Hovedinnhold

Ny drosje-protest mot trykking av Muhammed-karikaturer

(VG Nett) Muslimske drosjesjåfører i Oslo parkerte bilene sine mandag morgen i protest mot norske mediers trykking av Muhammed-karikaturer.

Denne saken handler om:

En lang kø strakte seg utenfor Oslo S mandag morgen, et steinkast fra Dagbladets redaksjon, da muslimske drosjesjåfører parkerte bilene sine i protest mot avisens trykking av en Muhammed-karikatur som illustrasjon til en artikkel.

- Vi er lovlydige borgere som respekterer Norges lover, og vi krever respekt tilbake. Hvorfor provosere så unødvendig på denne måten? Hva er egentlig hensikten, sier drosjesjåføren Butt til VG Nett utenfor flytogterminalen på Oslo S.

SE VIDEO:- Dagbladet må be om unnskyldning

LES OGSÅ:1000 taxisjåfører deltok i karikaturaksjon

- Hvorfor provosere?

Mange av drosjesjåførene er svært opprørte over trykkingen, men få vil stå frem med navn. Felles for alle er imidlertid at de føler seg krenket av trykkingen av den aktuelle karikaturen, som fremstiller profeten Muhammed som en gris, i tillegg til trykkingen av andre Muhammed-karikaturer i norske medier.

- Passasjerene viser oss mer respekt enn mediene i Norge, hevder en annen drosjesjåfør som kaller seg Siver.

- Vi lever i 2010, og man burde forvente at folk hadde lært seg å vise mer respekt. Hvorfor provosere fram slike reaksjoner når dere vet hva som skjedde etter karikaturene i Danmark, fortsetter den sterkt opprørte sjåføren.

LES OGSÅ:Nektet å selge Dagbladet etter Muhammed-tegning

STØTTER PROTESTEN: Mark Freeman var en av de mange taxipassasjerene som måtte vente ekstra lenge på å få taxi i dag tidlig. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK
STØTTER PROTESTEN: Mark Freeman var en av de mange taxipassasjerene som måtte vente ekstra lenge på å få taxi i dag tidlig. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK

- Greit å kritisere, ikke krenke

Aksjonen mandag morgen er den andre i rekken etter karikaturtrykkingen onsdag: Natt til lørdag parkerte nærmere 1000 muslimske drosjesjåfører bilene sine.

- Vi vil vise at uten oss stopper Norge, sier Rashad Munir til VG Nett.

Han håper at flere politikere vil komme på banen og gi sine synspunkter på trykkingen, som han selv mener er misbruk av ytringsfriheten.

- Folk må forstå at profeten betyr veldig mye for muslimene, og at trykking av slike tegninger er veldig sårende. Man skal respektere alle religioner. Det er greit å kritisere, men ikke krenke, sier drosjesjåfør Younis Shehzad til VG Nett.

LES OGSÅ:PSTs Facebook-sider lenker til Muhammed-tegninger

LITEN FORSTÅELSE: Brit Elin Fauske ble stående 30 minutter i kulda før hun fikk taxi. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK
LITEN FORSTÅELSE: Brit Elin Fauske ble stående 30 minutter i kulda før hun fikk taxi. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK

- Blir for dumt

Det var mange passasjerer som fikk merke protesten på kroppen. Brit Elin Fauske ble stående 30 minutter i den bitende kulda før hun fikk taxi. Hun har liten forståelse for protesten.

- Dette syns jeg blir for dumt. Jeg kjører taxi en gang i året, og nå rakk jeg ikke kurset jeg skulle på, sier Fauske til VG Nett.

Mark Freeman fra Canada var en annen av de mange taxipassasjerene som måtte vente ekstra lenge på å få taxi i dag tidlig. Han støtter sjåførenes protest.

- Dersom de protesterer mot avbildingen av profeten Muhammed, gjør det meg ingenting å stå her og fryse litt, sier Mark Freeman til VG Nett.

- Meningsløst

I dagens lederartikkel skriver Dagbladet at publiseringen av den aktuelle karikaturen ikke var uttrykk for noen ringeakt for muslimer eller for islam, og heller ingen demonstrasjon eller forsøk på provokasjon.

- Tegningen ble brukt i et nyhetsoppslag for å illustrere at Facebook-profilen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) inneholder lenker til Muhammed-tegninger. Derfor er det meningsløst å hevde - slik aksjonistene gjør - at dette er en provokasjon mot muslimer i Norge og i hele verden, står det i Dagbladets leder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks