Hovedinnhold

Kommuner kan bli tvunget til å bosette flere asylsøkere

VURDERER TVANG: Arbeidpartiets integreringspolitiske talsperson, Lise Christoffersen, varsler en tøffere linje - om kommunene ikke frivillig tar imot flere asylsøkere. FOTO: TORE KRISTIANSEN/VG
VURDERER TVANG: Arbeidpartiets integreringspolitiske talsperson, Lise Christoffersen, varsler en tøffere linje - om kommunene ikke frivillig tar imot flere asylsøkere. FOTO: TORE KRISTIANSEN/VG
Hvis ikke kommunene selv - innen kort tid - klarer å bosette flere asylsøkere som har lovlig opphold i landet, vil regjeringen vurdere en helt ny ordning.

Denne saken handler om:

- Alle de tre rødgrønne stortingsgruppene ønsker en reform på dette området. Vi vil at antallet asylsøkere som venter på bosetting, skal fordeles etter fylker og så får kommunene i det enkelte fylke forhandle om detaljer seg imellom, sier Aps integreringspolitiske talsperson Lise Christoffersen til NTB.

Hun er meget godt tilfreds med integreringsmeldingen som regjeringen la fram fredag, og mener Arbeiderpartiet har fått godt gjennomslag for sine primære standpunkter.

Tilfreds

- Hovedbudskapet er tydelig. Meldingen slår fast at alle innbyggere i Norge har rettigheter, men at det også følger plikter med disse. Norsk språk er for eksempel noe alle som bor i landet må tilegne seg, sier Christoffersen.

Hun er også fornøyd med at forsøksordningen med gratis kjernetid i barnehagene opprettholdes og at gruppen av barn som ikke går i barnehage skal følges tett. Satsingen på sysselsetting - ikke minst blant innvandrerkvinner - er også god, ifølge Ap-representanten.

- Det samme er formuleringene om at regjeringen skal jobbe for å begrense sosial kontroll av ungdom og kvinner samt at forholdene for homofile, lesbiske, bifile, transpersoner og transseksuelle tas opp spesielt, sier hun.

Bosetting

Men på ett punkt hadde Christoffersen helst sett at stortingsmeldingen gikk enda lenger. Og dette gjelder altså bosetting av asylsøkere med gyldig opphold i landet.

- Den legger opp til en litt mykere linje overfor kommunene, der KS får tre år på seg til å fjerne køene. Vi hadde ønsket oss at denne perioden ble kuttet til ett år, for det hører ingen steder hjemme at vi ikke klarer å finne et permanent hjem til mennesker som har behov for beskyttelse, sier hun.

Flere enn 3.400 flyktninger med innvilget opphold i Norge venter i asylmottak på å bli bosatt i en kommune. Dette er det høyeste antallet siden 1990-tallet. Flyktningene venter i gjennomsnitt 6,5 måneder på å få bosted i en kommune etter at de har fått beskyttelse i Norge.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks