Hovedinnhold

LO og NHO enige om tariffoppgjør

FORNØYD: LO-leder Roar Flåthen (bildet) var fornøyd med lønnsoppgjøret, men Lo-leder i Oslo, Kleiv Fiskvik er opprørt over at Flåthen gikk med på avtalen med NHO. Foto: Sven A. Buggeland
FORNØYD: LO-leder Roar Flåthen (bildet) var fornøyd med lønnsoppgjøret, men Lo-leder i Oslo, Kleiv Fiskvik er opprørt over at Flåthen gikk med på avtalen med NHO. Foto: Sven A. Buggeland
NÆRINGSLIVETS HUS (VG Nett) - Dette er et solidarisk tariffoppgjør som tar hensyn til arbeidsplassene, de lavlønte og kvinner, sier LO-leder Roar Flåthen.

Denne saken handler om:

I kveld klokken 21 ble LO og NHO enige i årets tarifforhandlinger. Resultatet ble et generelt tillegg på en krone i timen for alle, noe som utgjør cirka 2000 kroner per år.

I tillegg gis et ekstra lavlønnstillegg på én krone i timen til ansatte på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Til sammen blir dette rundt 4000 kroner i året til de med lavest lønn. 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn utgjør cirka 319.000 kroner i året.

LES OGSÅ:- Lite penger i årets oppgjør

Partene fornøyde med resultatet

- Tatt i betraktning den vanskelige situasjonen i konkurranseutsatt næringsliv med lav etterspørsel og økende ledighet, må vi si oss fornøyd med resultatet, sier Flåthen på en pressekonferanse tirsdag kveld.

- Dette er i tråd med LOs krav og innebærer at alle LOs medlemmer vil få en god reallønnsvekst og at tilleggene i første rekke kommer lavlønte og mange kvinner til gode.

LES OGSÅ:Lønnsforskjellene øker i helsesektoren

- Har skjønt alvoret

Også NHO er fornøyd med dette oppgjøret:

- Vi har fått et resultat som bør bidra til at flest mulig arbeidsplasser blir bevart. Med tanke på den økonomiske krisen var det nødvendig, sier administrerende direktør Finn Bergesen i NHO, som karakteriserer dette som et av de mest krevende oppgjørene i hans tid som NHO-leder.

NHO oppfattet imidlertid at LO hadde tatt inn over seg den vanskelige økonomiske situasjonen Norge er oppe i, noe som var et godt utgangspunkt for forhandlingene.

Oppgjøret omfatter omkring 200.000 lønnstakere. Det foregikk to forhandlinger samtidig, mellom NHO og LO og mellom NHO og YS. YS forhandlet denne gang på vegne av seks av sine forbund. YS-forhandlingene ble som vanlig en blåkopi av LO-avtalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks