Hovedinnhold

Oppvask etter at Marte møtte Jens

DETTE BLIR FULGT OPP: Marte Wexelsen Goxøyr snakket med statsminister Jens Stoltenberg om ultralyd i 12.uke og abort i Stortingets vandrehall onsdag. Foto: Frode Hansen
DETTE BLIR FULGT OPP: Marte Wexelsen Goxøyr snakket med statsminister Jens Stoltenberg om ultralyd i 12.uke og abort i Stortingets vandrehall onsdag. Foto: Frode Hansen
Stortingspresidenten varsler full gjennomgang av Stortingets besøksrutiner, etter at Marte Wexelsen Goxøyr stoppet statsministeren med abortspørsmål etter spørretimen.

Denne saken handler om:

Onsdag formiddag i Stortingets vandrehall: Marte Wexelsen Goxøyr ikledd en t-skjorte med påskriften «Utrydningstruet» stanser Jens Stoltenberg (Ap) når statsministeren kommer ut av stortingssalen. Marte har Downs syndrom og spør om ikke Stoltenberg åpner for et sorteringssamfunn, når han mener gravide bør få ultralyd i 12. uke.

Rådgivere, stortingsrepresentanter fra KrF som hadde invitert Goxøyr, og pressen stimer rundt statsministeren og Goxøyr. Det blir så tett foran døren inn til salen, at visepresident Øyvind Korsberg (Frp) sier han har store vanskeligheter med å komme seg ut av stortingssalen.

- Kaotisk

- Det var rimelig kaotiske og hektiske tilstander i Stortingets vandrehall i går. Partiene bør utvise klokskap når gjester inviteres inn. Det må foregå på en måte som ikke går ut over det daglige virket på Stortinget, sier Korsberg.

Etter hva VG har fått opplyst, skal flere stortingsrepresentanter ha reagert på seansen i vandrehallen etter spørretimen onsdag. Og i et møte i Stortingets presidentskap i går, varslet stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) at han på presidentskapets neste møte, ønsker en drøfting av hvordan partiene tar med besøkende i vandrehallen.

- Det kan være naturlig at presidenten tar en runde med de parlamentariske lederne, sier Korsberg.

Det var KrFs Laila Dåvøy som inviterte Goxøyr inn på Stortinget for å møte statsministeren onsdag, og sier hun ble beskyldt for å holde sirkus i vandrehallen.

Signaleffekten

- Jeg reagerer sterkt på at presidentskapet gjør dette. Denne runden kunne de ha tatt om noen måneder. Det er rart at de gjør det etter at Marte var der. Presidentskapet bør tenke gjennom signaleffekten det gir til personer med Downs syndrom, at de tar opp dette akkurat nå, sier Dåvøy.

Flere Ap-representanter var tydelig ukomfortabel med at KrF hadde invitert Goxøyr for selv å kunne konfrontere Stoltenberg.

- Det er hårreisende at KrF bruker henne i et politisk spill. Det er uverdig av KrF å invitere en ung kvinne uforberedt inn i dette sirkuset med 30-40 mediefolk for å få oppmerksomhet om sine egne saker, sier Marianne Aasen (Ap).

Hun misliker sterkt at stortingsbygget ble en arena for å markere særinteresser.

- Dette er politikernes debattarena, sier Aasen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks