Hovedinnhold

Lynsjestemning i fengselet

Skjellsord haglet fra cellevinduene

OMSTRIDT: Innsatte på Ila skrek tidligere denne uka ukvemsord mot Tor Erling Staff. Foto: VG
OMSTRIDT: Innsatte på Ila skrek tidligere denne uka ukvemsord mot Tor Erling Staff. Foto: VG
ILA/BERGEN (VG) Sinte fanger åpnet cellevinduene i Ila fengsel og ropte skjellsord mot advokat Tor Erling Staff og hans klient i går kveld.

Denne saken handler om:

Flere fanger ropte gjentatte ganger «Pedo», «Lommemannen», og «Staff er en pedo» ut av vinduene. Opptrinnet skjedde etter Staff hadde vært på besøk hos sin klient, 55-åringen politiet mener er Lommemannen.

Ropene kom da den omstridte advokaten ble intervjuet direkte på TV2 utenfor murene. Flere av fangene har tilgang til TV på rommet, og fulgte trolig nyhetssendingen. Ropene fortsatte i flere minutter, også mens VG snakket med Staff rett etterpå.

Rangordning

- Det er en kjent sak at det er en rangordning i fengselet, og at sexovergripere har lavest status. Også de som er fengslet, liker å ha noen under seg, sier Staff om skjellsordene.

Og fortsetter:

- Det de roper om meg, bryr jeg meg ikke om. For så vidt synes jeg det er bra at også mennesker som sitter innesperret uten fri vilje, kan få uttrykke sine meninger uten at ledelsen ved fengselet kutter tungen av dem, sier den 74 år gamle advokaten.

Fengselsdirektør ved Ila Knut Bjarkeid fikk med seg den oppsiktsvekkende episoden direkte på TV i går kveld. Han varsler at oppførselen vil få konsekvenser for de involverte innsatte.

- Dette er ikke noe vi setter pris på. Det vil de få klar beskjed om. Vi kommer til å ta dette opp med de aktuelle personene på morgenmøtene på avdelingene mandag morgen, sier Bjarkeid.

- Ikke overraskende, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk om episoden i fengselet.

Hun sier at menn som blir dømt for sexmisbruk av små barn havner nederst på den kriminelle rangstigen i fengselet.

- De innsatte i et fengsel er ikke alltid snille med hverandre. Det kan være en hakkekylling-mentalitet, mener Bjørnebekk.

På nettforumet Facebook var det i går kveld registrert over 30 hatgrupper mot Lommemannens forsvarsadvokat. En av gruppene hadde over 5500 medlemmer.

Ikke populære

Pågangen på telefonen til Staff har vært massiv de siste dagene. Mobilen hans brøt sammen, så i går måtte han skaffe seg ny. Han skal også ha mottatt drapstrusler over telefonen.

Ved en tidligere anledning skal den siktede 55-åringen ha snakket om en av Bergens mest forhatte menn, Carl Jacob Schnitler som ble dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring i 1962 for drap og voldtekt på en gammel jente i Bergen.

En kollega av den angivelige Lommemannen forteller om samtalens, som fant sted i 55-åringens bilfirma:

- Vi snakket om at mobben ville ta Schnitler da han ankom tinghuset, og da sa 55-åringen at «sånn går det med dem som holder på med sånne ting. De er ikke populære i fengselet».

Nå er det han selv som sitter fengslet, og han kan gå en risikofylt tid i møte.

Som VG skrev i går, frykter politiet at den siktede 55-åringen skal bli utsatt for vold fra andre fanger, men frykten for at han skal skade seg selv er enda større. Derfor har fengselsledelsen sørget for jevnlig overvåkning, noe Staff berømmer.

- Det er en fare for at personer som får voldsomme anklager mot seg skader seg selv, så i dette tilfellet er nok dette lurt, sier Staff. Advokaten vil ikke svare på om klienten hans er redd, eller har uttrykt frykt for et mulig langvarig fengselsopphold.

- Jeg kan si at han er medtatt, og føler seg fremmed i hele situasjonen, sier Staff.

Beklaget

Den omstridte advokaten er blitt utskjelt for sine uttalelser om at klienten er siktet for «uskyldig tukling». I går beklaget han om han hadde såret eventuelle ofre, men modererte senere beklagelsen overfor VG.

- Det er mer en presisering enn en beklagelse. Og det gjelder kun gutter som kan ha hatt noe med min mann å gjøre, og som føler seg oppriktig og selvstendig krenket, sier Staff.

Han påpeker at han ikke beklager generelt overfor incestofre som måtte føle seg støtt.

- Det er heller ingen beklagelse overfor mødre, fedre, tanter eller onkler fra min generasjon som har skapt dette ynkverdige og hysteriske samfunnet.

- Men i den grad noen mener å ha hatt reelle skadevirkninger beklager jeg det. Jeg hadde ikke mulige fornærmede i tankene da jeg uttalte meg, men min klient og forholdene han er siktet for, sier Staff.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks