Hovedinnhold

Solheim vil stanse klimasabotørene

AVTALE: Miljøvernminister Erik Solheim mener klimaavtalen er et skritt i riktig retning. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg og forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm under forhandlingene. Foto: Helge Mikalsen
AVTALE: Miljøvernminister Erik Solheim mener klimaavtalen er et skritt i riktig retning. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg og forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm under forhandlingene. Foto: Helge Mikalsen
(VG Nett) Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener land som ønsket å sabotere klimaforhandlingene fikk for stort handlingsrom under toppmøtet i København.

Denne saken handler om:

- Konferansen avdekket store svakheter i organiseringen av det internasjonale klimaarbeidet. Vi tillot i altfor stor grad at land som ønsket å spolere konferansen å bruke opp verdifull tid på rene prosedyrespørsmål. Det må vi hindre ved neste korsvei, sier Solheim til VG Nett.

- Konferansen minnet tidvis om et idrettslag som slutter å spille fotball, og bare diskuterer lagets vedtekter, sier han.

TETT PÅ NETT:Klimaekspert svarer deg lørdag klokken 15

- Skritt i riktig retning

Den norske miljøvernministeren landet lørdag formiddag på Gardermoen etter flere døgn med maratonforhandlinger i København. Han er glad for at topplederne til slutt ble enige om en erklæring, men understreker at avtalen ikke går langt nok.

LES OGSÅ:Stoltenberg positiv til enigheten

Solheim mener det er viktig at det store flertallet av deltakerlandene på konferansen nå har samlet seg om en målsetting om at temperaturen på jorden ikke skal stige mer enn to grader. I tillegg er han fornøyd med at det for første gang kommer penger til klimatiltak, og at land som Kina og India forplikter seg til å kutte sine utslipp.

- Avtalen er et lite skritt i riktig retning, men den er ikke så ambisiøs som vi hadde ønsket oss. Det betyr bare at vi må brette opp ermene, og fortsette arbeidet i 2010, sier Solheim.

- Men nå skal jeg hjem å sove, legger han til.

Skuffet

Avtaleteksten, som ble forhandlet fram av blant annet USAs president Barack Obama fredag kveld, setter ingen konkrete mål for hvor mye de globale klimagassutslippene skal kuttes. Ifølge avtalen skal alle land melde inn sine kuttplaner innen 1. februar neste år.

OBAMA:- Dette er ikke slutten, men begynnelsen

Solheim berømmer den amerikanske presidentens innsats for å få på plass en erklæring.

- Uten det direkte bidraget fra Obama og andre ledere ville vi ikke fått til noen ting. Før de kom på banen var det ingen fremgang i forhandlingene, sier Solheim.

VGTV:Se Obama tale til toppmøtet

Blant de frivillige organisasjonene er skuffelsen over resultatet av klimaforhandlingene stor. Utviklingsfondet betegner resultatet fra klimatoppmøtet som et alvorlig nederlag for menneskeheten og miljøet.

- Menneskene og naturen er taperne. Det vil få katastrofale følger at det ikke ble enighet om en klimaavtale. De rike landene bærer ansvaret. Stormaktsspill og elendig møteledelse av den danske statsministeren førte til at det ikke engang ble en politisk uttalelse fra møtet, sier seniorrådgiver Aksel Nærstad til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks