Hovedinnhold

- Sentrum-høyre må bli størst for å regjere

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Sentrum-høyre må bli det største alternativet for å gå i regjering etter valget, mener KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Denne saken handler om:

Dagfinn Høybråten vil ikke tallfeste noen nedre grense for hvor stor oppslutning hans eget parti må få i valget for å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Venstre. Men hans sentrum-høyreprosjekt må bli den største konstellasjonen for å kunne danne en levedyktig regjering, mener han.

- Skal vi ha et regjeringsalternativ som har stor troverdighet, bør denne mindretallsløsningen være den største mindretallsløsningen. Det vil si at den bør være større enn Arbeiderpartiet alene og større enn Fremskrittspartiet alene, sier Høybråten til NTB.

Det er naturligvis umulig i dag å si hvilke partier som vil vinne velgernes gunst i valget 14. september, men basert på gjennomsnittsmålingen til NTB for april betyr det at sentrum-høyrepartiene må få flere enn 32,4 prosent av stemmene i valget. Dermed har de en formidabel jobb å gjøre, i og med at de på den samme målingen får en samlet oppslutning på 24,8 prosent.

Les også:Sjenerøst KrF uten pengeoversikt

Styrkeforholdet avgjør

Nestleder Dagrun Eriksen poengterer dessuten at det går en smertegrense også for Kristelig Folkeparti når det kommer til regjeringssamarbeid. Den avhenger av styrkeforholdet til de andre partiene, påpeker hun.

- Vi har sittet i regjeringer før og vet hva det koster. I det siste samarbeidet var vi på grensen til hva vi kunne klare med tanke på å få gjennomslag for vår politikk, sier hun.

I den siste sentrumsregjeringen, utgått av KrF, Høyre og Venstre, var Kjell Magne Bondevik statsminister, men Kristelig Folkeparti slet i ettertid lenge med en oppfatning blant egne velgere av at de deltok i en regjering som var altfor høyrevridd. Nettopp kjøttvekta var et av de sterkeste argumentene på landsmøtet for at det uansett ville vært uholdbart å åpne for regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet etter valget.

Les også:KrF åpner lommeboken med 10 milliarder mer til u-land

Milliardene rullet

Landsmøtet i Kristiansand har i løpet av fire dager vedtatt så mange kostbare forslag at partileder Dagfinn Høybråten ser seg nødt til å dempe bekymringene for ansvarligheten i politikken. Han advarte flere ganger fra talerstolen om å vurdere realismen og troverdigheten før gode intensjoner ble vedtatt politikk, og formanet til en ansvarlig omgang med milliardene.

Det forhindret ikke landsmøtet fra å vedta blant annet en økning i bistanden med over 2,5 milliarder kroner i året den neste stortingsperioden - basert på dagens inntektsnivå, en tannhelsereform for deler av befolkningen som vil koste opptil 7 milliarder kroner, og en betydelig økning i overføringer til forskjellige svake grupper i samfunnet.

Partiet firedobler engangsstønaden ved fødsel og adopsjon, øker kontantstøtten og vil utvide foreldrepermisjonen med 14 uker per barn. I tillegg til dette kommer regningen for selvstendig opptjeningsrett for fedre og søskenbonus. Disse ordningene alene vil gi en regning på rundt 2 milliarder kroner.

Les også:25.000 i kontantstøtte til miljøbilister

Vil prioritere

- Vi har en liste over hvor mye dette koster, noe som illustrerer at vi tar problemstillingen på alvor. Et parti i opposisjon vil vedta offensive programmer for å tydeliggjøre hva vi synes er viktigst. Vi er selektive på hva vi vil satse stort på, sier han.

Totalt har KrF vedtatt en politikk for de neste fire årene som innebærer merkostnader på 36 milliarder kroner, ifølge VGs beregning.

Les også:Høybråten: - Alle eldre skal få enerom

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks