bekrefter Borch selv overfor VG. Tirsdag sendte hun ut en epost til sentralstyret i partiet der hun skriver at hun likevel ikke stiller til gjenvalg under landsmøtet til Senterpartiungdommen i november.

- Jeg tror ikke partiet vil gjøre endringer før vi er under sperregrensen. Da føler jeg at jeg kaster bort tiden min på å sitte som leder, når jeg ikke får til noe som helst og ikke får gehør for noen tanker, sier hun.

- Det er ikke lov å tenke nytt i Senterpartiet. Da blir du med en gang en urokråke som egentlig bør rett ut. Det er hovedgrunnen til at jeg gir meg. Mitt fokus har vært på næring og næringsutvikling.

Sandra Borch møter leserne tett på nett hos VG klokken 19.00. Still dine spørsmål her. 

Gikk fra festen

Under Senterpartiets valgvake i Oslo ble 5,5 prosent og ti mandater på Stortinget feiret som en stor seier.

Partileder Liv Signe Navarsete slo mot «hovedstadspressen», som mente hun hadde vært for lite synlig og tapt valget. Borch sier den kvelden ble tungen på vektskålen.

- Jeg har kjent veldig på det den siste uka. Når partiet velger å ta seg en stor fest etter det valgresultatet, som jeg ikke skjønner at man kan være fornøyd med, så tyder det på en total mangel på selvkritikk. Jeg gikk hjem i protest, sier hun.

- Man må klare å finne ut hva som er galt for å bli bedre. Da nytter det ikke å tenke fire år frem i tid og bare vente. Vi må tenke mye lengre og i større linjer.

Les alt om stortingsvalget 2013 her. 

FEIRET: Sp-leder Liv Signe Navarsete under partiets valgvake på mandag. FOTO: KYRRE LIEN / VG
FEIRET: Sp-leder Liv Signe Navarsete under partiets valgvake på mandag. FOTO: KYRRE LIEN / VG


- Er ikke 5,5 prosent bra etter åtte år med slitasje i regjering?

- Regjeringsslitasje er en dårlig unnskyldning. Da erkjenner man jo at man ikke har fått nok gjennomslag for sine saker og den politikken velgerne vil ha. Det er å erkjenne et nederlag politisk. Vi går ned i de største byene, i kjerneområdene våre og der det drives næring langs kysten. Det er en skremmende utvikling.

- Ikke motivasjon

Borch går av under landsmøtet i november. Det skjer etter at hun før stortingsvalget egentlig takket ja til å bli nominert for et nytt år.

- Jeg har ikke motivasjon til å fortsette nå. Jeg skal jobbe videre lokalt og på fylkestinget, men jeg føler ikke at jeg når inn med mine ideer sentralt. Det er frustrerende, og jeg orker ikke å bruke et år til av livet på det, sier hun.

- Jeg var villig til å fortsette fordi jeg er veldig glad i partiet, men det er politikken jeg brenner for og må få gjennomslag for. Vi har svelget altfor mange kameler. Vi sitter med varig vern-linja til SV og at alt skal være offentlig fra Ap. Da er det ingen overraskelse at vi ender med det verste valgresultatet siden krigen.

Se alle detaljer om valgresultatet her. 

Hele styrets ansvar

Sandra Borch har definitivt vært kontroversiell gjennom sine to år som sentral i partiet. I 2012 måtte Navarsete offentlig beklage at hun hadde skjelt ut ungdomslederen sin. Hun avviser at avgangen nå har noe med partilederen å gjøre.

- Problemet og ansvaret ligger sentralt og i hele styret. Jeg må ta min del av ansvaret der. Kjernevelgerne mistes fordi vi ikke tenker nytt, samtidig som vi ikke tar vare på verdiene vi tradisjonelt har stått for.

- Jeg tror likevel det er best for Senterungdommen at det blir slik som dette også. Både med tanke på politikk, samarbeid med moderpartiet og videreutvikling av organisasjonen. Det er best at jeg gir roret videre nå.

GIKK HJEM: Sandra Borch reagerte kraftig på at partiet feiret valgresultatet forrige mandag. Her fra valgvaken. FOTO: KYRRE LIEN / VG
GIKK HJEM: Sandra Borch reagerte kraftig på at partiet feiret valgresultatet forrige mandag. Her fra valgvaken. FOTO: KYRRE LIEN / VG


VGTV: Navarsete legger seg langflat etter utskjellingsmøtet 

- Hva skal du gjøre nå?

- Det har jeg ingen planer om ennå. Jeg skal ta noen dager fri etter landsmøtet, og så får jeg bli en vanlig jobbsøker - som alle andre. Jeg er utdannet jurist, så noen jobber må det finnes der ute.

- Er du ferdig i politikken?

- Nei, det kan man aldri love. Jeg fortsetter lokalt, men for både min og partiets del er det bra at jeg tar noen år med arbeidserfaring. Så får jeg heller komme tilbake om det er mulig.

Sentralstyremedlem i Spu, Torstein Lerhol, sier han er informert om avgangen til lederen.

- Jeg synes det er kjempesynd at Sandra gir seg. Hun har vært en av Senterpartiungdommens mest markante ledere. Hun har satt oss på kartet. Under henne har Spu blitt relevante i politikken. Det er kjempetrist for partiet og for min egen del, men jeg har forståelse for det, sier han.

Kommentarfeltet er dessverre stengt på grunn av usakelige kommentarer og sjikane.
Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks