Hovedinnhold

Rå kilopris på kjøttdeig

* Stor VG-test * Høyt stekesvinn * Slakt av frosne kjøttdeiger

Foto:
Foto:
Har du tacofeber, elsker wraps eller bare må ha pasta med kjøttsaus? Det kan vise seg å bli rådyrt, når nesten halvparten av kjøttdeigen forsvinner under steking.

Denne saken handler om:

Slik ble testen utført:

* Testen er utført med lik mengde kjøttdeig i stekepannen, lik tid, lik mengde olje og lik temperatur.

*Det ble kjøpt inn fersk og frossen kjøttdeig fra Kiwi, Rema 1000, Rimi og Coop Prix.

* På oppdrag fra VG har Kulinarisk Akademi (KA) veid, stekt, smakt og vurdert tolv forskjellige kjøttdeiger av storfe.

* Kjøttdeigene var med og uten tilsatt vann og salt.

* Utvalget av kjøttdeig var det som fantes i de utvalgte butikkenes hyller på innkjøpsdagen.

* Gildes kjøttdeiger selges i flere av kjedene. Testen har tatt utgangspunkt i den billigste prisen.

* Terningkastene er gitt ut ifra juryens vurdering, basert på svinn, kilopris før og etter steking, utseende og smak.

Under steking kan nemlig kiloprisen fort bli det dobbelte av hyllekantprisen!

Noen av produktene vi testet hadde over 40 prosent svinn etter steking. Du må likevel regne med et svinn på ca. 30 prosent, uansett hvilken kjøttdeig du velger, viser VGs test.

Med en kjøttdeigomsetning på 2,1 milliarder kroner i året, betyr det at verdier for 700 millioner kroner forsvinner rett opp i kjøkkenvifta.

I tillegg til stort svinn og enorme prisforskjeller, viser VGs test også dramatiske forskjeller på smak.

På oppdrag fra VG har de matfaglige ekspertene ved Kulinarisk Akademi (KA) i Oslo veid, stekt og smakt på tolv forskjellige kjøttdeiger av storfe (okse, ku eller kalv).

Til sammen ni ferske og tre frosne kjøttdeiger. Med og uten tilsatt vann og salt.

Sekser til Coop

Testvinner og best kjøp ble Coops egen kjøttdeig, tilsatt salt og vann. Kiloprisen var i utgangspunktet ikke av de laveste, men minst svinn ga høy poengscore, og terningen trillet til seks!

Coops kjøttdeig uten tilsatt vann og salt, falt derimot i unåde hos juryen. Over førti prosent svinn ble resultatet etter en runde i stekepannen. Terningkast to. Selv med ok utseende og farge, ble dette testens dyreste kjøttdeig, svinn iberegnet.

Aller minst svinn finner vi hos Euroshoppers frosne kjøttdeig. Men harsk smak og lite tiltalende utseende, trakk den langt ned poengskalaen. Sammen med blant annet Nordfjords frossenalternativ.

Best smak mente juryen Nordfjords ferske kjøttdeig hadde. Svinnet var kun en prosent høyere enn den frosne snabben fra samme produsent.

Men også Gildes kjøttdeig kom ut med terningkast fem. Bare med et par prosent mindre svinn.

Begge «pølsene», var himmelvidt unna det vi forbinder med grovmalt kjøttdeig, mente juryen.

Mer som en kebabdeig, - og seig og grå i fargen.

- Dette er ikke noe du overrasker vennene med til middag, mener mat og drikkefaglig rådgiver Harald Berger, ved KA.

Terningkast to trillet også inn for «Gilde hakket», en fersk pølsesnabb på trekvart kilo. Heller ikke denne mente juryen var særlig egnet å bruke som kjøttdeig.

- Tenk kvalitet

Sammen med kokk Halvar Ellingsen advarer Berger mot å bare vurdere pris, uten også å skjele til kvalitet.

Best smak oppnås ifølge Berger, med litt fettinnslag i kjøttdeigen. Kraftig rød farge kan indikere at kjøttet har mer smak, og trolig ikke kommer fra et ungt dyr.

- Samtidig bør en god kjøttdeig også bestå av flere stykningsdeler på dyret, mener Berger. Det er han ikke sikker på er tilfelle for flere av kjøttdeigene i testen.

I tabellen kan du sjekke hvor stort svinn de mest vanlige produktene på markedet har, og hva de egentlig koster - etter steking.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks