Hovedinnhold

Advarer om at «krokodille-dopet» kan være på vei sørover

** Overdoseteamet i Trondheim: Én pasient hevder å ha fått i seg stoffet
** Strax-huset i Bergen: Varsellampene blinker

FORTVILER: Eirik Junge Eliassen, redaktør for gatemagasinet Virkelig, som selges i Tromsø, jobber daglig opp mot rusmiljøet. Han er skremt av at stoffet finnes i Tromsø. Her sammen med rusmisbrukerne «Svein» og «Arnt», som har sett skadene «krokodil» kan gjøre med kroppen. Foto: Tor Farstad, Mediehuset iTromsø
FORTVILER: Eirik Junge Eliassen, redaktør for gatemagasinet Virkelig, som selges i Tromsø, jobber daglig opp mot rusmiljøet. Han er skremt av at stoffet finnes i Tromsø. Her sammen med rusmisbrukerne «Svein» og «Arnt», som har sett skadene «krokodil» kan gjøre med kroppen. Foto: Tor Farstad, Mediehuset iTromsø
(VG Nett) Det svært skadelige syntetiske heroinet «krokodil» kan allerede ha spredd seg fra Tromsø til andre deler av landet.

Denne saken handler om:

Det mener Eirik Junge Eliassen, redaktør for gatemagasinet Virkelig.
Fredag skrev VG Nett at det kjøttetende «krokodille-dopet» for første gang var oppdaget i Norge. LAR Tromsø bekreftet at stoffet var påvist hos én rusmisbruker i byen, men at de tror flere har hatt befatning med stoffet.

- Alle sprøytestikkene har gitt meg et hardt brusklag på underarmen, men under er det ingenting. Jeg kan ta en q-tips og rote rundt inne i armen min uten å føle noe. Dopet spiste opp kjøttet, og jeg holdt på å miste armen, fortalte «Svein», en mangeårig heroinmisbruker, til lokalavisen iTromsø.

- Faren er reell

Virkelig-redaktør Eirik Junge Eliassen er en av dem som er tettest på miljøet i Tromsø gjennom daglig kontakt med rusmisbrukerne her. Han forteller at mye tyder på at «krokodil» kan ha blitt omsatt i Tromsø i lang tid.

- Når dette finnes her, så er sannsynligheten stor for at dette kan ha spredd seg til Oslo og andre byer i Norge allerede. Det er all grunn til å sende et varsko sørover. Faren er reell, sier Eliassen til VG Nett.

Vet du noe om dette eller har du tips om rusmiljøet eller rusomsorgen i Norge? Tips VG Netts journalist her!

SELGES FRITT: For heroinister kan det være vanskelig å skille rent heroin fra stoff som er forurenset. Bildet viser heroin som ble solgt på gaten i Oslo i fjor sommer. Foto: HELGE MIKALSEN/VG
SELGES FRITT: For heroinister kan det være vanskelig å skille rent heroin fra stoff som er forurenset. Bildet viser heroin som ble solgt på gaten i Oslo i fjor sommer. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Ifølge gatemagasin-redaktøren har han vært i kontakt med totalt fire heroinister i Tromsø som mener å ha injisert stoffet.

Junge Eliassen understreker at han ikke har «hatt stoffet mellom hendene» selv, men etter å ha sett symptomene til heroinistene som skal ha hatt befatning med stoffet, er han overbevist.

Mener «krokodil» har reist en uvanlig rute

- To av dem har synlige skader, og blant annet lammelser i armene. Armen til den ene mannen er knudrete, og du kan se at noe har vært og spist av armen hans, sier Eliassen.

Han forteller at stoff vanligvis kommer til Tromsø gjennom tre årer; direkte fra Sør-Europa, fra Oslo eller langs kysten. Ettersom «krokodil» er et kjemisk fremstilt heroinliknende stoff som har opphav i Russland, tyder alt på at stoffet ikke har reist de vanlige rutene.

Derimot mener Junge Eliassen at det har kommet til Tromsø direkte fra nabolandet i øst. Han forteller at det vanligvis tar seks til ti dager fra narkotika sprer seg fra én av de største byene i Norge til en annen.

- En fot trenger ikke dette av

- Jeg oppfordrer folk som er i kontakt med rusmiljøet i andre norske byer til å lytte seg frem til hva gruppene forteller. En fot trenger ikke dette av, men ved små forekomster av «krokodil» kan brukerne oppleve for eksempel lammelser, sier Eliassen.

Fredag sa leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk til VG Nett at heroinmisbrukere kan finne på å selge «krokodil» til andre brukere, for å finansiere bruk av vanlig heroin til seg selv. Han mente dette kan bidra til at stoffet sprer seg. Junge Eliassen deler Knutsens oppfatning.

- Brukerne gjør hva som helst i desperasjon når de har abstinenser. Dessuten har langerne ingen problemer med å selge drit til andreperson, som selger til tredjeperson, sier Virkelig-redaktøren.

Overdoseteam er bekymret

FAGLEDER: Jan Erik Skjølås i helse- og overdoseteamet i Trondheim. Foto: Privat
FAGLEDER: Jan Erik Skjølås i helse- og overdoseteamet i Trondheim. Foto: Privat

Jan Erik Skjølås, fagleder og psykiatrisk sykepleier ved helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune, forteller at han mandag og onsdag har snakket med en pasient som hevder å ha fått i seg stoffet.

- Pasienten har masse sår på kroppen, noe han mener kom etter at han tok «krokodil» i helgen. Han sier han kjøpte det som amfetamin, sier Skjølås til VG Nett.

Han forteller at helse- og overdosetemaet har forsøkt å få tak i stoffet for å få det analysert, noe de foreløpig ikke har lyktes med.

Ifølge Skjølås har Trondheim tradisjonelt sett hatt få heroinmisbrukere, men at det de siste årene har blitt flere av dem.

- De siste tre til fem årene har det kommet stadig mer forurenset narkotika til Trondheim, deriblant heroin. Slike stoffer fører ikke nødvendigvis til flere overdoser, men det gir heroinmisbrukerne større skader som store sår og infeksjoner, sier Skjølås.

Rykter om russiske elementer i Bergen

STEDFORTREDENDE LEDER: Hugo Torjussen ved Strax-huset i Bergen. Foto: Privat
STEDFORTREDENDE LEDER: Hugo Torjussen ved Strax-huset i Bergen. Foto: Privat

Stedfortredende leder Hugo Torjussen ved Strax-huset i Bergen, som er i daglig kontakt med rusmisbrukere i byen, forteller at de tar Junge Eliassens varsko på alvor.

- Det er ikke blitt påvist bruk av «krokodil» i Bergen, men når vi hører om slike bekymringer begynner selvfølgelig varsellampene å blinke, sier Torjussen til VG Nett.

Han forteller at rusmiljøet i Bergen stadig er i bevegelse, og at nye personer forsøker å få innpass. Ifølge Torjussen har det i det siste gått rykter om at «russiske elementer» har forsøkt dette.

- Ettersom «krokodil» kommer fra Russland, er det skummelt dersom russere forsøker å komme seg inn i miljøet i Bergen for å selge dette. Da blir hvert skudd potensielt livsfarlig, sier Torjussen.

- Fikk frysninger

Redaktør Thomas Anthun Nielsen i gatemagasinet Megafon i Bergen, forteller at frykten blant rusmisbrukerne i byen er stor for at stoffet skal komme til byen.

- Selgerne våre fikk frysninger da vi viste frem VGs reportasje fra forrige uke og bilder av hvilke skader «krokodil» kan forårsake. Selv ble jeg helt satt ut da jeg så bildene, og jeg synes det er forferdelig om mennesker jeg kjenner får i seg dette stoffet, sier Nielsen til VG Nett.

Han mener politiet i Bergen har vært flinke til å fjerne stoff fra Bergens gater, og at man dermed har fått heroin med styrkegrad ned mot 13 prosent. Det er ifølge Nielsen svært lavt.

- Dermed øker også faren for at flere heroinister prøver noe annet i jakten på rus, og derfor synker også terskelen for å kjøpe ukjente stoffer, sier redaktøren til VG Nett.

- Heroinets metanol

LEDER: Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY/VG
LEDER: Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY/VG

I forrige uke sa leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) at han aldri hadde hørt om at «krokodil» tidligere har vært oppdaget i Norge, før det kom til Tromsø.

- Hvis det har kommet til Norge, er det fullstendig katastrofe. Dette er heroinets metanol, sa Knutsen til VG Nett.

Nå som stoffet er oppdaget i Tromsø, og muligens har spredd seg til andre deler av Norge, mener Knutsen at den begrensede kunnskapen om «krokodil» i Norge kan føre til at spredningen skjer raskere.

Informerer

- Det er ingen som har trodd at det skulle komme hit. Dessuten er det ikke så lett å gjenkjenne, ettersom det blandes ut med både heroin og amfetamin, sier Knutsen.

Han forteller at FHN oppsøker og informerer rusmisbrukere på gaten om signaler de får fra andre rusmisbrukere eller fra institusjoner som er i kontakt med brukerne. I Oslo er dette for eksempel Sprøyterommet og Kirkens Bymisjons døgnåpne lavterskeltilbud til rusmisbrukerne i hovedstaden.

- Dersom vi får vite om partier med et spesielt farlig stoff, informerer vi om dette som best vi kan. I Trondheim gjør helse- og overdoseteamet en kjempejobb med tilsvarende informasjon og oppsøkende virksomhet, sier Knutsen.

- Ikke mulig å oppdage forurenset stoff

Jan Toralf Fosen, konstituert overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), forteller at de vet for lite om «krokodil» til å kunne gi noe klart råd om det vil være mulig å gjenkjenne stoffet før man har inntatt det.

- Når det gjelder stoffer generelt som omsettes illegalt er det ikke mulig å si om stoffet inneholder farlige forurensninger før man eventuelt opplever uventede effekter etter å ha fått det i kroppen, sier Fosen til VG Nett.

- Er det noen tiltak som kan settes i verk for å stoppe spredningen av «krokodil»?

- Det er viktig at informasjon om nye farlige stoffer når ut til misbrukerne. Generelt er det viktig å være klar over at man ikke kan vite sikkert hva man faktisk får når man kjøper ulovlige stoffer, sier Fosen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks