Hovedinnhold

Jagland omtalte president som Bongo fra Kongo

Tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson refser utenriksminister Thorbjørn Jagland etter at han fleipet grovt med presidenten i det afrikanske landet Gabon.
I TV 2s underholdningsprogram «I kveld med Per Ståle» fredag kunne en lattermild utenriksminister fortelle om statsbesøket til president Omar Bongo fra Gabon i slutten av januar.
I TV 2s underholdningsprogram «I kveld med Per Ståle» fredag kunne en lattermild utenriksminister fortelle om statsbesøket til president Omar Bongo fra Gabon i slutten av januar.
- Landets utenriksminister burde holde seg for god til å kalle en president «Bongo fra Kongo». Det er forskjell på Jagland og Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Jagland er ingen moromann og kan ikke tillate seg alt mulig, sier Frafjord Johnson til VG.

- Er dette hverdagsrasisme?
- Jeg vil ikke trekke det så langt. Men det er dumt. Jeg forventer meg mer av en utenriksminister. Ved å omtale andre på denne måten spiller han på folks fordommer. Det er ikke utenriksministerens oppgave.

Morsom replikk

- Er det spesielt alvorlig at utenriksministeren kommer med disse uttalelsene i en tid da hele Norge er opptatt av drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen?

- Man skulle jo tro at han ville være litt mer forsiktig denne uken. Men det er viktig uansett å motvirke fordommer. Han burde tenkt seg bedre om. Det var uheldig og ubetenksomt av Jagland. Utenriksminister Thorbjørn Jagland ønsker ikke å uttale seg om saken i VG, men pressetalsmann for Jagland og Utenriksdepartementet, Karsten Klepsvik, sier det var humoristisk ment.

- Det var en troskyldig kommentar. Den var ikke ment til å fornærme, støte eller såre noen. Det var bare en morsom replikk, sier Klepsvik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer