Hovedinnhold

Forhåndsstemmer kan bli forsinket og forkastet

Forhåndsstemmer ved kommune- og fylkestingsvalget kan bli forkastet fordi de ikke rekker fram til valgstyrene i løpet av valgdagen 10. september.

Denne saken handler om:

Ved stortings- og sametingsvalget i 2005 skjedde dette med 605 stemmer, derav cirka halvparten avgitt i utlandet, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Anne Marit Schiong i Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) til NTB.

KRD og Posten Norge forsøker nå ved felles tiltak å hindre at det samme skal skje igjen ved årets valg. Størst fare for at det likevel kan skje, er det i 18 nordnorske kommuner, der Posten Norge oppgir at det er to framsendingsdager for post til eller fra poststeder i kommunene.

Innleveringsfrist

Statsrådene Åslaug Haga (Sp) og Liv Signe Navarsete (Sp) tok opp dette problemet i et felles brev til Posten Norge i slutten av juni. Der blir det påpekt at i en del kommuner vil det være mulig å forhåndsstemme også etter Postens innleveringsfrist fredag 7. september, som er siste dag med forhåndsstemming.

Dermed kan det - siden det i mellomtiden er helg - være fare for at stemmene ikke kommer fram til valgstyrene innen mandag 10. september.

De to statsrådene skriver at de er svært opptatt av om det er mulig å sette i verk tiltak som gjør at stemmene likevel kommer fram i tide.

«Vår oppfordring til Posten er derfor å bidra til at enhver avgitt stemme ved høstens valg også blir en tellende stemme», skriver Åslaug Haga og Liv Signe Navarsete.

Feil adresse

Konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge har i et svarbrev til KRD og Samferdselsdepartementet forsikret at selskapet vil gjøre sitt beste for at forhåndsstemmene ved årets valg skal komme fram til valgstyrene innen mandag 10. september klokka 20. Men i brevet heter det også at Posten har «begrensede muligheter til å lage spesialløsninger for å håndtere forhåndsstemmene».

I brevet fraskriver Posten seg mye av ansvaret for at forhåndsstemmer ved valget i 2005 ikke kom fram i tide.

«Enkelte sendinger ble forsinket blant annet fordi kommunene hadde feiladressert posten, benytte B-post, ikke tømt postboksen, foruten at fly ble innstilt», skriver Dag Mejdell.

Alltid A-post

Anne Marit Schiong opplyser til NTB at KRD i kommende uke vil sende et brev til alle landets kommuner for å gi praktiske råd om hvordan forhåndsstemmene skal håndteres.

Ett tiltak er allerede satt i verk, ved at fristen for å avgi forhåndsstemme i utlandet i år er satt til fredag 31. august. Ved tidligere valg kunne stemme avgis i utlandet én uke lenger fram mot valget.

Kommunene vil blant annet bli minnet om at forhåndsstemmer alltid skal sendes som A-post. Anne Marit Schiong mener ellers at det kan være et godt råd til velgerne - særlig i de 18 kommunene i Nord-Norge - å avgi forhåndsstemme senest torsdag 6. september.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks