Hovedinnhold

Intens jakt på «Lommemannens» første offer

DETTE ER «LOMMEMANNEN»: Politiet er sikre på at dette er mannen de er ute etter. problemet er bare at overvåkningsbildene fra Trondheim er for uskarpe til at det mulig å skjelne ansiktsutrykk. Foto: Politiet
DETTE ER «LOMMEMANNEN»: Politiet er sikre på at dette er mannen de er ute etter. problemet er bare at overvåkningsbildene fra Trondheim er for uskarpe til at det mulig å skjelne ansiktsutrykk. Foto: Politiet
(VG Nett) Onsdag trappet et team på elleve etterforskere nok en gang opp jakten på Norgeshistorens verste sexforbryter.

Denne saken handler om:

Etter en rekke nye tips tror politiet at «Lommemannen» kommer fra Bergen, og trolig er i 50-årene.

- Vi føler at vi har rundet toppen og at vi snevrer oss innover, sier politioverbetjent Håvard Aksnes til VG Nett.

I dagens VG forteller han at hovedårsaken til den nye retningen i etterforskningen først og fremst er helt ferske opplysninger om at mannen forgrep seg på en ung gutt i Åsane i Bergen så tidlig som i 1979. Dermed har «Lommemannen» trolig vært aktiv i 30 år, eller mer.

- Flere persontips

Ifølge Aksnes har politiet fått flere tips om konkrete personer, blant annet i Bergensområdet, som nå sjekkes opp mot saken.

Har du tips om denne saken? Kontakt VG Netts reporter

Han opplyser at flere av etterforskerne som nå er stasjonert på Østlandet sannsynligvis flyttes til et mer permanent prosjekt i Bergen.

Alt om «Lommemannen»:VG Nett spesial

- Vi har fått veldig mange tips fra personer som har vært utsatt for «Bandasjemannen». En gang må ha vært den første. Vi vil tilbake til nullpunktet der det hele startet. Vi tror at om vi finner starten har vi noe mer å jobbe med i forhold til tid og sted, sier Aksnes.

Politiet tar høyde for at mye kan ha skjedd på 30 år, og regner med at mannen i løpet av den tiden kan ha skiftet både jobb og bosted.

Vanskelig jobb

LETTE I BLINDE: Jakten på Lommemannen gjorde at politiet ofte måtte gå langt tilbake i tid. Flere ganger lette de i blinde. Foto: Annemor Larsen
LETTE I BLINDE: Jakten på Lommemannen gjorde at politiet ofte måtte gå langt tilbake i tid. Flere ganger lette de i blinde. Foto: Annemor Larsen

En av politiets største utfordringer er å finne tilbake til eldgamle saker som sannsynligvis kan knyttes til «Lommemannen».

- Alt er ikke like søkbart, og mye kan være borte. Dessuten har vi fått tips fra personer som har vært utsatt for overgrep som aldri tidligere har meldt fra til politiet.

Politiet er nesten hundre prosent sikre på at «Bandasjemannen» og «Lommemannen» er en og samme person. Bakgrunnen er et DNA-treff tidligere i år som så godt som bekreftet at «Lommemannen» er «Bandasjemannen».

Endret mønster

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Håvard Aksnes fra Kripos. Foto: Jan Petter Lynau
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Håvard Aksnes fra Kripos. Foto: Jan Petter Lynau

Etterforskerne tror at sexforbryteren endret atferdsmønstre rundt 2000, da han begynte å lokke til seg unge gutter ved å be dem hente en gjenstand i lommen sin. Da han fortsatt var «Bandasjemannen» var knepet å få guttene til å hjelpe ham med en bandasje høyt oppe på låret.

- Han endrer modus og bytter geografisk området, men vi tror at det er en og samme person. Finner vi det første tilfellet er vi også i nærheten av hvor han jobbet eller gikk på skole. Det som ligger i bunn er at «Lommemannen» er «Bandasjemannen». Vi er så sikre at det er hovedteorien vår, forteller Aksnes.

- Foretrekker mørke gutter

I tillegg til DNA-treffet er det en rekke fellesnevnere i materialet politiet sitter på.

** Serieforbryteren foretrekker gutter i alderen 6 til 12 år. Småjenter brukes først og fremst som vakter.

** Politiet har grunn til å tro at han foretrekker mørkhudede ofre ettersom de er klart overrepresentert.

** Både «Lommemannen» og «Bandasjemannen» har betalt ofrene pengebeløp på opp til 100 kroner.

** Han lokker først barna med forskjellige triks, så gjennomfører han overgrep som kan sidestilles med voldtekt.

** Flere ofre har sagt at overgriperen stammet. «Bandasjemannen» snakket Bergensdialekt, mens barn på Østlandet har forklart at «Lommemannen» skarret.

Her kan du tipse politiet om «Lommemannen»: 23208888

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks